Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Generalul Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, a trecut la cele veșnice

ro

13 Feb, 2020 09:41 3119 Marime text

Președintele Asociației Veteranilor de Război, generalul Marin Dragnea, a murit la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina de socializare a fostului ministru al apărării, Mihai Fifor.

Marin Dragnea s-a născut la data de 30 mai 1923, în comuna Siliștea-Gumești (județul Teleorman), într-o familie de țărani. Tatăl său, Badea Dragnea, era preot în comuna natală, iar mama sa era învățătoare.

„Viața de militar este frumoasă, dar și dură. M-a călit faptul că de la o vârstă atât de fragedă am slujit armata română. Am fost bun, drept și generos cu subordonații, i-am iubit, m-au iubit, m-au respectat pentru că și eu îi respect pe ei. Cea mai mare bucurie a vieții mele nu a fost atunci când am devenit general, ci a fost atunci când s-a terminat cel de-al doilea război mondial, 9 mai 1945. Această zi am scris-o cu litere de aur în viața mea”, spunea veteranul de război, Marin Dragnea.

„A plecat dintre noi unul dintre simbolurile Armatei României, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, luptător neobosit pentru drepturile veteranilor de război, un om cât o carte de istorie a neamului nostru, generalul Marin Dragnea.

Eroii nu mor niciodată!

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!”, a scris Mihai Fifor pe pagina sa de Facebook.

Nicolae-Ionel Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale a transmis și el un mesaj de condoleanțe:

„Într-un asemenea moment, în care am pierdut nu numai un mare general al Armatei României, ci un mare om, care a lăsat în urmă o viață și o carieră exemplară, cuvintele rostite nu reuşesc să exprime tot ceea ce am dori să spunem.

Generalul Marin Badea Dragnea, un militar desăvârşit, călit la flacăra înaltelor idealuri ale dragostei faţă de ţară, a trecut astăzi la cele veșnice.

Ofițer de carieră al Armatei României, generalul Dragnea a fost un model pentru multe generații de militari. Ne-a învăţat cu eleganţă lecţia demnităţii şi a patriotismului, dovedindu-ne că iubirea de Patrie este cea mai nobilă virtute pentru care merită şi trebuie să lupţi până la sacrificiul suprem.

Generalul Dragnea îşi va reîntâlni, în Ceruri, mulţi dintre camarazii pentru demnitatea cărora a luptat cu atâta patimă, atât ca ofiţer şi general activ al armatei, cât şi după trecerea în rezervă.

Copil de trupă încă de la vârsta de 12 ani, voluntar în cel de-Al Doilea Război Mondial, Marin Dragnea a participat, ca ofițer, între 1941 și 1945, la campaniile Armatei României purtate atât în Est, cât și pe frontul de Vest - de la Prut, la Volga și Stalingrad, de la Sfântu Gheorghe la Oarba de Mureș, Târgu Mureș, Beiuș, Oradea și Debrețin, iar apoi în Cehoslovacia, până la Hron. A fost rănit de două ori, iar în decembrie 1942, în urma bătăliei de la Stalingrad, a căzut prizonier.

Generalul Dragnea a slujit cu credință aproape 50 de ani Armata României și a fost decorat de mai multe ori. Ordinul „Virtutea Militară”, Ordinul „Coroana României”, Ordinul „Steaua României” sunt numai câteva dintre distincțiile oferite în semn de profund respect și de recunoaștere a meritelor militarului Dragnea.


De numele generalului Dragnea este legată și o altă perioadă din istoria României, în care sportivii noștri obțineau rezultate deosebite la Jocurile Olimpice. În cei 12 ani în care a ocupat funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român, țara noastră a obținut cele mai mari succese sportive la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), Moscova (1980) și Los Angeles (1984), având unele dintre cele mai bune clasări din toate timpurile.

Generalul Dragnea a continuat să fie alături de Armată și de camarazii săi, veterani de război, până în ultima zi a vieții, ca membru fondator și președinte al Asociației Veteranilor de război din România.

A fost o legendă încă din timpul vieţii şi va rămâne, cu siguranţă, un exemplu de virtute, de onestitate, un model de conduită pentru multe generaţii de militari de acum înainte.

În calitate de ministru al apărării naţionale şi de militar în rezervă, care  păstrează în suflet, cu mândrie, valorile fundamentale ale ostaşului român - onoarea, demnitatea, disciplina şi solidaritatea - vă prezint, Domnule General Marin Dragnea, onorul întregii Armate Române.

Vă vom păstra o veşnică preţuire şi amintire şi vă asigurăm că vă vom urma exemplul, împlinind datoria sacră de a lupta cu tenacitate şi determinare pentru promovarea şi apărarea intereselor de securitate ale ţării, oriunde şi oricând ni se va cere, aşa cum dumneavoastră, bunule şi brav camarad de arme, ne-aţi învăţat.


Adresez un gând de mângâiere familiei greu încercate, pe care o asigurăm de toate compasiunea noastră.

Dumnezeu să vă odihnească în pace, Domnule General!“  

Marin Dragnea a devenit copil de trupă la 12 ani. La vârsta de 18 ani, în 1941, a plecat voluntar pe front cu o unitate de cavalerie. A participat, timp de 4 ani, la luptele crâncene atât din Campania de Est cât și din cea de Vest.

A fost rănit la Stalingrad, fiind salvat de calul său, Mugurel, iar în decembrie 1942 a fost luat prizonier la Stalingrad.
În timpul bătăliei pentru eliberarea Oradiei Mari a suferit a doua rănire gravă, la brațul stâng, pe care era să-l piardă, râmânând cu un grad de invaliditate din acest motiv.

În anul 1943 a absolvit Școala de Ofițeri de Infanterie, iar după război, Școala Superioară de Război (1952) și Academia Superioară de Comandă și Stat Major (1954).

A îndeplinit funcții de comandă timp de 55 de ani, din care 12 ani a fost și Președinte al Sportului Românesc (C.N.E.F.S.) și al Comitetului Olimpic Român (1973-1985).

Pentru faptele de vitejie pe câmpul de luptă a fost decorat cu Steaua României, Coroana României, Virtutea Militară și Bărbăție și Credință.

Din anul 1990 era președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii