O legendă a literaturii americane a încetat din viață
O legendă a literaturii americane a încetat din viață
23 Dec, 2021 21:28
ZIUA de Constanta
1444
Marime text
- Scriitoarea şi jurnalista Joan Didion, o legendă a literaturii americane, a decedat.
Scriitoarea şi jurnalista Joan Didion, o legendă a literaturii americane, cunoscută pentru cronicile sale despre California anilor 1960, a murit joi la vârsta de 87 de ani, a anunţat cotidianul The New York Times, citat de agenţiile de presă internaţionale, informează Agerpres.
Joan Didion, autoarea mai multor romane, eseuri şi scenarii de film, a decedat în reşedinţa ei din Manhattan în urma unor complicaţii medicale cauzate de maladia Parkinson.
S-a remarcat ca scriitoare la sfârşitul anilor 1960 în calitate de practicantă a "noului jurnalism", care permitea scriitorilor să adopte o perspectivă narativă mult mai personală.
Colecţia ei de eseuri din 1969 "Slouching Toward Bethlehem", un titlu împrumutat de la poetul William Butler Yeats, a analizat cultura socială din statul ei natal, California. Volumul oferă cititorilor o imagine lipsită de simpatie asupra culturii hippie emergente din San Francisco, iar criticii literari de la The New York Times au afirmat că acea colecţie reprezenta "unul dintre cele bune texte de revistă publicate de cineva în această ţară în ultimii ani".
Joan Didion era adepta unui stil vestimentar strălucitor cu accente "cool", iar în zilele ei de glorie era adeseori fotografiată în timp ce purta ochelari de soare supradimensionaţi şi ţinând cu nonşalanţă în mână o ţigaretă. Avea 80 de ani în 2015 atunci când casa de modă franceză Celine a folosit-o ca model principal într-o campanie de promovare a noii sale colecţii de ochelari de soare.
Tragediile din viaţa personală au contribuit la relansarea carierei sale literare în anii 2000, când Joan Didion a scris despre moartea soţului ei, scriitorul John Gregory Dunne, în volumul "The Year of Magical Thinking", recompensat cu prestigiosul National Book Award, şi despre decesul fiicei lor, Quintana Roo Runne, în cartea "Blue Nights".
Textele scrise de Joan Didion erau pătrunzătoare, cu accente de confesiune şi marcate de o uşoară doză de plictiseală şi scepticism. Criticii literari de la Los Angeles Times au apreciat-o şi au considerat-o "un stilist fără de pereche", cu "perspective pătrunzătoare şi o stăpânire rafinată a limbii engleze".
Scriitorul britanic Martin Amis a spus că Joan Didion era "poeta marii deşertăciuni californiene" şi considera că textele ei erau deosebit de incisive atunci când descriau realitatea din acest stat american. Romanul ei din 1970 "Play It as It Lays" prezintă oraşul Los Angeles, văzut din perspectiva unui actor turbulent, ca un loc strălucitor şi insipid, în timp ce colecţia ei de eseuri din 1973 "Where I Was From" vorbeşte despre cultura din acest stat, despre sine şi despre îndelungata istorie californiană a familiei sale.
Scriitoarea americană, născută pe 5 decembrie 1934 în oraşul californian Sacramento, şi-a petrecut întreaga viaţă lucrând şi locuind la Los Angeles şi New York.
După căsătoria cu scriitorul John Gregory Dunne, a cochetat şi cu jurnalismul politic, publicându-şi experienţele în 2001 în volumul "Political Fictions". Unele dintre acele texte, care descriau "o clasă politică profesionistă", deconectată de la realitatea cotidiană a alegătorilor, au fost considerate un avertisment premonitoriu înainte de apariţia erei Trump.
Petrecerile pe care le organiza alături de soţul ei în vila lor din Malibu atrăgeau numeroase celebrităţi, precum Harrison Ford, Janis Joplin, Steven Spielberg, Brian De Palma, Martin Scorsese şi Warren Beatty.
Joan Didion şi soţul ei îşi editau reciproc textele şi au colaborat la scenariile mai multor filme, precum remake-ul din 1976 al filmului "A Star Is Born", "The Panic in Needle Park", "Play It as It Lays" şi "True Confessions".
Celebra scriitoare americană, a cărei bibliografie cuprinde şi romanul "A Book of Common Prayer" şi lucrările de non-ficţiune "Miami" şi "Salvador", a fost recompensată cu National Medal of Arts în anul 2013 de preşedintele Barack Obama.
Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii