Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:30 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DEZBATERI APRINSE PE TEMA EXPLOATĂRII GAZELOR DE ŞIST ÎN A DOUA ZI DE AFF 2013

ro

16 Oct, 2013 19:00 1083 Marime text
În a doua zi de Astra Film Festival (marţi, 15 octombrie 2013) s-a dat startul proiecţiilor de film din cele cinci secţiuni competiţionale. 30 de filme au fost proiectate timp de 12 ore în 4 săli de cinema. De dimineaţă, Astra Film Junior a bucurat peste 2.000 de copii cu documentare care surprind într-un mod inedit însemnătatea cuvântului joc în diferite colţuri ale lumii. Pentru mulţi dintre copiii prezenţi, emoţia a fost cu atât mai mare cu cât participarea la acest program a fost prima întâlnire cu o sală adevărată de cinema.
Cele mai multe filme au fost proiectate în prezenţa regizorului, Dmytro Sukholytkyy – Sobchuk (Sărbătoarea Malanka la Krasna), Maria Cătălina – Andrieş (Combinatul, proiectat în premieră absolută), John Haptas (Tokyo Waka), Bianca Rotaru (RIO 2016), Ana Maria Vîjdea (Clubul de bridge) sau Lech Kowalski (Blestemul gazelor de şist).
Sesiunile de Q&A sunt o tradiţie la Astra Film Festival, de fapt a fost primul festival românesc care a iniţiat discuţii informale la final de proiecţie între regizor şi publicul din sală. Ca un record al zilei de ieri, dezbaterea iscată pe tema controversată a exploatării gazelor de şist în Polonia şi SUA prin tehnici cu efecte devastatoare asupra mediului s-a prelungit dincolo de miezul nopţii. Timp de 3 ore, regizorul Lech Kowalski a răspuns la întrebările publicului incitat şi interesat de problema cu care se confruntă nu doar Polonia, ci şi alte state din Europa şi America.
Discuţiile s-au purtat în jurul conflictului dintre marile corporaţii şi comunităţile locale, pe de o parte compania americană Chevron, pe de altă parte fermierii polonezi: cine iese învingător din această dispută? „Ceea ce mă interesează pe mine este să fiu povestitor, nu activist, deoarece consider că majoritatea producţiilor cinematografice nu pot schimba lumea. Cu toate acestea, unele filme pot avea un impact, dar ideea principală este să creezi un spaţiu de dialog.”, a declarat regizorul Lech Kowalski.
Astăzi, miercuri 16 octombrie 2013, maratonul filmelor continuă cu Evrei la vânzare (în prezenţa regizorului Radu Gabrea), Anatomia plecării (urmat de o sesiune Q&A cu regizorul Şerban Olivier), Un film fain (în prezenţa regizorului Andrei Dăscălescu), Nebunia Facebook (în premieră în România), Casa Radio, Speranţe la vânzare (în premieră absolută) sau Gangsterul iubirii. De la ora 21, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor va concerta trupa Peste Pădure, o trupă de folclor vechi din Sibiu înfiinţată în urmă cu 2 ani din dragostea pentru plaiurile româneşti şi tradiţia autentică.
 
Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Consulatul General German Sibiu, Fundaţia pentru parteneriat, Teatrul Naţional Radu Stanca, Formula AS, Lobby Art
Acţiune cofinanţată de Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu
Coproducător: TVR2
Parteneri media: HBO, TV5 Monde, Discovery Channel, TVR Cluj, TVR Internaţional, Digi 24, Digi Film, Radio România Cultural, RFI România, Radio Cluj, Radio Tg. Mureş, Antena 1 Sibiu, Magic FM, HotNews.ro, România Liberă, Academia Caţavencu, EVZ, Port.ro, Dilema Veche, The One, Caţavencii, Art Act Magazine, LiterNet.ro, CinemaRX.ro, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Zile şi Nopţi, FilmReporter.ro, GingerGroup.ro, CineFan.ro, BeWhere!, Lapunkt.ro, TOTB.ro
Sponsori: HBO, Takata (sponsor principal), Marquardt, Flaro, Sinecon, Generali, Empire Video Production, Ibis, TESS, Cine Labs, Stage Expert
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii