Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:55 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum sa-ti ajuti copilul sa fie sociabil?

ro

16 Aug, 2013 09:34 2367 Marime text
Ca parinte, iti doresti sa ai un copil care invata bine, este sociabil si isi face prieteni cu usurinta, se bucura ca merge la scoala si are o copilarie fericita, un copil care se integreaza cu succes intr-un grup de copii.

Socializarea are un impact considerabil in viata copilului tau si de multe ori este factorul de care depinde inclusiv performanta scolara. Daca s-a integrat in grupul de copii de gradinita sau de la scoala, va avea o motivatie mai mare sa invete si sa aiba rezultate bune fiindca nu se va simti amenintat ci va avea cultivat sentimentul de apartenenta.

Pentru unii copii, a-si face prieteni pare sa fie o calitate in sine; sunt insa si situatii cand copiii nu reusesc sa se integreze. In unele situatii, chiar si copiii sociabili au probleme de integrare – de ex, cand schimba scoala, educatoarea, cand se muta la alta clasa unde nu mai invata si alti prieteni ai lui, etc.
Cum sa reactionezi cand copilul are probleme de socializare?

Fiecare copil are la un moment dat in dezvoltarea lui dificultati in a se intregra si in a lega prietenii cu ceilalti copii. De aceea, are nevoie de ajutorul tau. Iata cateva sfaturi pentru a-l ajuta sa socializeze mai usor.

Empatizeaza, dar fara exgerari

Copilul tau iti poate spune ca nu se intelege deloc cu colegul de banca. Totusi, daca il intrebi cu cine ar vrea sa se mute, ar alege acelasi coleg. Nu te grabi sa rezolvi problema in locul copilului tau, mai degraba asculta-l si afla cu adevarat ce simte.

Afla intreaga poveste


Copilul iti spune ca toata clasa rade de el in pauze. Desi e un motiv serios de ingrijorare, afla intreaga poveste. Cat de des se intampla asta? Ce actiuni facute de el au declansat glumele colegilor? Cati dintre colegi au aceasta atitudine? Copiii dobandesc mai tarziu calitatea de a privi lucrurile in perspectiva, de aceea este mai bine sa afli intreaga poveste inainte sa iei o decizie. S-ar putea sa constati ca s-a intamplat o singura data, au ras doar cativa copii si motivul a fost ceva trecator (copilul tau s-a impiedicat si a cazut, etc). Trateaza insa cu seriozitate ceea ce iti povesteste.

Respecta personalitatea copilului tau


Sursa: sfatulmamicilor.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii