Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evoluţia averilor în CJ Constanţa „Efectele” unui mandat de consilier judeţean (documente)

ro

14 May, 2016 00:00 5152 Marime text
În aproximativ o lună, vom şti exact cui vor reveni mandatele de consilieri judeţeni, iar actuala garnitură, mare parte din ea, se va retrage şi va ceda locul noilor aleşi. Pregătirea momentului respectiv a demarat, iar semnalul a fost dat prin apariţia pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) a declaraţiilor de avere şi de interese actualizate ale consilierilor judeţeni care se apropie de finalul mandatului.
 
După exemplul dat de şase aleşi judeţeni care s-au „grăbit” să depună documentele respective, se pare că şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, a „preluat” modelul. În vara anului 2012, constănţenii i-au încredinţat un mandat de consilier judeţean. Având majoritatea în CJC, consilierii judeţeni ai PSD şi PNL, pe atunci parteneri politici în cadrul USL, l-au promovat pe Dragomir în funcţia de vicepreşedinte, iar din 2014, ca urmare a problemelor cu Justiţia ale şefului CJC, Nicuşor Constantinescu, i s-au încredinţat atribuţiile de preşedinte.
 
Aşadar, revenind la declaraţii de avere şi de interese, vă prezentăm avuţia vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJC conform documentului actualizat şi postat pe site-ul instituţiei. Astfel, Cristinel Dragomir se poate mândri cu un teren intravilan în comuna Valu lui Traian, achiziţionat în anul 2008, cu 3,8 hectare - „Alte categorii de terenuri extravilane” - în comuna Independenţa, dobândite anul trecut, cu două apartamente în municipiul Constanţa, precum şi cu un autoturism Peugeot - an de fabricaţie 2005.
 
La începutul acestui mandat, Dragomir deţinea doar terenul intravilan din Valu lui Traian, aceleaşi apartamente şi acelaşi autoturism.

Financiar… o duce bine  

La capitolul „Active financiare”, Cristinel Dragomir declară un depozit bancar în care a „uitat” 100 de euro, precum şi nu mai puţin de nouă conturi curente, care însumează 10.600 de lei, 4.600 de euro şi 545 de dolari. Totodată, vicepreşedintele CJC va trebui să facă rost de 39.500 de euro până în anul 2036, când are termen scadent pentru returnarea acestui credit bancar. Totul în contextual în care, în anul fiscal 2015, veniturile familiei Dragomir au fost de 104.150 de lei.
 
În privinţa situaţiei financiare de la începutul mandatului, Cristinel Dragomir avea doar opt conturi curente, în care a strâns 8.150 de lei, 7.400 de euro şi 1.050 de dolari, iar creditul bancar ce urmează a fi achitat era în valoare de 44.000 de euro. Asta în contextul în care veniturile familiei Dragomir erau, în anul fiscal 2011, de 109.272 de lei.

Interese împărţite în familie 

Potrivit declaraţiei de interese ce a fost actualizată la 10 mai, Cristinel Dragomir este acţionar la SC Cazare la Mare SRL, iar soţia sa este acţionar la SC Atlantida Grama SRL.
Dacă la CJC este vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte, la Club Sportiv de Backgammon Constanţa, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apă-Canal”, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea”, Grup de Acţiune Locală Constanţa Centru şi Grup de Acţiune Locală Constanţa Sud deţine funcţia de preşedinte, iar pe linie de partid, este secretar executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, funcţie pe care o avea şi în vara anului 2012.
 
În privinţa firmelor la care soţii Dragomir sunt acţionari, situaţia era aceeaşi şi la începutul mandatului încredinţat vicelui CJC în vara anului 2012. În schimb, la acea vreme, Cristinel Dragomir avea calitatea de preşedinte numai la Rugby Club Judeţean Farul Constanţa şi la Club Sportiv de Backgammon Constanţa.

Un mandat de consilier aduce: venituri mai mici şi un credit achitat

Aproape de finalul mandatului, consilierul judeţean PNL George Măndilă nu are cu ce se lăuda. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere postate pe site-ul CJC, acesta are un credit în valoare de 250.000 de lei, pe care va trebui să-l lichideze până în anul 2026, în condiţiile în care veniturile familiei în anul fiscal precedent au fost de 50.174 de lei.
 
Nici la început de mandat nu stătea mai bine. Tot fără terenuri, case sau maşini, dar cu două credite: cel menţionat anterior şi un altul, contractat în anul 2008 şi scadent în anul 2018, în valoare de 10.000 de lei, dar pe care pesemne că l-a achitat înainte de termen, atât timp cât nu mai apare în declaraţia de avere actualizată recent.
 
În ceea ce priveşte veniturile familiei Măndilă, acestea erau un pic mai mari, în anul fiscal 2011 ele însumând 52.504 lei.
 
În privinţa „intereselor”, consilierul Măndilă menţionează în declaraţie doar statutul de membru în Biroul Permanent Judeţean al PNL Constanţa, fapt ce poate fi considerat o promovare, având în vedere că în vara lui 2012 nu avea decât statutul de simplu membru în „răposatul” PDL.

Un consilier… agent imobiliar 

Consilierul judeţean PSD Nicolae Peride are o avere mai „atractivă”. Pe lista proprietăţilor sale apar: un teren agricol în localitatea Casimcea din judeţul Tulcea, un teren intravilan la Techirghiol şi un altul, tot intravilan, la Constanţa; cinci apartamente - patru în Constanţa şi unul la Varna (Bulgaria) -, o garsonieră în Bucureşti şi o casă la Varna (Bulgaria).
 
De asemenea, familia Peride are două depozite bancare, în care deţine 106.474 de lei, dar mai are de recuperat şi un împrumut în nume personal, în valoare de 27.145 de lei, acordat firmei P&B Turism SRL.
 
Veniturile obţinute în anul fiscal precedent au fost de 176.733 de lei, sumă din care 94.950 de lei provin din închirierea unor imobile, iar 16.855 de lei este partea restituită din împrumutul acordat în nume personal.
 
La începutul mandatului, avuţia lui Nicolae Peride nu cuprindea terenul intravilan din Constanţa, deoarece avea o casă de locuit acolo. Tot la acea vreme, consilierul PSD vindea cu 40.000 de euro un apartament şi deţinea un singur depozit bancar în care pusese pentru vremuri de restrişte 12.000 de lei. Totodată, în anul fiscal 2011, familia Peride a avut venituri în valoare totală de 202.702 lei, din care 80.440 de lei proveneau numai din închirierea unor imobile.
 
Interesele lui Nicolae Peride vizează dezvoltarea SC Gropper SRL şi P&B Turism SRL, unde este asociat, soarta Asociaţiei Române de Tensometrie, în cadrul căreia este membru, precum şi evoluţia organizaţiei judeţene PSD Constanţa, în calitate de membru în Comitetul Executiv al filialei judeţene a partidului.
 
Cu aproape patru ani în urmă, unica diferenţă ce apărea în declaraţia sa de interese viza faptul că era asociat, pe lângă firmele amintite anterior, şi la SC CTTC SRL.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale consilierilor menţionaţi. 

Citeşte şi

Evoluţia averilor în CJC
Cum sporeşte sau se diminuează avuţia de consilier judeţean (documente)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii