Doliu printre istoricii şi arheologii constănţeni. Maria Bărbulescu s-a stins din viaţă
Doliu printre istoricii şi arheologii constănţeni. Maria Bărbulescu s-a stins din viaţă
06 Feb, 2019 11:36
ZIUA de Constanta
3224
Marime text
Muzeul de Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa este în doliu. Maria Bărbulescu, care împlinise 78 de ani pe 2 ianuarie, s-a stins din viaţă. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a muzeului.
Maria Bărbulescu a venit din cealaltă parte a României, din judeţul Alba, după ce a urmat studiile la Cluj-Napoca. Între 1965 şi 1973, şi-a desfăşurat activitatea ştiinţifică la lnstitutul pedagogic de 3 ani Constanţa, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, din 1973 până în 1999, unde a fost muzeograf, şef de secţie Monumente in situ, cercetător principal II şi I şi şef al secţiei de cercetare. Din 1993 a fost coferenţiar şi şef catedră la Universitatea „Ovidius”.
După cum reiese din vorbele colegei saler Livia Buzoianu, în revista Pontica, perioada de activitate de la muzeul de arheologie se dovedeşte cea mai întinsă şi mai diversificată. A contribuit la reorganizarea şi alcătuirea tematicii expoziţii muzeale de la Constanţa, Adamclisi şi Histria, a participat la organizarea muzeului nou „Callatis” Mangalia, a Antiquarium-ului de la Capidava şi a mai multor expoziţii temporare. A făcut parte din colective de organizare a unor importante manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale: sesiunile anuale „Pontica”, al VII-lea Congres Internaţional de Epigrafie Greacă şi Latină (1977), colocviul internaţional Arheologia Mării Negre (1994).
A publicat peste 90 de studii, articole, rapoarte de cercetare arheologică şi note. Subiectele sunt axate pe valorificarea fondului epigrafic – fie că este vorba de organizarea administrativă a unor territoria, de magistraturi săteşti, de antroponime, culte păgâne sau mărturii creştine.
A contribuit semnificativ şi la şantierul de la Albeşti, localitate la 12 kilometri de Mangalia, vechea Callatis. Din 1974, pentru următorii 25 de ani, Adrian V. Rădulescu şi colaboratorii săi (dintre care un rol deosebit l-au avut Livia Buzoianu, Maria Bărbulescu şi Cheluţă Georgescu) au obţinut rezultate deosebite, care fac astăzi posibilă recompunerea istoriei fortificaţiei de la Albeşti.
„Colectivul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța este profund îndurerat de vestea încetării din viață a cercetătoarei doctor Maria Bărbulescu, colegă de o mare discreție și acribie științifică, dedicată arheologiei clasice. Pentru aceasta stau mărturie șantierele arheologice de la Constanța, Tropaeum Traiani, dar cu deosebire cel de la Albești, căruia i-a consacrat întreaga carieră. Maria Bărbulescu lasă în urmă lucrări de o calitate remarcabilă, precum și regretul de a nu fi avut răgazul necesar finalizării altor proiecte. Cu o activitate didactică prodigioasă, colega noastră a contribuit în mod esențial la formarea multor specialiști ai muzeului constănțean.
La pierderea acestei adevărate prietene, cu calități sufletești aparte, transmitem condoleanțele noastre sincere familiei îndoliate.
Requiescat in pace!”, a transmis Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa.
Mesajele de condoleanţe au curs neîncetat pe pagina muzeului.
„DUMNEZEU să o odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!”
„Dumnezeu să o odihnească în pace...un om deosebit”
„Dumnezeu să o odihnească în pace! Un om extraordinar și un profesor special!”
Sursa foto: Facebook Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii