Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:18 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Salvador Dali, un reprezentant excentric al mișcării suprarealiste...

ro

23 Jan, 2016 00:00 4266 Marime text
Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă, s-a stins din viaţă la data de 23 ianuarie 1989, în urma unui atac de cord, la vârsta de 84 de ani. Ceremonia funerară a avut loc la Teatro-Museo, unde a fost înmormântat într-o criptă.
 
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech s-a născut pe 11 mai 1904, în Figueres, lângă Gerona, Catalonia. Tatăl lui, de profesie notar, a avut față de el o abordare mai strictă, în contrast cu cea a mamei, care trata cu indulgență excentricitățile precoce ale tânărului Salvador.
 
În copilărie, a avut parte de o atitudine rece din partea colegilor de clasă, din cauza numeroaselor accese de furie pe care le avea. A mers atât de departe, încât a dezvoltat un cult al personalităţii, conturat de la o vârstă fragedă. În „Jurnalul unui geniu” mărturisea că „în copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am şi ajuns”.
 
Primele încercări artistice au fost redate pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătuşa sa, croitoreasă de lux. În 1921, intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, însă, decepţionat de sistemul de predare, incită studenţii la proteste şi este exclus din şcoală. Între anii 1926 și 1929, întâlnește personalități influente, precum Pablo Picassoși Andre Breton, liderul mișcării suprarealiste. De asemenea, îl cunoaște pe Joan Miró, pictor și sculptor spaniol, care, alături de poetul Paul Éluard și pictorul René Magritte, îl inițiază în suprarealism.
 
Cu o neobişnuită încredere în forţele proprii, Dali a rimat cu talentul său şi a avut un succes impresionant în domeniul culturii. Îşi folosea visele şi reveriile drept sursă de inspiraţie pentru tablouri. A fost un artist versatil, care nu s-a limitat doar la a picta, remarcându-se şi pentru contribuţiile aduse teatrului, modei şi fotografiei, printre altele.
 
Dali şi-a transcris memoriile în una dintre cele mai neobişnuite autobiografii, „Jurnalul unui geniu”. Titlul l-a ales personal. În paginile cărţii găsim o poveste sinceră, pe alocuri amuzantă, piperată cu afirmaţii extravagante. „Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul”, unul dintre citatele rămase de la Salvador Dali.
 
Sursa foto: cnn.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii