Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:09 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrologul Anaid Tavitian va primi în weekend un cadou de suflet

ro

17 Oct, 2018 15:18 2505 Marime text
Parohia Bisericii Armene Constața invită în data de 21 octombrie pe cei doritori de aprofundare a acestui mediu, la Hramul Bisericii armene Sfânta Maria din Constanța, în scopul participării la Sfânta Liturghie și la evenimentele ce sunt organizate cu acest prilej.

Programul în această zi va fi următorul. Începând cu ora 10:30 se va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfânta Maria din Constanța, oficiată de IPS Episcopul Datev Hagopian. La ora 12:30 se va continuat cu înmânarea Hrisovului de Binecuvântare Arheierească doamnei Anaid Tavitian. Începând cu ora 12:40 se va face binecuvântarea și sfințirea Madagh-ului în curtea bisericii armene, cât și distribuirea unor pachete. La 13:30 se va organiza o masă festivă și de sărbătorire a Madaghului la restaurantul Ibis, cu sprijinul UAR Sucursala Constanța.

Câteva vorbe despre ce înseamnă madagh

În Biserica armeană era obiceiul, ca după fiecare liturghie sau după o rugăciune colectivă, toți cei adunați să participe la o masă a iubirii și armoniei, care se numea „Agape” (agapă).    În cercurile precreștine, multe popoare, printre care și poporul armean, cu intenția de a aduce jertfe idolilor și zeilor, efectuau numeroase sacrificii.

Cartea Sfântă grăiește: „Ferice de cel care îl hrănește pe nevoiaș, căci cel ce dă pomană săracului, lui Dumnezeu îi dă, iar Dumnezeu îl va răsplăti potrivit cu aceasta.” Astăzi se face jertfă cu diferite prilejuri: cu ocazia marilor sărbători ale Domnului, a legămintelor, a pelerinajelor, pentru a scăpa de diferite primejdii sau pentru a avea succes sau pentru a mulțumi și slăvi pe Dumnezeu. Potrivit protocolului, preotul oficiază citind rugăciuni și psalmi, sfințește sarea cu Sfânta Cruce.

Totuși foarte adesea, jertfa este identificată de către necunoscători cu sacrificiul (ca obicei vechi, precreștin) sau cu liturghia evreiască pentru iertare, dar nu este așa, de vreme ce Hristos a slujit o dată pentru păcatele noastre, Hristos s-a sacrificat o dată pentru colectivitatea umană, iar noi de-acum nu mai avem nevoie de alte noi sacrificii.                                                                                                                                          
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii