Constanţa împrumută modelul municipiului Oradea De la 1 ianuarie, magistralele CET vor fi administrate temporar de RADET
Constanţa împrumută modelul municipiului Oradea: De la 1 ianuarie, magistralele CET vor fi administrate temporar
20 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3453
Marime text
De la 1 ianuarie, magistralele CET vor fi adminstrate de Radet pe o perioadă determinată, a anunţat primarul Decebal Făgădău.
Această situaţia va fi valabilă până la înfiinţarea noii societăţi de termie, CT Heat & Energy SA, societate care va asigura transportul şi distribuţia energiei termice în municipiul Constanţa.
Încă din luna septembrie, aleşii locali municipali constănţeni au adoptat proiectul de hotărâre pentru aprobarea studiului privind „Stabilirea modalităţii optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanţa” şi proiectul de hotărâre privind achiziţia serviciilor de consultanţă şi asistenţă juridică în vederea reorganizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Constanţa.
Strategia de optimizare a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanţa se va realiza în 9 paşi, după cum urmează:
- Aprobarea studiului de oportunitate elaborat de ECA Regulatory SRL;
- Înfiinţarea unei societăţi cu capital social integral al UAT Constanţa, care va deveni operatorul Serviciului de transport energie termică CT Heat & Energy SA;
- Preluarea reţelelor termice de transport de la Electrocentrale Constanţa SA;
- Încredinţarea directă a CSDP transport al energiei termice către societatea CT Heat & Energy SA;
- Pregătirea solicitării UAT Municipiul Constanţa pentru a include investiţia în sursa de producere în Fondul pentru modernizare - termen 30 septembrie 2019;
- Pregătirea aplicaţiei pentru accesarea surselor de finanţare a investiţiilor necesare pentru reabilitarea reţelelor termice de transport;
- Extinderea CDSP încheiat cu CT Heat & Energy SA prin extinderea obiectului contractului - includerea serviciului public de distribuţie a energiei termice;
- Pregătirea aplicaţiei pentru accesarea surselor de finanţare a investiţiilor necesare pentru reabilitarea reţelelor termice de distribuţie.
În proiect se mai precizează că societatea care va presta serviciul public de transport al energiei termice se organizează şi funcţionează pe baza unui Regulament de organizare şi funcţionare aprobat de Consiliul de administraţie al acestora. Totodată, societatea care va presta serviciul public de transport al energiei termice va desfăşura activitatea în baza unui contract de delegare a gestiunii serviciilor de utilităţi publice în vederea asigurării funcţionării societăţii în condiţii de rentabilitate economică.
Astfel, se va avea în vedere dimensionarea corectă a tarifelor de transport, luând în considerare nivelul real al pierderilor de energie termică şi de agent termic. Împreună cu Electrocentrale Constanţa va fi fundamentat nivelul tarifului pentru serviciul de transport al energiei termice, care va fi avizat de ANRE.
"Aşteptăm ghidul de finanţare, avem documentele de înfiinţare a societăţii dar aşteptăm ghidul să putem înfiinţa nouă societate. Vreau să mulţumesc public primarului de la Oradea, Ilie Bolojan, pentru faptul că ne-a pus la dispoziţie strategia pentru buna funcţionare a sistemului de termie, pe care îl vom adapta realităţilor Constanţei”, a spus Decebal Făgădău.
Edilul-şef a mai anunţat că două milioane de lei costă achiziţionarea magistralelor de la CET. Tranzacţia privind cumpărarea magistralelor de la CET a avut loc săptămâna trecută iar hotărârea privind preluarea reţelei de transport a energiei termice a fost votată în şedinţa de consiliu de vineri, 19 decembrie.
Citeşte şi:
LIVE TEXT Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară (galerie foto)
Dispar regiile! CT Heat & Energy SA, o nouă companie municipală care va asigura transportul şi distribuţia de energie termică în Constanţa! (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii