Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:12 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membrii filialei Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei anunţă cu tristeţe

ro

16 Nov, 2018 16:50 4083 Marime text
A plecat dintre noi prea repede, răpusă de o boală necruțătoare, Maria DANILOV, doctor în istorie, conferențiar, cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie al Republicii Moldova. 
 
Cercetător al istoriei culturii din Basarabia (1812-1918), în special a problemelor de istoria cărţii şi cenzurii, istoria presei şi cenzurii, istoria bibliotecilor în epoca modernă, a publicat multe studii și lucrări științifice (115), inclusiv studii monografice: Cenzura sinodală şi cartea religioasă în Basarabia. 1812-1918 (între tradiţie şi politica ţaristă), Bons Offices, Chişinău, 2007, 264 p.; Presa şi cenzura în Basarabia. Documentar (secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea), Pontos, Chişinău, 2012, 212 p.; ale unor cataloage de colecţie: Cartea românească în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. 1683-1918. Catalog (2002); Acte basarabene tipărite în limba română. 1811-1861, Catalog (din colecția MNIM, BNRM, BȘCAȘM) (2014).
 
A fost coordonator al unor volume de studii şi materiale de istorie a presei basarabene: Presa din Basarabia. Analize, contexte, valori. 1854-2004 (Chișinău, 2005); Presa Scrie istoria. Primul simpozion Naţional de jurnalism. 11-12 mai 2006 (Chișinău-Ploiești, 2008); Mass-media între document şi cercetare. Tezele comunicărilor ştiinţifice ale participanţilor la Congresul Internaţional de Istorie a Presei, a V-a ediţie (Chișinău, 2012); Nobilimea basarabeană în epoca reformelor din Imperiul Rus (volum dedicat memoriei lui Alexandru Matei Cotruţă) (Chișinău, 2013) și multe altele.
 
A participat în mai multe proiecte de cercetare naţională şi internaţională privitor la problemele de valorificare a patrimoniului cultural-istoric, a cărții vechi românești și al presei scrise în spaţiul cultural românesc (2005-2015).
 
A participat cu rapoarte şi comunicări susţinute la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din România, Bulgaria, Rusia şi Ucraina.
A fost membră în colegii de redacţie: revista Tyragetia (Chişinău), Revista Română de Istorie a Presei (Bucureşti), revista Destin Românesc (Chişinău), Revista Română (Iași); membru-fondator al Asociaţiei Române de Istorie a Presei (2005), membru al Comitetului de conducere al Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova (din 2006). Carte și cenzură în Basarabia (1812- 1917, lansată recent la Iași și Chișinău,  a fost teza de doctor habilitat în istorie, pentru care a primit calificativul excelent. 
 
Maria Danilov a cărei inimă română a bătut pentru țară, pentru istoria ei adevărată, pentru oameni, o prietenă de mare devotament, sensibilitate și frumusețe intelectuală.
 
A colaborat cu articole despre cultura și tradițiile basarabenilor la revista Datina a Centrului cultural ”Teodor Burada” Constanța.
 

Membrii filialei Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei deplâng moartea Mariei Danilov și exprimă familiei greu încercate sincere condoleanțe. Dumnezeu să o odihnească în pace!
 
 
Aurelia și Ștefan Lăpușan deplâng dispariția prematură a Mariei Danilov, un admirabil Om, Prieten și Român, alături de care au petrecut clipe minunate  de convivialitate intelectuală.
 
Sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să o aibă alături!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Silvia Grossu 16 Nov, 2018 20:34 Mulțumim „Ziua de Constanța” pentru înțelegere și promptitudine! Mulțumim Aureliei Lăpușan pentru acest înduioșător necrolog. Dumnezeu s-o judece blând pe vrednica de pomenire Maria!