Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:55 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salmonela, „vedeta“ verii

ro

22 Jul, 2013 09:34 2457 Marime text
Salmoneloza este de fapt o forma de otravire a alimentelor cauzata de bacteria salmonela. Bacteria este mai intalnita vara, iar copiii mici sau cei cu un sistem imunitar deficitar sunt cei mai expusi riscului de a face forme grave.

Cum se transmite salmonela

Boala se ia cel mai frecvent in urma consumului de carne contaminata cu salmonela. Infectia poate avea loc in momentul in care alimentele sunt procesate sau ambalate sau din cauza faptului ca cei care le manevreaza nu isi spala mainile. Salmonela poate fi transmisa si de anumite animale, cum ar fi reptilele, puii de gaina, de rata sau hamsterii. Mainile ar trebui spalate imediat dupa ce ati pus mana pe un astfel de animal, chiar daca pare sanatos. Carnea de vaca, pui, laptele si ouale sunt cel mai frecvent infectate cu salmonela, insa si legumele se pot contamina. De obicei, produsele contaminate arata si miros normal.

Alimente periculoase pe timp de vara

Simptomele infectiei cu salmonela

Acestea  includ diaree, febra si crampe abdominale. Apar la un interval de 12-72 de ore dupa ce s-a produs infectarea si de obicei boala dureaza intre 4 si 7 zile.
De cele mai multe ori, problemele dispar fara tratament, insa sunt cazuri in care diareea si deshidratarea sunt asa de severe incat e nevoie de spitalizare.
Copiii foarte mici si cei care au un sistem imunitar precar sunt expusi riscului sa faca forme mai complicate de boala si sa ajunga in spital. Daca copilul are doar diaree, este foarte posibil sa se recupereze complet, cu toate ca poate dura cateva luni pana cand digestia revine la normal.

Hidratarea este vitală!


Sfaturi pentru prevenirea infectiei cu salmonela

Mare atentie la oua. Nu trebuie consumate crude sau pregatite insuficient. Ouale crude se folosesc in prajituri precum tiramisu, in maioneza sau inghetata facute in casa, asa ca evita sa dai asa ceva copilului.
Gateste alimentele pana cand sunt bine facute. Nu te orienta dupa culoarea carnii atunci cand vrei sa vezi daca e bine facuta. Foloseste un termometru pentru carne pentru a te asigura ca gatesti la o temperatura sigura.
Evita sa ii dai copilului si sa consumati in general in casa lactate nepasteurizate (cum e laptele luat din piata de la tarani).
Carnea cruda din frigider ar trebui pusa intr-un recipient separat pentru a preveni intrarea ei in contact cu orice alt produs si implicit raspandirea bacteriei care cauzeaza salmonela. Tine carnea cruda separat de cea gatita.
Mare atentia la contaminarea incrucisata a alimentelor. Spala bine mainile, cutitele, tocatoarele si orice alte ustensile folosesti pentru alimente crude.
Nu pregati mancare si nu da apa nimanui atunci cand ai infectie cu salmonela.


Cum tratezi un stomacel suparat?

Spala pe exterior toate fructele si legumele inainte de a le consuma. Mai ales cele care cresc pe pamant pot fi purtatoare de salmonela.

Sursa: mami.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii