Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:10 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Beneficiile caiselor Bogate in antioxidanti, trateaza inima, ochii si pielea

ro

23 Jul, 2013 09:22 3052 Marime text
Caisele sunt una dintre cele mai bogate surse de beta-caroten, vitamina C si licopen. Doar 3 caise contin 30% de  vitamina A din doza zilnica recomandata. Vitamina A joaca un rol important in procesul de crestere a copilului. Concentratia de fier organic este de asemenea importanta in caise.

Cand se introduc caisele in alimentatia bebelusului?

RECOMANDARI: Caisele  pot fi introduse  in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni. Caisele sunt disponibile din luna mai pana in august, perioada de varf fiind iunie-iulie, atunci cand iti si recomandam sa le consumati.

De la fructul de cais se foloseste atat pulpa cat si samburii din care se obtine un ulei bogat in grasimi nesaturate (bune). Nutrientii din caisa lupta impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. De asemenea s-a demonstrat ca previn aparitia cataractei.

Ce vitamine si minerale contin caisele?

VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C,  acid folic, vitamina B3,B5,B6, vitamina E.

MINERALE continute: potasiu,  magneziu, fier, fosfor,  calciu si o mica cantitate de: mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi caise bune pentru bebelusi:


Caisele se culeg coapte. Alege caise cu o culoare portocaliu aurie, uniforma. Pielita ar trebui sa cedeze putin daca apesi. Petele nu afecteaza aroma, daca pielita nu este rupta.

Evita-le pe cele tari si zbarcite sau pe cele de un galben pal sau verzi.  Caisele proaspete sunt fragile, dar sunt ideale pentru uscare, aroma pastrandu-se foarte bine. Caisele uscate si fierte au un gust foarte bun in amestec cu alte fructe precum banane sau pere.
La ce masa se introduce caisa la inceputul diversificarii?

Se recomanda ca fructele in general sa fie introduse la masa (gustarea) de la ora 10, inaintea laptelui. Fructele nu vor inlocui o masa de lapte dar pot fi oferite ca gustare.

Desi au o coaja foarte fina, la inceputul diversificarii le vei curata si le vei servi sub forma unui piureu foarte fin, urmand ca din luna a 8-10-a sa-i oferi bebelusului cubulete moi de caisa in mana. Caisele se pot oferi crude, pregatite la abur sau sub forma de compot.
Asocieri corecte ale caisei cu alte alimente:


Caisele se asociaza foarte bine cu alte fructe precum: piersicile, nectarinele, bananele, marul, para, avocado, mango. Prepara o crema delicioasa din aceste fructe.

Ai putea adauga caise strivite si in terciul de cereale sau in iaurt. In schemele de diversificare a multor pediatri  sunt des intalnite propuneri de asociere a fructelor cu orez sau alte cereale, iaurt, branza de vaci.

Cu toate acestea o parte din nutritionisti nu recomanda asocierea fructelor cu cereale sau lactate (amidonoase si proteine) datorita proceselor de fermentatie rezultate, considerandu-le asocieri indigeste, propunand in schimb consumarea fructelor singure pe stomacul gol,  inainte de masa cu cel putin 30 de minute sau la o distanta de 2 ore dupa masa. Acelasi principiu se recomanda si in cazul sucurilor de fructe.

Sursa: clubulbebelusilor.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii