Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 de ani de la sfințirea Troiței Marinarilor (GALERIE FOTO)

ro

15 Aug, 2022 08:05 2642 Marime text


Eroii Marinei, monumente, recunoștință

În urmă cu exact 20 de ani, la 14 august 2002, am onorat Centenarul Zilei Marinei Române cu două realizări de suflet. Prima – și cea mai importantă o consider – a fost dezvelirea și sfințirea Troiței Marinarilor, opera preotului Vasile Trif din Baia Mare, de către un sobor de preoți în frunte cu IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Lucrarea este unicat în spațiul marinăresc, fiind amplasată la loc de onoare, în expoziția în aer liber a Muzeului Național al Marinei Române, instituție unde am activat cu entuziasm aproape opt ani.

Ansamblul este o inspirată și originală asociere de basoreliefuri realizate în lemnul unui gorun secular din pădurile Țării Chioarului de pe Someș. Pe crucea propriu-zisă sunt reprezentați Dumnezeu Tatăl Creatorul, Sf. Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, patroana marinarilor, Sf. Ioan Botezatorul și Sf. Andrei, ocrotitorul Dobrogei, în mijlocul lor aflându-se răstignit Iisus Hristos Mântuitorul.

Brațele crucii sunt înconjurate de un cerc, simbolul unității în funie, înnobilat de funia-simbol al unității întru credință și al eternității.

Frontalul posterior, pe care este sculptată scena Adormirii Maicii Domnului, este decorat cu simboluri marinărești reprezentative pentru evoluția Marinei Române: timona, simbolul călătoriei pe ape, ancora, simbolul speranței, precum și medalioanele unor nave istorice: pânzarul moldovenesc, ,,MARIȚA” – prima navă comercială românească, ,,ROMÂNIA” – prima navă militară a Principatelor Unite și bricul ,,MIRCEA”, leaganul tradițiilor noastre marinărești.

Postamentul Troiței este ambientat cu blocuri de granit, imaginând țărmul pontic al tuturor despărțirilor și regăsirilor marinarilor noștri.
În prezent, „Troița Marinarilor“ se asociază simbolistic cu Ansamblul monumental „Crucea Marinarilor“, obiectiv de artă ambientală realizat la inițiativa Ligii Navale Române, donat municipalității și inaugurat la 1 decembrie 1999, pe faleza Cazinoului și „Troița Călătorului pe Mare“, amplasată în parcul din fața sediului Administrației Porturilor Maritime Constanța, sfințită vineri, 23 aprilie 2010.


Cel de-al doilea proiect personal – „Ziua Marinei la români”, prima monografie a sărbătorii de suflet a marinarilor români, am avut onoarea să fie prezentată de profesorul univ.dr. Ion Bitoleanu, istoric de prestigiu al Dobrogei, unul dintre mentorii mei de suflet din Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân”.

De atunci povestea merge mai departe, acompaniată de savuroase povești marinărești, amintiri frumoase și întâmplări memorabile din “Lumea marinarilor”, care se identifică adesea cu legendele Tomisului, ale bătrânului Danubiu și anticului Pont Euxin.

Tuturor slujitorilor Marinei Române de pe întinsul apelor, din porturile noastre maritime și fluviale, din șantierele navale, de la bordul navelor românești și străine, precum și din toate instituțiile de profil - LA MULȚI ANI și BUN CART ÎNAINTE!





Bibliografie: Marian Moșneagu, “Eroii Marinei Române”,  Editura ALPHA, Buzău,  2009



Sursa foto: Colecția Marian Moșneagu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii