Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:09 11 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imaginea bulevardului Tomis din Constanța în anul 1967 - șantiere de locuințe, stadion și spital

ro

11 Sep, 2024 16:20 286 Marime text
Sursă foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanța
  • Corelarea informațiilor prezentate cu hărțile din anexe duce la vizualizarea Constanței din anul 1967. 

Ghidurile turistice sunt, de cele mai multe ori, importante izvoare care captează, prin itinerarele propuse, imaginea și atmosfera unui oraș dintr-o perioadă. Eo ipso, considerăm că aceste ghiduri despre orașul Constanța din diferite perioade trebuie aduse în atenție.
 
Reamintim că în paginile virtuale ale cotidianului ZIUA de Constanța au fost prezentate mai multe astfel de lucrări în diferite serii, dintre care #GhidDobrogean1924, #StrăzidinConstanța - atunci și acum, #StrăzidinConstanța, #DunăreaCălăuzăTuristică etc. Menționăm, însă, că toate aceste articole prezintă, in genere, doar informațiile din lucrările citate în respectivele materiale. Pentru un tablou istoric mai cuprinzător sunt disponibile, spre pildă, în Biblioteca ZIUA de Constanța o serie de articole dedicate  respectivelor perioade. 
 
Spre exemplu, „Litoralul românesc al Mării Negre“, de I. Ionescu Dunăreanu, Mihai Cristescu, Dr. Gabriel Paraschivescu, Gh. Ionescu-Băicoi, cuprinde patru capitole după cum urmează: București-Constanța-Litoral, Litoralul românesc al Mării Negre, Itinerare turistice pe litoral, Alte Intinerare turistice pe litoral. Anexa cuprinde o serie de hărți.
 
Corelarea informațiilor prezentate cu hărțile din anexe duce la vizualizarea Constanței din anul 1967. Prin grija autorilor și a cartografului, indicii menționați în text corespund indicilor de pe hartă, identificând astfel restaurante, agenții, insitituții, cafenele etc.
 
Bulevardul Tomis în 1967. Secțiunea cuprinsă după intersecția cu bulevardul Mamaia
 
Capitolul doi este structurat în mai multe itinerare. Primul începe din Piața Independenței, astăzi piața Ovidiu, continuă cu bulevardul Tomis - denumire din 1965 -, apoi cu bulevardul Lenin - din 1990, bulevardul Mamaia - și în final, lacul Tăbăcăriei.  Precizăm că denumirele străzilor menționate mai jos - acolo unde nu a fost precizată nicio observație a redactorului -  sunt încă actuale, potrivit lucrării „Onomastica străzilor din Constanța“, de Petre Covacef și a actualului nomenclator stradal al municipiului Constanța.
 
Din Piața Ovidiu, prezentată în ediția precedentă, itinerariul nostru se continuă pe bulevardul Tomis, una din principalele artere ale orașului. Prima porțiune prezentată de autorii ghidului se încadrează între piața Ovidiu și strada Vasile Alecsandri, prezentată în ediția trecută.
 
În continuare, autorul se abate de la itinerariul propus pentru a prezenta Casa Pionierilor (32), situată pe bulevardul Frederic Engels, actualmente strada Mihai Eminescu.
 
Ajungând, astfel, la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul V.I. Lenin, astăzi bulevardul Mamaia, autorul propune doua trasee, unul în continuarea bulevardului Tomis și unul pe bulevardul V.I. Lenin.
 
Continuând, mai întâi, traseul pe bulevardul Tomis, autorul amintește de actuala clădire a Spitalului Clinc Județean de Urgență Constanța, pe atunci Spitalul Orășenesc de adulți (31). În continuare prezintă noile cartiere de locuințe Tomis I și Tomis II (34-35). Este menționat „un mare ansamblu de spați verzi“, anume Parcul Sportiv „1 mai“ , cu acces din bulevardul Tomis și străzile Ion Rațiu și Primăverii. În cuprinsul parcului se regăsea stadionul „1 mai“, astăzi spațiul unde se afla stadionul „Farul“.
 
În continuare, spre nord-vest pe bulevardul Tomis, se remarcau șantierele de locuințe  Tomis III (38) și Tomis Nord (39), iar pe stânga vechiul cartier Anadalchioi. Itinerariul pe bulevardul Tomis se încheie la kilometru patru, în dreptul fostei stații de benzină PECO.
 
Va urma.
 
Sursă de documentare: „Litoralul românesc al Mării Negre“, de I. Ionescu Dunăreanu, Mihai Cristescu, Dr. Gabriel Paraschivescu, Gh. Ionescu-Băicoi
 
Citește și:
 
Constanța în anul 1967. Ce instituții și restaurante se aflau în Piața Ovidiu (I)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari