Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:08 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu la Administraţia Naţională de Meteorologie. A murit un cunoscut meteorolog. Acesta s-a născut la Murfatlar, județul Constanța

ro

12 Sep, 2017 19:12 3331 Marime text
Eminentul om de ştiinţă, meteorolog, profesor dr. Nicolae Beşleagă a ȋncetat din viaţă. Administraţia Naţională de Meteorologie şi Societatea Meteorologică Romȃnă aduc un ultim omagiu eminentului om
de ştiinţă, Profesor Dr. Nicolae Beşleagă, care a fost nu numai un dascăl cu personalitate, dar şi un izvor de ȋnţelepciune.

”Discipolii au datoria să poarte mai departe ȋnvăţătura dobȃndită de la mentorul lor şi să ȋncerce să o ȋmbogăţească. Sincere condoleanţe familiei greu ȋncercate! Dumnezeu să ȋl odihnească ȋn pace!” - se arată într-un mesaj transmis de Administraţia Naţională de Meteorologie. 

CV BEŞLEAGĂ Nicolae

Născut: 6 decembrie 1930, Murfatlar, Constanţa

1955: a absolvit Facultatea de Fizică,

1974: doctor ȋn fizică.

Prin ȋntreaga sa activitate ştiinţifică şi profesională, Nicolae Beşleagă a contribuit la modernizarea procedurilor de prognoză a vremii prin metode obiective. Alături de A. Doneaud s-a afirmat ca intemeietor al şcolii de meteorologie dinamică şi prognoza numerică ȋn Romȃnia. 

1955 – 1980: a activat ȋn cadrul Institutului de Meteorologie şi Hidrologie, unde s-a format ca meteorolog şi om de ştiintă, beneficiind ȋn acelaşi timp şi de stagii de perfecţionare ȋn dinamica atmosferei şi prognoza numerică ȋn Franta şi Suedia. S-a remarcat cu un studiu asupra viscolului ȋn Romȃnia şi asupra furtunilor din Marea Neagră.

Din 1959 colaboreaza cu A. Doneaud rezolvȃnd integrarea numerică grafo-analitică a modelului autobarotrop după procedeul Fiortoft iar in 1960 elaborează primul model de prognoză a cȃmpului baric la sol. Din 1964 a condus laboratorul de meteorologie dinamică şi, impreună cu o echipă de tineri fizicieni şi matematicieni, realizează primele modele romȃnesti barocline de tip diferenţial.


Sub conducerea prof. A. Grigoriu, a obţinut titlul de doctor ȋn fizică, cu teza „Contribuţii la prognoza cantitativă a cȃmpurilor barice, curenţilor verticali şi precipitaţiilor”. Ȋn paralel cu activitatea ştiintifica, Nicolae Beşleagă a avut şi o prodigioasă activitate didactică.

A fost director de studii, organizȃnd programul de reciclare şi perfecţionare a personalului din Institutul de Meteorologie şi Hidrologie şi, ȋn perioada 1975-1979, a predat cursurile de meteorologie sinoptică, dinamică şi electricitatea atmosferică la secţia de Fizica Atmosferei din cadrul Universităţii Bucureşti. A publicat manualele: Meteorologie sinoptică, dinamică si aeronautică (1966); Elemente de meteorologie dinamică (1972) şi cursul de Electricitatea atmosferică (1976).

1980 – 1995: cercetător la METEO FRANCE Ȋn septembrie 1980, invitat ȋn Franţa să conducă secţia de Dinamica Atmosferei a Conferinţei Internaţionale de Meteorologie Alpină, este angajat de METEO FRANCE cu contract definitiv.

Printre altele, calculează transferul de energie termică din zonele excedentare spre cele deficitare şi consecinţele lor asupra furtunilor din centrul şi vestul Europei. De asemenea, a studiat producerea orajelor si precipitaţiilor abundente.
A publicat peste 100 de studii şi lucrari ştiinţifice ȋn ţară şi ȋn străinătate, implicȃndu-se cu aceeaşi dăruire popularizării meteorologiei. Nicolae Beşleagă este membru al Societăţii de Meteorologie din Franţa, al Asociaţiei Internaţionale de Climatologie şi membru de onoare al Societăţii Meteorologice Romane. Din 1993 a instituit un premiu anual ce ȋi poarta numele, pentru cea mai buna lucrare a unui tanar meteorolog, pe care la finantat pȃna in 2007, de cȃnd premiul este susţinut de conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie.


Sursa foto și text: meteoromania.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii