Doliu în Forțele Navale Române! A murit comandantul fregatei „Mărășești” – 111, comandor Valentin-Marian Toma
Doliu în Forțele Navale Române! A murit comandantul fregatei „Mărășești” – 111, comandor Valentin-MarianÎn seara zilei de joi, 7 noiembrie, din cauza unor probleme de sănătate, a trecut în neființă comandantul fregatei „Mărășești” – 111, comandor Valentin-Marian Toma.
Ofițerul se afla din data de 2 august 2021 la comanda celei mai mari nave de război construite în România, iar la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naționale a României din acest an ar fi trebuit să conducă detașamentul Flotei din compunerea blocului de defilare al Forțelor Navale.
Statul Major al Forțelor Navale transmite familiei îndurerate sincere condoleanțe și o asigură de sprijinul necesar în aceste momente grele.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Despre Comandorul Valentin-Marian Toma
Comandorul Valentin-Marian Toma, născut la data de 14 iulie 1973 și originar din localitatea Plopșoru, Județul Gorj, a îmbrăcat haina militară pentru prima dată la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, pe care l-a absolvit în anul 1991.
Ulterior, a urmat cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Marină Militară, Secția Arme sub apă, iar în anul 1996 a primit primul grad de ofițer.- au transmis reprezentanții Forțelor Navale.
A parcurs toate etapele necesare dezvoltării ca ofițer de marină, îndeplinind funcții de execuție și de conducere, atât la bordul navelor militare, cât și la nivelul comandamentelor.
După absolvire, a fost repartizat în funcţia de comandant de unitate de luptă artilerie și arme sub apă la Vedeta Torpiloare Mare 212 din cadrul Divizionului 126 Vedete Torpiloare din Mangalia.
În perioada 2000-2003, a încadrat succesiv funcțiile de ofițer cu operațiile la Corveta 264 „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” și comandant serviciu de luptă arme sub apă la Corveta 260 „Amiral Petre Bărbuneanu” din cadrul Divizionului 50 Corvete.
Apoi, timp de un an, a fost ofițer specialist în Biroul instrucție la Comandamentul Operațional Naval, iar în perioada 2004-2007 a încadrat funcţia de ofițer specialist în domeniul instruirii în Biroul planificare, evaluare și instrucție în Statul Major al Forțelor Navale.
Pregătirea profesională începută în anul 2000, prin participarea la cursul avansat pentru comandanţi de nave, organizat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, a continuat, iar în anul 2006 a absolvit Cursul de ofițeri de stat major nivel tactic tip brigadă organizat de Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București.
În perioada 2007-2009, a încadrat funcția de ofițer secund la Corveta 264 „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” din Divizionul 50 Corvete.
În perioada 2009-2012, a fost ofițer specialist în Biroul evaluare și instrucție la Comandamentul Flotei.
În anul 2009, a urmat, timp de șase luni, „Colegiul de stat major – Forţe Navale” în Newport, SUA, iar în anul 2011 a participat la Operația „Atalanta”, ca ofițer de stat major, în cadrul Comandamentului Operațional de la Northwood din Marea Britanie.
Din anul 2012 până în anul 2014, a urmat studiile universitare de masterat, în domeniul Științe Militare, „Conducere interarme Forțe Navale” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, iar după absolvire a fost promovat în funcția de comandant al navei purtătoare de rachete „Pescărușul” din cadrul Divizionului 150 Rachete Navale.
În anul 2016, a fost numit în funcția de șef Birou conducere operații din cadrul Componentei Operaționale Navale.
Un an mai târziu, în 2017, a absolvit cursul Conducere Forțe Navale, program postuniversitar de formare și dezvoltare continuă, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și, în același an, a fost numit comandant secund la fregata „Mărășești” – 111.
În anul 2024, a absolvit cursul „Conducere strategică” de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă și Stat Major.
De-a lungul carierei militare, a participat la numeroase exerciții NATO și NATO-PfP (Partnership for Peace), iar printre acestea se numără Strong Resolve, Allied Action, Cooperative Partner, Black Sea Partnership, Rescue Eagle, BLACKSEAFOR, Sea Breeze sau ASW LIVEX.
În semn de apreciere pentru rezultatele deosebite, obținute de-a lungul celor trei decenii de carieră, i-au fost conferite următoarele însemne și medalii: Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, distincția „Omul Anului în Forțele Navale”, Titlul de „Veteran din teatrele de operații” și Emblema de Onoare a Forțelor Navale.
Comandorul Valentin-Marian Toma era căsătorit și avea doi copii.
Citește și:
Forțele Navale RomâneDragorul maritim 29 „Locotenent Dimitrie Nicolescu” participă la misiuni de luptă împotriva minelor marine alături de partenerii din Bulgaria și Turcia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp