Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magia poeziei și a călătoriei cu Ana Ruse (galerie foto)

ro

20 Jan, 2018 00:00 2816 Marime text
Trei luni pe an călătorește, iar în cele nouă luni rămase așterne pe hârtie impresiile adunate din toate țările lumii, sub formă de jurnal. Are timp însă și pentru rime gândite cu drag pentru copiii de azi și de mâine, și, de ce nu, pentru copiii pe care i-a învățat odinioară alfabetul. Este vorba despre Ana Ruse, probabil cea mai prolifică autoare de carte a Constanței de azi, care scrie rime pentru pici și împarte cu drag prietenilor de acasă impresiile sale de călătorie de pe cele cinci continente pe care le-a străbătut.
 
Așa s-a întâmplat și pe 18 ianuarie, în sala „Clio“ a Muzeului Marinei Române, când a lansat cele mai recente cărți care îi poartă semnătura:„Magia poeziei“ și „Călători prin nouă țări“, în cadrul întâlnirii de lucru a Cenaclului „Mihail Sadoveanu“.
 
Vorbind despre „Magia poeziei“, Ana Ruse a mărturisit: „Cartea aceasta am scris-o cu intenția de a-i apropia pe copii de literatură, în general, și de poezie, în special. Mă gândesc că acei copii care vor ajunge să citească toată cartea vor lăsa deoparte, în timpul lecturii, telefonul, tableta și calculatorul, iar pentru mine acest lucru ar fi o mare mulțumire“.
 
Cea de-a doua carte, concepută sub forma unui jurnal de călătorie cu mult dialog, are la bază două mari excursii, realizate în doi ani: una la Marea Caspică, în perioada noiembrie-decembrie 2016, și alta la Marea Caraibelor, efectuată în iunie 2017.
 
„Cartea a doua este un jurnal de călătorie, așa cum scriu jurnale de călătorie. Este o carte care invită cititorul să meargă cu mine prin nouă țări, nouă țări așezate la două mări, la distanțe foarte mari, Marea Caspică și Marea Caraibilor. La Marea Caspică invit cititorul să meargă cu mine și să vadă primele biserici creștine din Armenia și Georgia și progresul fantastic al unei țări care a știut să valorifice petrolul, bogăția sa naturală, Azerbaidjanul. La Marea Caraibilor am stat nu 18 zile ca la Marea Caspică, ci o lună întreagă, o lună în care am avut timp să văd pe îndelete câteva țări: Panama, Costa Rica, cu superbele ei peisaje munte-mare, apoi Columbia, cu o mulțime de muzee, Muzeul de Aur, Muzeul de Chihlimbar, Muzeul de Smarald, Muzeul de Jad. Toate distanțele dintre aceste țări au fost parcurse cu avionul. Tot cu avionul am mers într-o mare insulă care e împărțită în două. Într-una dintre părți am fost noi: Republica Dominicană. Aceasta ne-a arătat ce are ea mai frumos și a avut destule. Am văzut capitala, dar și alte câteva orașe. Apoi am fost în Aruba, o insulă superbă care ține de Olanda, și, în final, am fost în Cuba. Acolo a fost o relaxare după oboseala acumulată în 20 de zile. Am stat, cum se zice, cu «burta la soare» în stațiunea lor cea mai frumoasă, cea mai modernă, Varadero. Întâmplarea a făcut ca să nu ne bucurăm de ceea ce are Cuba mai frumos: dansul și muzica, pentru că am nimerit într-un moment foarte trist pentru cubanezi, pe 25 noiembrie 2016, când a murit Fidel Castro și a fost nouă zile doliu național. Așa că ne-am conformat și noi“, a spus autoarea volumului.
 
Despre celelalte două excursii care au urmat, una în China, de 18 zile, și cealaltă în Australia și Noua Zeelandă, de 34 de zile, Ana Ruse va scrie în următorul jurnal de călătorie. Este deja în lucru.
 
Pe 18 ianuarie, cărțile Anei Ruse au fost prezentate de Arșaluis Sarchisian Gurău și Diana Dobrița Bîlea, iar moderatorul întâlnirii a fost Aurel Lăzăroiu, președintele Cenaclului „Mihail Sadoveanu“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

 
Citește și:
 
Dublu eveniment editorial la Muzeul Marinei Române. Ana Ruse prezintă „Magia poeziei“ și „Călătorii prin nouă țări“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii