Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:48 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce preferă lumea marinarii? Moda Navy - tradiţii, simboluri, stil, eleganţă (galerie foto)

ro

26 Aug, 2017 00:00 9016 Marime text
„Marea este prima dezlănţuire a sufletului cosmic“, spunea George Călinescu, aşa încât modei nu i-a fost deloc indiferentă inspiraţia divină a… mărilor şi oceanelor lumii. Dimpotrivă. Dacă răbdarea marinarului a devenit un etalon temporal („Cu răbdarea, treci marea“), moda Navy excelează şi ea prin longevitate. Ca dovadă, presa de specialitate abundă în titluri şi definiţii precum Fashion Navy, Moda Navy, Blu Navy, Navy/Nautical/Maritim sau Sailor Style, Navy Chic ş.a.m.d., ceea ce este, fără îndoială, reflectarea acestei convieţuiri armonioase.
 
Aşa cum uniformele marinarilor au fost marcate şi influenţate constant de moda diverselor epoci, în mod deloc surprinzător, uniforma de marină a fost nu numai cea mai longevivă, dar a şi cunoscut, după modelul britanic, o globalizare unanim acceptată. 

O ţinută mai mult decât comodă 

Şicul marinăresc explică şi astăzi marea dragoste a modei cu marea. Astfel, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, pentru băieţi a fost inventat un costum à la matelote, compus dintr-o vestă suplă şi un pantalon larg, cu o centură înnodată. Această originală ţinută nu a rezistat decât până la începutul secolului al XIX-lea.
 
După anul 1851 s-a răspândit un nou tip de costum, purtat în premieră de prinţul de Galles, viitorul rege Eduard al VII-lea: un costum de marinar cu pantalon lung înnăsturat pe o bluză cu mâneci lungi, prevăzută cu un guler pătrat de culoare bleumarin, cu galoane albe şi o cravată constând dintr-o panglică înnodată. Pentru mai bine de un secol, acest costum a făcut furori nu numai în Marea Britanie, unde era asociat gloriei Marinei Regale, ci şi în întreaga lume. Iniţial, doar în culorile albastru şi alb, această costumaţie a cunoscut treptat toate asocierile cromatice şi cele mai diverse forme ale pantalonilor - lungi, scurţi, largi etc.
 
La începutul secolului al XX-lea, fetiţele purtau şi ele versiuni ale acestor costume, iniţial doar pentru plajă. Ulterior, în ţinutele feminine se vor regăsi tot mai des caracteristicile şi forma gulerului marinăresc.
 
Adoptate cu unele specificităţi naţionale, bluza cu guler amplu şi bereta cu panglici, bicornul şi fracul ori redingota în veacul al XIX-lea, sacoul alb sau bleumarin, după sezon, şi şapca în secolul al XX-lea, ca şi reprezentarea gradelor ofiţereşti prin galoane orizontale buclate plasate deasupra manşetei, îşi au originea în Marina Regală britanică. Bunăoară, tripticul şireturilor albe de la marginea gulerului răsfrânt al mateloţilor este asociat celor trei victorii răsunătoare ale intrepidului amiral englez Horatio Nelson de la Nil, Copenhaga şi Trafalgar.
 
În epoca victoriană, moda dungilor cu dantelă şi ancore a înregistrat o vizibilă expansiune în Europa. Însăşi Regina Victoria a folosit acest stil vestimentar în vogă pentru a-şi răsfăţa odraslele regale (Alice, „Stilul nautic: cum îl porţi în această vară“, 8 mai 2015, pe „Tendinţe Modă. Portal de modă“, tendintemoda.ro/tag/stilul-marinar, accesat pe 6 ianuarie 2016, ora 11.00). Şi membrii Familiei Regale a României, îndeosebi regii Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I sau junii acestora, au purtat uniforme de amirali sau încântătoare ţinute marinăreşti („Marinarii şi uniformele lor“, în Marian Moşneagu, Gabriel Octavian Nicolae, „Marina Militară Română 1860-1960“, Constanţa, Editura Ovidius University Press, 2010, p. 153). 

De la bordul navelor, pe marile scene şi ecrane 

Tricoul cu dungi s-a născut în anii 1800 în Bretania, ca parte a uniformei Marinei Naţionale franceze (Cristina Ianovici, „Povestea iconicei „La Marinière“ - 160 de ani de istorie très chic, pe www.femeie.net/.../povestea-iconicei-la-marineiere-160-de-ani-de-istorie-tres-chic.html, accesat pe 6 ianuarie 2016, ora 10.50). Bluza cu dungi era esenţială pentru siguranţa marinarilor, facilitând reperarea lor atunci când aceştia cădeau peste bord, şi în acelaşi timp, respecta culorile clasice ale uniformelor marinăreşti de pretutindeni, inspirate de albastrul marin. În 1858 s-a stabilit că tricoul alb cu bleumarin trebuie să însumeze 21 de dungi, suma victoriilor lui Napoleon.
 
Tricoul a fost treptat preluat de pescari, docheri şi alţi muncitori din porturile bretane şi din provincia învecinată, Normandia. Una dintre primele companii care au produs aceste piese vestimentare, atât din bumbac, cât şi din lână, este Tricots Saint James, încă pe piaţă după 167 de ani de la înfiinţare.
 
Însă cea care a făcut din tricoul cu dungi un simbol al modei franţuzeşti este geniala şi avangardista Gabrielle Bonheur „Coco“ Chanel. În urma excursiilor sale la Deauville, unde a remarcat uniformele marinarilor francezi, care la acel moment au început să poarte pulovere cu dungi, sacou şi pantaloni cu talia înaltă, cu butoane şi, desigur, ancore imprimate, Chanel a proiectat pantalonii de yachting pentru femei, pe care i-a introdus în colecţia sa, exact acum un secol. A combinat tricoul cu pantaloni evazaţi ca alternativă comodă la ţinutele rigide ale epocii şi a elaborat linia sa simplă, caracteristică, cu jacheta de marinar, fusta plisată, rochiile drepte, gen halat sau gen bluză dreaptă cu mâneci lungi. Ea l-a transferat la Paris, ca pe o tendinţă a noilor sale proiecte şi aşa s-a născut prima revoluţie în stilul Marine: aspect elegant, versatil şi clasic casual. Tendinţa a încetat să mai fie doar o… tendinţă, moda Navy revenind, ciclic şi, surprinzător sau nu, an după an.

 
În anii ’50-’60 tricoul cu dungi a fost oferit lumii întregi de lumina reflectoarelor, când staruri precum Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Cary Grant, Jeames Dean, Brigitte Bardot, dar şi artişti excentrici ca Picasso şi Andy Warhol l-au purtat în filme şi la şedinţe foto. Printre adepţii declaraţi şi consacraţi ai stilului Navy se numără designerii Jean Paul Gaultier, al cărui tricou „marinar“ a rămas piesa sa definitorie, americanul Ralph Lauren, care a ridicat stilul Navy la cota supremei eleganţe, compania franceză Lacoste, care are tricourile polo ca piesă de bază a tuturor colecţiilor sale de aproape opt decenii, ori Nautica („Stilul Navy - Fusta «micul marinar»“, vineri, 9 aprilie 2010, pe sosweetsori.blogspot.com/.../stilul-navy-fusta-micul-marinar.html, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 11.39).
 
Julia Roberts, Katie Holmes şi Gwen Stefani au pus în valoare ca nimeni altele potenţialul unei astfel de ţinute cu personalitate („Trend alert: costumul navy“, pe stil.acasa.ro/stil-feminin.../trend-alert-costumul-navy-159894.html, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 11.35).
 
Katie Noelle Holmes s-a afişat, în cadrul unui eveniment monden important, într-un costum Navy format din două piese: pantaloni şi sacou cu nasturi supradimensionaţi. Soţia actorului Tom Cruise a purtat mânecile sacoului ridicate discret, astfel încât look-ul său să capete o alură relaxată, jucăuşă, care să echilibreze stilul sobru al ţinutei.
 
Cântăreaţă, compozitoare, designer de modă şi ocazional actriţă, rebela Gwen Renée Stefani a ales să se îndepărteze de la tiparul clasic al costumului Navy, purtând pantaloni cu croială de şalvari, sacou simplu cu doi nasturi şi, cireaşa de pe tort, botine cu şireturi şi imprimeu de leopard.

Clasic, dar mereu actual 

În prezent, „La marinière“ a căpătat o multitudine de culori şi de croieli. Blogurile de street fashion abundă în imagini care surprind această ademenitoare varietate, iar starurile contemporane o poartă cu acelaşi entuziasm.
 

Perfectă pentru călătorie, vestimentaţia super chic Navy nu înseamnă doar o ţinută casual sau sport (Anca Dumitrescu, „Vara asta se poartă stilul Navy“, pe www.divahair.ro/moda/sfaturi.../vara_asta_se_poarta_stilul_navy!, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 11.10). Oricine poate adapta acest stil şi unei combinaţii elegante, office. O rochie midi în dungi, pantofi stilettos cu toc înalt şi o poşetă sau clutch sau o combinaţie de rochie midi, în dungi marinăreşti, alb cu albastru, cu pantofi într-o culoare puternică (de preferinţă roşii pentru un efect garantat), accesorizate cu un taior într-o culoare uni şi o poşetă elegantă, sunt doar două dintre recomandările stiliştilor pentru un look de efect maxim! Cerceii şi colierele cu motive navale adaugă un plus de originalitate („Navy chic - stilul marinăresc recucereşte străzile“, pe www.one.ro/.../navy-chic-stilul-marinaresc-recucereste-strazile-12377113, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 12.10).
 
Look-ul clasic bleumarin combină culori precum albastru, roşu, alb şi bleumarin, dar se poate merge şi mai departe, printr-o extensie de negru, galben sau maro. Ca accesorii tematice, întâlnim frecvent butonii de pe blugi cu accente aurii, balerini, centuri groase cu o cataramă de aur, gulere cu ancore bleumarin, brăţări cu ancoră de blocare, ceasuri cu brăţară colorată din pânză şi cordonul centurii în culorile albastru, alb şi roşu, busole, hărţi şi ancore vechi sau alte detalii din repertoriul nautic.
 
Negrul sobru pare să fi cedat treptat din supremaţie bleumarinului, de la culorile de adâncime la gama Blue Ocean de Saint Tropez, stilul nautic fiind cel mai bun mod de a face faţă iernii, fără a îmbrăca haine plictisitoare sau stridente.
 
Până şi decorurile stil Navy au devenit o prioritate. Nu puţine sunt galeriile de profil care pun la dispoziţia iubitorilor genului cele mai originale idei şi piese de mobilier în stil Navy, din colecţiile „Marine“ şi „Vecchia Marina“, de la clasicele dungi orizontale, ancore, combinaţii de alb-bleumarin, până la corpuri de iluminat care imită bronzul şi alama („Obţine un decor maritim, practic şi deosebit“, 12 iulie 2013, pe www.casamea.ro/.../obtine-un-decor-martim--practic-si-deosebit-10507, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 12.25), lambriuri din lemn exotic accesorizate cu simboluri marinăreşti, panoplii cu uzualele noduri marinăreşti, coşurile împletite sau felinare de la bordul navelor de epocă („Amenajări de vară: stilul navy“, 21 iunie 2013, pe condo.kudika.ro/articol/condo-home-deco/.../2/Stilul-navy.html, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 12.35). 

Prêt-a-porter sau urban? 

Tot mai multe dintre domnişoarele şi doamnele „fashioniste“ adoptă stilul marinăresc. Pentru că ţinutele marinăreşti sunt potrivite pentru orice ocazie, la şcoală, la birou, în club sau în parc. Inspiraţia Navy, redată de abundenţa de nuanţe de albastru, adesea folosite împreună, într-un mix original, dar discret în acelaşi timp, în care bleumarinul, varianta elegantă şi nobilă a negrului, este cu siguranţă vedeta, indiferent că vorbim despre ţinute casual, sport, office sau elegante, din colecţiile resort sau cruise, este miza sezonului când vine vorba de apariţii stilate, cu doza potrivită de retro-glam. Ea se regăseşte în ţinutele relaxate, în pantalonii sweatpants, pe cele mai cool espadrile şi, nu în ultimul rând, pe t-shirt-urile basic. Cu câteva piese cheie din zona Navy-chic - o rochie pix în dungi albe şi bleumarin, o pereche de pantofi stiletto albi şi un sacou roşu ori o pereche de widepants albi, un top fin în aceeaşi culoare şi o vestă structurată (tip blazer), bleumarin, cu nasturi aurii - dacă au şi ancore încrustate - îţi poţi completa look-ul de inspiraţie nautică.
 
Moda stilului marinăresc este uşor de purtat, amuzant, simplu de accesorizat şi destul de nonconformistă. Avantajul acestui stil vestimentar constă în faptul că poate crea o alură androgină, cu asimetricele dungi orizontale, feminină, cu rochii vaporoase, sau masculină, cu un sacou bleumarin, în funcţie de preferinţe. Un tricou marinăresc se potriveşte de minune cu o pereche de blugi, cu o pereche de ochelari de soare, iar pentru un plus de glamour, se foloseşte un ruj roşu aprins.
 
Şi, apropo de blugi, contrar părerii multora, aceşti pantaloni care au înnebunit lumea nu au fost creaţi pentru prima dată în America, ci în Italia, cunoscută şi ca ţară a modei. Blugii au apărut la Genova, în anul 1567, când oraşul trecea printr-o situaţie grea ca urmare a faptului că, în 1566, turcii cuceriseră insula Chios, care se aflase sub stăpânire genoveză. Marinarii din port şi-au adus bărcile pe uscat şi le-au acoperit cu o pânză de culoare albastră, nuanţa cunoscută şi sub numele de „albastru de Genova“ (Daniela Şerb, „Blugii au o istorie de mai bine de 500 de ani“, pe www.historia.ro/exclusiv.../blugii-au-o-istorie-mai-bine-500-ani, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 12.30).
 
În aceste vremuri de restrişte, când oraşul trecea printr-o criză economică puternică, iar situaţia locuitorilor era deosebit de grea, unui marinar genovez i-a venit ideea să-şi confecţioneze pantaloni din pânza folosită la acoperitul bărcilor. Cum şi alţi marinari i-au urmat exemplul, în acest fel au apărut pantalonii botezaţi „genovezi“. În scurt timp, aceştia au devenit îmbrăcămintea de bază a locuitorilor din oraş, indiferent de vârstă şi sex. Cu timpul, moda a fost preluată şi de alţi marinari care făceau escale în Genova, care au schimbat numele pantalonilor din „genovezi“ în „geans“.
 
Printre elementele definitorii ale stilului Navy se numără jachete cu unul sau două rânduri de nasturi (trei/şase nasturi), buzunare cu clapetă (flap pocket) şi trei sau patru nasturi mici de metal la manşetă, gulere late, răsfrânte sau ascuţite, denumite în original blazerboating jacket sau sport jacket (astăzi, asemănătoare sacourilor piloţilor, ofiţerilor de marină sau uniformelor cluburilor de yachting), sacouri albe din in, stofe fine sau mătase, pantaloni drepţi şi lungi sau capri (pantaloni trei sferturi) bleumarin sau albi, dar uneori şi gri, maro sau bej), pulovere cu anchior în V bordat, cu guler bărcuţă sau malete (pulovere pe gât), tricouri polo (tricou cu guler şi trei nasturi în faţă), jachete impermeabile boat şi multe altele.
 
La capitolul accesorii întâlnim o diversitate de baticuri pătrate de mătase, cordoane împletite, pălării albe, ochelari de soare, embleme, şiraguri de perle, balerini, cizme din piele înalte până la genunchi, sandale legate cu bentiţe din material şi talpă ortopedică din împletitură de rafie, panglici, bentiţe iar ca însemne nautice tradiţionale, ancore, steaguri, nave, catarge ori insigne, nasturi metalici, embleme.
 
Evident, moda Navy nu este apanajul numai al împătimiţilor de călătorii cu ambarcaţiunile de agrement sau al amatorilor de croaziere de plăcere. Este nevoie de mici trucuri pentru a rămâne în stil. Folosirea unor accesorii aurii care dau aspectul final al vestimentaţiei de inspiraţie marinărească sau nişte simpli cercei sau coliere cu motive navale dau foarte bine şi în decorul plajelor sau al staţiunilor noastre, atunci când sunt asortate cu gust şi rafinament exotic. Bucla de la guler are şi ea de-a face cu moda Navy şi poate fi uşor improvizată cu o eşarfă de culoare închisă, care poate înnobila ţinuta estivală a oricărei doamne sau domnişoare.
 
Altfel spus, moda Navy poate fi oricând paşaportul unui stil vestimentar plin de farmecul vacanţelor estivale. Dar, chiar dacă Navy este cardul de aşteptare pentru sezonul de plajă, la fel de bine, tonul de culoare închisă prevestind iarna poate fi adaptat pentru vânturile specifice Dobrogei ori temperaturile agresive de iarnă din zonele montane.

Marinaru’, cât de mic, e băiatul cel mai şic! 

Privit în ansamblu, stilul Marinar te poate acoperi din cap şi până în picioare. Pentru un aspect marinăresc, nu trebuie să ne limităm doar la tradiţionalele dungi orizontale de culoare albastru închis, când avem posibilitatea să ne jucăm cu atâtea alte detalii, precum stele de mare, cai de mare pe partea de sus, ancore sau siluete de nave, bărci, inserţii, parâme şi noduri marinăreşti sau alte elemente marine.
 
Stilul marinăresc pare că nu se demodează nicicând. El se reinventează cu fiecare sezon, în culorile care inspiră această tendinţă, respectiv bleumarin, alb, roşu şi negru. Acestea se regăsesc în toate versiunile posibile: pantaloni pescăreşti, pulovere, tricouri, jachete, cămăşi, rochii, fuste, salopete, cămăşi de noapte, pălării, berete, băşti, şepci, genţi, costume de baie, papioane, bretele, brăţări, compleuri pentru botez, şosete, eşarfe, imprimeuri grafice, tatuaje etc.
 
„Marinerul“ sau „Marinăriţa“, fanii lui Popeye şi ai lui Sinbad Marinarul, par să nu aibă nici vârstă şi nici frontiere, fie că este vorba de micuţii sau prinţesele diafane imortalizate din fragedă pruncie în studiouri foto cu ştaif, fie de vedete hollywoodiene ori starlete de cinema.
 
În literatura română, exponentul naţional pare să fie excentrica odraslă Goe din celebra schiţă a lui Ion Luca Caragiale. El deţine - cum altfel?! - un frumos costum de marinar, la modă, cu pălărie asortată, dovedind astfel starea financiară prosperă a familiei şi, în acelaşi timp, aroganţa aferentă. „Tânărul Goe poartă un frumos costum de marinar, pălărie de paie, cu inscripţia pe pamblică: Le Formidable, şi sub panglică, biletul de călătorie înfipt de tanti Miţa, că «aşa ţin bărbaţii biletul».
– Vezi ce bine-i şade lui - zice mam' mare - cu costumul de marinel?
– Mamiţo, nu ţi-am spus că nu se zice marinel?
– Da' cum?
– Marinal...
– Ei! ziceţi voi cum ştiţi: eu zic cum am apucat. Aşa se zicea pe vremea mea, când a ieşit întâi moda asta la copii - mariner.
– Vezi că sunteţi proaste amândouă? întrerupe tânărul Goe. Nu se zice nici marinal, nici marinel...
– Da' cum, procopsitule? întrebă tanti Miţa cu un zâmbet simpatic.
– Mariner...
– Apoi de! N-a învăţat toată lumea carte ca d-ta! zice mam' mare şi iar sărută pe nepoţel şi iar îi potriveşte pălăria de mariner“ (I.L. Caragiale, „Momente şi schiţe“, ediţia a III-a, text stabilit şi note de Al. Rosetti, Şerban Cioculescu şi Liviu Călin, Prefaţă de Cornelia Ştefănescu, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1972, p. 112).

Stereotipurile trendului marinăresc 

Stilul marinar a evoluat şi în fiecare sezon paleta de culori a fost renovată şi combinată în modele şi asocieri dintre cele mai expresive. Trioul cromatic nautic - bleumarin, alb şi roşu pare a fi protagonistul oricărei veri, nu numai la ţărmul Mării Negre, dar şi în marile aglomerări urbane, ca ţinută de zi ori ţinută de vară şic. Şi asta pentru că stilul marin este fresh, denotă bună dispoziţie, dungile inspirând o stare de bucurie şi de optimism molipsitoare. Potrivite pentru vacanţe, îmbinând foarte bine stilul casual cu cel sport, modelele superbe de inspiraţie Navy create de designeri talentaţi, în dungi colorate, subţiri, late, verticale sau orizontale, în culori tari sau în stilul clasic alb-negru sunt puse în valoare de materiale vaporoase, uşoare, în diferite croieli şi tăieturi.
 
Deşi stilul Navy are câteva culori clasice consacrate precum alb (sau bej), bleumarin (Navy blue) sau albastru deschis, pentru a da dinamism ţinutei, creatorii de modă au optat şi pentru dungi în culori tari precum roz, turcoaz sau verde.
 
După ce căpitanul James Cook s-a întors din călătoria sa în Polinezia (1772-1775), moda tatuajului a devenit foarte populară printre marinarii englezi. La fel şi în Franţa, unde, în secolul al XVIII-lea, mulţi dintre navigatorii care se întorceau din larg aveau desenate pe piele flori, inimi, sirene, vapoare, şerpi sau numele persoanei iubite (Vlad Economu, „Istoria tatuajului de la omul preistoric şi până la vedetele de la Holywood“, 8 mai 2015, pe www.mondonews.ro/tag/tatuaje-marinari/, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 12.20).
 
Obiceiul tatuajului, foarte popular printre marinari încă din secolul al XVII-lea, a atins popularitatea în prima jumătate a secolului al XX-lea. Ei îşi desenau pe piele pui sau porci pentru a se proteja de înec („Tulcenii şi tatuajele lor...“, 16 februarie 2015, pe https://mistereledunarii.wordpress.com/2015/02/16/5253/, accesat pe 6 ianuarie 2016, la ora 12.15). Imaginea unei păsări desenate pe pieptul marinarilor era simbolul timpului petrecut de navigatori pe mare. Astfel, fiecare pasăre tatuată însemna că respectivul marinar are la activ 5.000 de mile marine parcurse. Unii dintre marinarii care trecuseră la sud de Ecuator îşi tatuau pe picior imaginea zeului Neptun. O fată tatuată - „hula girl“ - însemna că respectivul marinar a fost în Honolulu. O femeie dezbrăcată tatuată pe braţ era indiciul că marinarul în cauză nu era la prima cursă.
 
Şi în Marina Română marinarii obişnuiau să-şi tatueze pe braţ ancore, timone, sirene, anul încorporării sau prenumele iubitelor. Dar, atenţie, în anii ’80 nu erau acceptaţi ca viitori cadeţi pentru Marina Militară tineri cu tatuaje. Distractiv, simplu, dinamic şi destul de nonconformist, stilul marinăresc, exponent veritabil al eleganţei pure şi al confortului natural, este clasic, atemporal, folosind piese funcţionale care, indiferent de moda predominantă a unei epoci, vor fi întotdeauna la modă. Mai mult, în prezent eticheta „Navy“ a devenit un brand şi pentru restaurante, cluburi, petreceri, băuturi ori jocuri online!

Citește și:  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii