Declarații de avere Magdalena Tiță și Elena-Mădălina Cliante, de la Direcția Județeană de Cultură Constanța. Cum le-a evoluat averea de-a lungul anilor
Declarații de avere: Magdalena Tiță și Elena-Mădălina Cliante, de la Direcția Județeană de Cultură Constanța.
11 Nov, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4175
Marime text
Șefa Direcției de Cultură Constanța a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA, miercuri. Magdalena Tiță ar fi împărțit o mită de 2.000 de lei cu inspectorul DJC Mădălina Cliante pentru a elibera un aviz pentru construirea unui imobil în Constanța. Surse judiciare au confirmat, pentru ZIUA de Constanța, că există un dosar de cercetare penală în lucru la DNA Constanța, vizând-o pe șefa Direcției Județene de Cultură Constanța, Magdalena Tiță.
Oficial DNA Constanța
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 noiembrie 2022, a inculpatei
TIȚĂ MAGDALENA, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
În aceeași cauză procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de CLIANTE ELENA MĂDĂLINA, inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța (cercetată în stare de libertate) în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În data de 09 noiembrie 2022, inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Tiță Magdalena trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta (sau să nu exercite prerogativele funcției de director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, precum și pe cele specifice activității de control și verificare la nivelul DJC Constanța, în vederea respectării aplicării reglementărilor legale din domeniul culturii și patrimoniului național.
Inculpatei Tiță Magdalena i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatelor Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Declarații de avere
Mai jos redăm date din declarațiile de avere completate de cele două persoane implicate în speța menționată mai sus – Magdalena Tiță, directorul executiv al Direcției de Cultură Constanța și Mădălina Cliante – inspector în cadrul aceleiași instituții.
Magdalena Tiță
Prima declarație de avere completată, conform portalului pus la dispoziție de către Agenția Națională de Integritate, este completată la data de 04.07.2008, când Magdalena Tiță era inspector la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța. În anul 2008, Tiță a declarat un autoturism marca Tico-Daewoo, fabricat în anul 1998. De la Direcția Județeană de Cultură, a încasat 9.257 lei.
Pentru anul 2009, nu am putut identifica o declarație de avere completată de actualul director executiv. Astfel, următoarea declarație de avere, regăsită pe portalul direcției este depusă în anul 2010. Nu a declarat niciun bun. De altfel, ca venituri, Magdalena Tiță a declarat 15.771 lei, în calitate de inspector patrimoniu.
În anul 2012, Magdalena Tiță a devenit director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța.
În declarația de avere din anul 2020, Magdalena Tiță a declarat un apartament cumpărat în anul 2013, în municipiul Constanța, în suprafață de 43 mp. De asemenea, șefa direcției are în posesie un autoturism marca Jeep, fabricat în anul 2017. Ca datorii, Magdalena Tița a declarat o datorie de 99.038 lei, creditor fiind BNP Paribas Personal Finance SA Paris, contractat în anul 2019, scadent în 2024. Ca venituri, de la Direcția Județeană pentru Cultură, în calitate de director executiv, Magdalena Tiță a declarat în anul fiscal anterior completării declarației un venit de 54.560 lei. De la Consiliul Județean Constanța, Magdalena Tiță a declarat 1.095 lei în calitate de membru comisie evaluare concurs.
Pentru anul 2021, Magdalena Tiță a specificat același apartament de 43 mp, achiziționat în municipiul Constanța, în anul 2013, cât și autoturismul marca Jeep. Creditul la BNP Paribas Personal Finance SA Paris apare încă activ, fiind scadent în 2024. De la Direcția Județeană entru Cultură Constanța a primit un salariu de 58.449 lei, pentru funcția de director executiv, iar de la CJ Constanța a primit 1.095 lei pentru evaluarea managerului.
În anul 2022, Magdalena Tiță are același apartament de 43 de mp, achiziționat în 2013, cât și mașina Jeep. Creditul menționat în declarațiile anterioare apare, în continuare, activ. Ca venituri, Magdalena Tiță a precizat salariul de 58.352 lei de la DJ Cultură Constanța, 1.095 lei de la Primăria Constanța – evaluare manager, 941 lei de la Ministerul Culturii – evaluator comisie de concurs și 6.240 lei de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați în calitate de cercetător în istorie.
În toți cei trei ani, Magdalena Tiță a declarat, în declarația de interese, că este președinte al Asociației „Dobrogea Istorie și Civilizație” și membru în cadrul Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii Culturalia.
Elena-Mădălina Cliante
Potrivit ultimei declarații de avere – document completat la data de 09 iunie 2022, Elena-Mădălina Cliante, inspector la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, deține, din 2004, împreună cu soțul său, Valeriu Laurențiu Cliante, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, un apartament de 37 mp., bun dobândit prin contract de vânzare cumpărare.
Elena-Mădălina Cliante a mai notat că deține un autoturism marca Seat, model Toledo, fabricat în 2016, bun dobândit tot prin contract de vânzare cumpărare.
Fără bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro, Elena-Mădălina Cliante a declarat că nu deține active financiare, însă nu are nici datorii.
În privința veniturilor salariale, Elena-Madalina Cliante a încasat, ca inspector, de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, suma de 33.632 de lei.
Asta în timp ce soțul său, Valeriu Laurentiu Cliante, a încasat, ca muzeograf, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, suma de 62.887 de lei.
Ca interese, Elena-Mădălina Cliante, inspector la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, a menționat că este membru în Asociația Dobrogea Istorie și Civilizație – Constanța și în Sindicatul Angajaților din Ministerul Culturii Culturalia.
Potrivit declarației de avere completată în 2021, Elena-Madalina Cliante a încasat de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța suma de 33.434 de lei. Valeriu Laurentiu Cliante de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, suma de 57.305 lei.
Mai departe, conform declarației de avere completate în 2020, Elena-Mădălina Cliante deținea un depozit în lei, din 2016, în valoare de 51.944.12 lei.
Prima declarație de avere pusă la dispoziție de Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, în cazul Elenei-Madalina Cliante, datează din 2010, document în care a fost consemnat doar venitul salarial – 15.771 de lei – ca inspector în cadrul DJC Constanța. Asta în timp ce soțul a primit 18.426 de lei ca muzeograf la Muzeul de Istorie.
În declarația de avere completată în 2011 este consemnat apartamentul din Constanța, titular fiind Laurentiu Cliante, dar și un venit salarial de 14.295 de lei de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța. Soțul a primit de la Muzeul de Istorie 14.728 de lei.
În declarația de interese din 2010, Elena-Mădălina Cliante a notat că este membru în Asociația Dobrogea-Istorie și Civilizație.
UPDATE - 15.12.2022
Conform unui răspuns oferit de Oficiul Național Registrul ONG, Asociația „Dobrogea Istorie și Civilizație”, a fost fondată în anul 2007, cu sediul pe bulevardul Tomis nr. 336, în apartamentul unui bloc.Fondatori au fost Elena Mădălina Cliante, Magdalena Tiță, Gâza Raluca Steluța și Daniel-Vicențiu Geoglovan.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii