Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

ro

09 Nov, 2014 00:00 4559 Marime text
În urmă cu 25 de ani, după aproape trei decenii, barierele dintre Germania de Est şi cea de Vest erau deschise. Sute de germani din partea răsăriteană au intrat în Berlinul occidental fără ca soldaţii regimului comunist să intervină.



Pe 9 noiembrie 1989, Günter Schabowski, membru al Biroului Politic al PSUG (SED), a anunţat, într-o conferinţă de presă, liberalizarea regimului de frontieră: "Ne-am decis astăzi să reglementăm pentru fiecare cetăţean al RDG-ului posibilitatea de călătorie, folosind trecerile de frontieră a RDG-ului. Călătoriile particulare în străinătate pot fi efectuate fără nicio motivare prealabilă sau motivări legate de gradul de rudenie. Permisiunile de călătorie se acordă pe loc. După câte ştiu eu, reglementările acestea intră imediat în vigoare." După câteva săptămâni, Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece, a fost dărâmat în întregime.
În această seară, în capitala Germaniei, aproximativ 6.900 de baloane luminoase vor fi înălţate spre cer, în acordurile "Odei bucuriei" a lui Beethoven. Mesaje de pace şi speranţă vor fi ataşate baloanelor, aducându-se astfel un omagiu tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în încercarea de a trece de zid, în timpul regimului comunist.

Despre Zidul Berlinului

Timp de 28 de ani, Zidul Berlinului a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, ce a separat familii, un oraş şi o ţară întreagă. Ideea ridicării zidului a aparţinut liderului comunist est-german Walter Ulbricht şi a fost realizată cu ajutorul muncitorilor şi a soldaţilor est-germani, impactul fiind devastator pentru familile germane. Est-germanii, care lucrau în Germania de Vest, au fost nevoiţi să renunţe la locurile lor de muncă, foarte mulţi riscându-şi viaţa în încercarea de a trece în Germania de Vest.
La data de 13 august 1961, s-a început construirea zidului. Cu o înălţime de patru metri şi o lungime de 155 de kilometri, zidul a fost consolidat cu beton în doar câteva săptămâni, de-a lungul lui fiind montate 300 de turnuri de supraveghere. Pentru a asigura o mai bună siguranţă, a fost construit un coridor suplimentar, cunoscut sub numele de Fâşia Morţii, care era supravegheat mereu, făcând aproape imposibilă trecerea neautorizată în RFG.

Discursul preşedintelui american Ronald Reagan

În iunie 1987, preşedintele american Ronald Reagan, unul dintre cei mai admiraţi politicieni din toate timpurile, a susţinut un discurs, devenit ulterior celebru, la Berlin, în dreptul Porţii Brandenburg. Adresat lui Mihail Gorbaciov, discursul a avut loc în contextul în care Europa şi lumea întreagă erau divizate de ceea ce Churchill numise "Cortina de fier", respectiv Zidul Berlinului.
În faţa unei audienţe de 45.000 de oameni, Reagan şi-a început discursul: "Salutăm schimbarea şi deschiderea; pentru că noi credem că libertatea şi securitatea merg mână în mână, că avansarea pe direcţia libertăţilor nu poate decât să întărească pacea mondială. Există un singur semn inconfundabil pe care Sovieticii îl pot face, acesta fiind avansarea pe direcţia libertăţii şi a păcii. Domnule Secretar Gorbaciov, dacă sunteţi în căutarea păcii, dacă sunteţi în căutarea prosperităţii pentru Uniunea Sovietică şi pentru Europa de Est, dacă doriţi liberalizare, veniţi la această poartă, Domnule Gorbaciov, deschideţi această poartă. Domnule Gorbaciov, domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!". Simplu şi pe înţelesul tuturor, discursul a avut un grad ridicat de emoţie, care a stârnit imediat empatia publicului. Datorită discursului său, Reagan a fost chemat pentru a aplica câteva lovituri simbolice de ciocan zidului.

Sursa foto: www.bbc.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii