Lansare de carte, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța (galerie foto)
Lansare de carte, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța (galerie foto)- Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează, astăzi, în Aula Bibliotecii, lansarea cărții „10 povești și rețete pierdute prin Deltă. Cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov” (Editura Hyperliteratura, 2020), a lui TEODOR HOSSU-LONGIN.
La Biblioteca Județeană Constanța are loc, în aceste momente, lansarea volumului „10 povești și rețete pierdute prin Deltă. Cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov” (Editura Hyperliteratura, 2020), a lui Teodor Hossu-Longin.
Carte de călătorii sau carte de bucate? Album de fotografii sau volum de povestiri și istorii orale? Cartea lui Teodor Hossu-Longin este câte ceva din toate acestea, însă ceea ce ține toate bucatele pe masă este secretul autorului de a da chip și gust, nu numai literar, Deltei Dunării pe care o străbate în toate direcțiile pentru a-i descoperi ascunse și enigmatice locuri, dar și deliciile culinare păstrate în străvechi rețetare.
Pentru a reda vieții plăcerea ei, mâncarea trebuie vorbită cu cei care-l însoțesc, dar mai ales cu cei care o pregătesc după tipare strămoșești, lipovenești, turcești, un întreg Levant de miresme purtate prin timp, dintr-un Orient îndepărtat. O adevărată polifonie culturală și carte de identitate dobrogeană, volumul lui Teodor Hossu-Longin asezonează bucatele și cu decupaje nimerite ale unor poeme reprezentative pentru farmecul locurilor, dar mai ales cu fotografiile fascinante ale lui Valeriu Leonov, ferestre care deschid către o lume de poveste. În mod cert, autorul a pus în carte inedită întreaga sa pasiune pentru oamenii și locurile Deltei Dunării, pentru ceea ce numai aici putem găsi!
Cartea este prezentată de Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, care a transmis printre altele, că:
La rândul său, autorul, Teodor Hossu-Longin, a precizat că Dobrogea, Delta Dunării în mod special, reprezintă o parte din sufletul său:„Înainte de toate trebuie să va spun că autorul este un prozator, un om de televiziune și are totodată competențe pe care i le descoperim cu mare plăcere în volumul de azi.
Volumul este greu de încadrat. Îl poți considera ușor un album de fotografie, unde textul folosește drept narativ... Pe de alta parte autorul ne plasează sub semnul ficțiunii, care nu crește în trunchiul ficțiunii propriu-zise și pare să fie și o carte de bucate. Rețetele de mare rafinament sunt descoperite de autor în spațiul deltaic. Atras de apă și de pescuit, autorul ajunge în locuri destul de îndepărtate, de pierdute... Teodor Hossu-Longhin este un fel de explorator, cu o anumită savoare. (...) Această carte este una polifonică, este un concentrat în jurul unor călătorii pe care autorul le face cu prietenii, unde dialogul se naște în mod spontan, într-un fel șugubăț.
(...) Cartea cuprinde mai multe lucruri deodată... și eu vad o miză importantă: Cum redai complexitatea unui loc? Cum îl exprimi mai bine? Într-un fel, autorul experimentează un proiect care coordonează acele elemente care dau plenitudinea unui loc. Găsim în cartea autorului o bucurie a vieții... Iată... poezie, peisaje, portrete umane... o frumusețe umană în adevăratul sens”.
„Pentru mine zona Dobrogei și în special Delta Dunări sunt o parte din sufletul meu. Ceea ce m-a frapat la zona Deltei este că, în afară de amintirile care rămân în noi, nu plecăm cu nimic de aici. Zona de comerț turistic lipsește cu desăvârșire. Două roluri mi-am dorit de la carte: să fie o amintire pentru cei care vin aici, dar și un fel de îndreptar pentru turiști. Dobrogea înseamnă mult mai mult decât marea... îmi e greu să spun care loc îmi este mai aproape de inimă... aș spune că Delta în deplinătatea ei! Și, deși am venit în 30 de ani de 150 de ori în Deltă, sunt foarte multe locuri pe care mai am să le descopăr.”
Lansarea de carte face parte dintr-o serie de evenimente menite să promoveze cultura și civilizația dobrogeană, să sublinieze profilul identitar al acestei regiuni, precum și valorile care o edifică.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp