Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai prolifici autori din literatura română s-a stins din viaţă pe 14 iulie

ro

14 Jul, 2015 00:00 2512 Marime text
Astăzi, se împlinesc 48 de ani de la moartea cunoscutului scriitor român Tudor Arghezi, înmormântat, alături de soţia sa, Paraschiva, în grădina casei din strada Mărţişor. A fost unul dintre cei mai prolifici autori din literatura română şi unul dintre poeţii cu o importantă contribuţie la dezvoltarea liricii româneşti.
 
Tudor Arghezi s-a născut la Bucureşti, adevăratul său nume a fost Ion N. Theodorescu, pseudonimul Arghezi fiind legat de numele râului Argeş. A fost nevoit să se întreţină singur încă de la vârsta de 11 ani, din cauza situaţiei financiare precare a familiei sale.

Timp de patru ani, Arghezi a fost călugăr la Mănăstirea Cernica, unde a învăţat taina mânuirii cuvintelor. După ce a călătorit în ţări precum Franţa şi Italia, s-a întors în România, în 1912. Despre anii petrecuţi în Europa avea să declare mai târziu că perioada a fost o etapă fără de care nu s-ar fi desăvârşit ca scriitor.
 
În ţară, publică numeroase poezii, pamflete şi articole polemice, în reviste precum "Viaţa Românească" sau "Teatru". Sub genericul  "Bilete de papagal" din ziarul "Informaţia zilei", în 1943, publică pamflete usturătoare la adresa regimul Antonescu, pentru care a fost cercetat de poliţie. Este închis la Bucureşti şi apoi în lagărul de la Târgu Jiu, după apariţia unui pamflet usturător, în care era atacat ambasadorul german Manfred von Killinger. Multe dintre însemnările lui Arghezi din anii în care a fost interzis s-au pierdut,altele au fost aduse la lumină de către familie.
 
Dintre învăţăturile lui Tudor Arghezi, amintim:
 
"Nu e destul să fii bun. Trebuie să fii bun de ceva."
 
"Un leneş sau un incapabil se răzbună cu scuza morală că n-a avut noroc." 
 
"Orice viaţă de om începe de mai multe ori."  

 
"Cartea nu aduce doar leac pentru suflet, dar şi vindecarea de lene şi laşitate."
 
Sursa foto: cultural.bzi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii