Mandatul de ales judeţean în CJ Constanţa sporeşte averile (documente)
Mandatul de ales judeţean în CJ Constanţa sporeşte averile (documente)
16 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3811
Marime text
Alegerile locale au trecut, aşteptăm prima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) în noua formulă. Însă nu trebuie să uităm de cei care fie predau ştafeta, deoarece partidele nu i-au mai susţinut pentru un nou mandat, fie îşi vor continua activitatea în viitorul CJC. Pentru a încerca să aflăm de ce sunt atât de râvnite mandatele de consilier judeţean, ne-am propus să vedem cu ce s-au „ales“ cei care au prestat în legislatura 2012-2016.
Din iulie 2013 până în prezent, Mihaela Andrei (PNL) a activat în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. În legislatura viitoare, partidul a preferat să o aibă ca reprezentant în Consiliul Local Municipal Constanţa. Dar până ce va depune jurământul în calitate de consilier municipal, să vedem cu ce avuţie pleacă din CJC comparativ cu cea pe care o avea la începutul mandatului său de ales judeţean.
Potrivit declaraţiei de avere actualizate la finele lunii trecute, Andrei deţine un teren intravilan în Năvodari şi cinci case de vacanţă în acelaşi oraş. Pentru a face naveta între Năvodari şi Constanţa, consilierul judeţean PNL are la dispoziţie un autoturism Volkswagen (an de fabricaţie 2003), o motocicletă Suzuki (1983) sau un autoturism Dacia (1985).
La preluarea mandatului de consilier judeţean, în iulie 2013, Mihaela Andrei nu avea niciun teren, nicio casă, dar deţinea acelaşi parc auto.
Din punct de vedere financiar, Andrei va trebui să achite până în anul 2018 un credit bancar de 55.000 de lei, iar până în anul 2036, va trebui să lichideze un alt credit bancar, în valoare de 15.000 de euro. Dificultăţi nu pare să întâmpine, având în vedere că veniturile obţinute de familia Andrei în anul fiscal 2015 au fost de 73.926 de lei.
În urmă cu trei ani, consilierul judeţean PNL avea trei credite bancare, pe unul, de 14.000 de lei, reuşind să-l lichideze înainte de termen (2018). Asta în contextul în care, în anul fiscal 2012, familia Andrei încasase un venit total de 76.257 de lei.
Interese „schimbate“
Conform declaraţiei de interese, Mihaela Andrei este asociat în SC Mamaia North SRL, reprezentant al Corpului Profesional al Mediatorilor din judeţul Constanţa şi Tulcea în relaţia cu Curtea de Apel şi secretar regional al Ligii Consilierilor Juridici în Transport. În plan politic, Andrei este membru în Consiliul Lărgit Executiv al PNL Constanţa şi în Consiliul Judeţean Executiv al PNL Constanţa.
La început de mandat în cadrul CJC, Andrei menţiona în declaraţia sa de interese faptul că era asociat unic şi administrator al SC First Page SEL şi vicepreşedinte al Centrului de Mediere şi Arbitraj „Maat“. La acea vreme, Mihaela Andrei era membru al „răposatului“ PDL.
Împrumuturi în nume personal din… venituri reduse
Spre deosebire de Andrei, care s-a reorientat, consilierul judeţean PSD Laurenţiu Marius Marin va pune capăt activităţii în administraţia publică locală şi judeţeană odată cu predarea ştafetei la CJC. Asta pentru că partidul nu a mai avut nevoie de serviciile sale în CJ sau în CLM Constanţa, el făcând, probabil, notă discordantă cu echipa împrospătată şi propulsată de PSD.
Trecând peste aceste detalii şi analizând declaraţia de avere actualizată recent, constatăm că averea consilierului PSD cuprinde bijuteriile soţiei, evaluate la peste 5.000 de euro, şi o colecţie numismatică, de peste 5.000 de euro. În ultimele 12 luni, acesta a vândut două autoturisme - un Volskwagen Golf şi un Mercedes C200, pe care a încasat 17.000 de euro. De asemenea, Marin deţine acţiuni la două societăţi comerciale - Eclipse Advertising SRL şi Cyber Dreams SRL, la firmele respective acordând şi împrumuturi în nume personal în valoare totală de 208.152,7 lei şi 6.031,5 dolari. Totodată, consilierul PSD are de returnat până în anul 2033, respectiv 2034, 45.000 de euro către două persoane fizice, în situaţia în care veniturile brute obţinute de familie în anul fiscal precedent au fost de 8.275 de lei.
În vara anului 2012, Laurenţiu Marin avea un autoturism Volskwagen Golf, aceleaşi bijuterii şi aceeaşi colecţie de numismatică. Și atunci, consilierul judeţean PSD avea acţiuni la firmele menţionate anterior, cărora le împrumutase în nume propriu 6.031,5 dolari şi 124.563,36 de lei. Totul pe fondul unor venituri brute obţinute în anul fiscal 2011 în valoare totală de 18.138 de lei.
Influenţă redusă… în timp
Din declaraţia de interese reiese faptul că Laurenţiu Marius Marin este administrator la SC Cyber Dreams SRL şi al SC Eclipse Advertising SRL, dar şi membru supleant în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Căi Ferate Constanţa. Pe linie de partid, Marin figurează ca membru în Comitetul Executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa.La începutul acestui mandat, consilierul judeţean PSD era administratorul aceloraşi firme şi deţinea calitatea de membru în CA-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, al Spitalului de Fiziologie Agigea, al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Constanţa, al SOTRM Eforie, fiind totodată şi membru supleant în CA-ul Spitalului Clinic Căi Ferate. Deşi reprezenta PSD în CJC, acum patru ani, Marin nu deţinea nicio funcţie politică în partid.
Final de mandat cu… maşină la scară
Preşedintele UDTR, Fetbi Osman, îşi ia adio de la administraţia publică judeţeană unde a activat timp îndelungat ca reprezentant al PSD. La final de „carieră“, acesta rămâne cu o casă în Constanţa, un autoturism Fiat Punto, fabricat în anul 2007, dar şi cu un credit bancar de 22.000 de dolari, al cărui termen scadent este în anul 2020. Conform declaraţiei actualizate de avere, veniturile familiei Osman în anul fiscal trecut au fost de 117.114 lei.
În vara anului 2012, când a obţinut acest mandat de consilier judeţean din partea PSD, Fetbi Osman nu avea autoturismul Fiat Punto, dar începuse plata ratelor la creditul bancar scadent în anul 2020. Potrivit declaraţiei de la acea vreme, veniturile familiei încasate în anul fiscal 2011 au fost de 83.097 de lei.
Aşa cum menţionam şi la început, Fetbi Osman este preşedinte al UDTR, dar şi vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale „M.K. Ataturk“ Constanţa, iar în plan politic activează în cadrul organizaţiei PSD Constanţa, situaţia rămânând neschimbată de ani buni.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii