Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:13 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iese Marinela Mitan şi intră Iustin Bourceanu Judecător nou pentru dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa

ro

25 Oct, 2018 00:00 2527 Marime text
Dosarul în care Constantin Dima, fost administrator al SC Mara Construct SRL, a fost deferit justiţiei alături de alte persoane fizice, dar şi juridice, în legătură cu presupuse fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice din judeţul Constanţa, va fi judecat de către un alt magistrat.
 
Marinela Mitan, judecător învestit cu soluţionarea cauzei, a formulat o cerere de abţinere, solicitarea fiind admisă, iar astfel dosarul a fost trimis spre soluţionare magistratului Leonard Iustin Bourceanu, tot din Tribunalul Constanţa.
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa la data de 19 aprilie 2016.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 19.09.2011 - 10.09.2015, în contextul atribuirii şi executării a două contracte de lucrări privind „Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani” şi „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat şi depus mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat şi din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa, în valoare totală de 37.434.195 lei“.
 
„Începând din luna aprilie 2012, inculpaţii Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor obţinuţi în maniera de mai sus.
 
Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acţionând în această modalitate, inculpaţii au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
„În aceeaşi perioadă, sumele primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite. A.N.A.F. - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 53.880.674 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţine inculpaţilor Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian“, potrivit rechizitoriului.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătoare dispuse în cauză.

 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
 
Faţă de inculpaţii Ripiciuc Dorin Răzvan, Dumitrescu Daniela Elena şi Stoian Aurica procurorii Anticorupţie au dispus soluţia clasării.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii