Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 12 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orizont Sonor - festival de podcast, radio și creație sonoră, la Constanța. Iată programul primei ediții!

ro

12 Sep, 2024 15:56 126 Marime text

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează între 19-21 septembrie, la Constanța, Orizont Sonor – un proiect interdisciplinar inovator, fără precedent în România, organizat în cooperare cu Longueur d’Ondes (Franța) – unul dintre cele mai mari festivaluri de radio și sunet din lume, și SEMI SILENT (România) – platformă de podcast dedicată creației sonore, creației radiofonice și înregistrărilor audio. 

„Longueur d'ondes și-a unit cu entuziasm forțele cu Institutul Francez din România și SEMI SILENT pentru Orizont Sonor din Constanța, oraș înfrățit cu Brest în care ne aflăm.

Fondat în 2002, Longueur d'ondes continuă să promoveze, să educe și să formeze, contribuind în același timp la structurarea ecosistemului radio și de podcast, aflat în schimbare rapidă. Ne propunem să împărtășim experiența noastră dobândită de-a lungul celor două decenii și să cooperăm cu partenerii din Franța și din străinătate care doresc să sprijine creația de sunet emergentă și să dezvolte proiecte provocatoare, cum este cazul Orizont Sonor.

Orizont Sonor este o inițiativă fără precedent care ar putea dezvolta noi rețele pentru autorii de creații sonore și podcasturi din România și din jurul Mării Negre, iar Longueur d'ondes este încântat să ia parte la ea.” au declarat partnerii Festivalului.

„Orizont Sonor se bazează pe parteneriatul nostru cu municipalitățile din Constanța și Brest, Franța, iar spiritul festivalului provine în mod inerent din legătura dintre aceste orașe înfrățite. Festivalul Orizont Sonor leagă vestul de est, pe parcursul a trei zile țărmul constănțean al Mării Negre va fi punctul de întâlnire al unei mari varietăți culturale de radio și narațiuni din Europa și nu numai, deoarece vom avea alături de noi și profesioniști din Ucraina și Georgia.” a spus Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul Institutului Francez din România.



Festivalul Orizont Sonor se va desfășura la Biblioteca Județeană ’Ioan N. Roman’ din Constanța în perioada 19-21 septembrie 2024.

După o serie de trei ateliere de podcast jurnalistic,podcast de ficțiune și creație sonoră care au avut loc de-a lungul verii în București, Festivalul Orizont Sonor se va desfășura la Biblioteca Județeană ’Ioan N. Roman’ din Constanța în perioada 19-21 septembrie 2024. Pe parcursul celor trei zile, vor avea loc mai multe tipuri de activități.

Prima zi a festivalului - joi, 19 septembrie - va fi dedicată industriei, temelor și mizei din zona de radio și creație sonoră, au transmis organizatorii. 

Un prim panel despre podcastul documentar din jurul Mării Negre va avea loc în colaborare cu One World Romania și Balkan Documentary Center (în cadrul programului media Balkan Watchers) alături de Sophio Chkheidze, producător de podcast și film din Georgia și Arnaud Contreras, jurnalist de radio francez care a relatat din Georgia.

Un focus pe Atelierele Orizont Sonor va fi susținut de co-organizatorii lor: Anamaria Pravicencu (SEMI SILENT), Ilinca Stihi (Radio România - Grand Prix Nova) și Cosmin Bârzan (Radio Comunitaria), în prezența participanților, ocazie cu care vor fi ascultate podcasturile și creațiile produse de participanți în cadrul acestor ateliere.

 

Ziua va fi încheiată de o discuție asupra perspectivelor europene

Ziua va fi încheiată de o discuție asupra perspectivelor europene în creația de sunet și producțiilor radio în era podcastului digital cu profesioniștii Anamaria Pravicencu (SEMI SILENT), Justine Pérez (producător francez de podcast și film), Alexandre Plank (regizor de radio și fondator Making Waves) și Hanna Klimpe (din Germania, profesor la HAW, specialist în rețelele sociale).
De-a lungul celorlalte două zile de festival - vineri, 20 septembrie și sâmbătă, 21 septembrie - vor avea loc o serie de evenimente și activități diverse. 

Potrivit sursei citate, sunt programate sesiuni de ascultare imersivă a unor documentare franceze, în prezența realizatorilor și producătorilor lor: CARGO, un documentar radio de Sophie Berger, care urmărește călătoria peste oceane pe o navă cargo, din Franța în China, CHRONIQUES DU GRAND DOMAINE, produs de Justine Pérez, un podcast captivant într-un cartier multicultural de la periferia orașului Marsilia din Franța.

Discuțiile încrucișate împreună cu ascultarea de fragmente din creații sonore și radio vor aborda diverse subiecte. 

- un focus pe aspirațiile tinerei generații din Georgia cu Salomé Asatiani (jurnalist radio și producător de podcast), Arnaud Contreras și Hanna Klimpe.
- un alt focus va aduce în lumină asupra narațiunilor ucrainene prin arte sonore și documentare radio în timp de conflict, alături de Anna Kravets (artist sonor), Alexandre Plank și Ioana Pelehatăi (editor și manager cultural la Scena 9). 
- un alt moment se va concentra asupra provocărilor de mediu asupra Mării Neagre în prezența lui Marine Leduc (jurnalist francez, corespondent în România), Marian Paiu (ONG Mare Nostrum) și Alexandru Berbecariu (cercetător la București și Universitatea Aix-Marseille).
- nu va lipsi nici sportul, Anamaria Pravicencu va prezenta producțiile din proiectul său „Sonic Sports” alături de Stéphane Marin, artist sonor francez.
 

Emisiuni radio speciale vor fi transmise în direct de la fața locului 

Emisiuni radio speciale vor fi transmise în direct de la fața locului, din locațiile festivalului, cu acces gratuit pentru public. RFI România îi va întâmpina pe oaspeții francezi ai festivalului pentru o emisiune specială Zebra, Radio Constanța va găzdui o emisiune cu tinerii studenți constănțeni, iar Black RhinoRadio va găzdui o emisiune despre emisia muzicală de radio în România din epoca post 1989 cu jurnalistul Paul Breazu și invitații săi. 

Pe parcursul Festivalului alte instalații sonore imersive vor fi amenajate în aer liber, cu creații sonore FORÊT OLYMPHONIQUE și TRES FRONTERAS, de la Stéphane Marin.

Vineri, 20 septembrie, va fi organizat un silent disco cu creații sonore de Marc Vernon și Manja Ristić, ce va avea loc la malul mării, pe plajă, în timp ce apusul va lumina orașul Constanța. Înscrierile se vor putea face în formularul ce va fi postat pe paginile Festivalului și pe website. 

Petrecerea de închidere va fi la Zoom Beach Bar unde o vom putea asculta pe DJ Claudia.

 

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă! 

În timpul sesiunilor de ascultare, podcast-urile și creațiile sonore vor fi subtitrate în română și engleză. Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă.

 

Citește și:

Andrei Bibire, de la Teatrul de Stat Constanța, este gazda podcast-ului SEAStreams, din cadrul SEAS
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii