Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:30 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forțele Navale își omagiază decanul de vârstă. La 102 ani!

ro

18 Jan, 2021 07:56 5070 Marime text

Rămas printre puținii veterani supraviețuitori ai celei de-a doua conflagrații mondiale, viceamiralul în retragere veteran de război Mircea Caragea este omagiat și felicitat astăzi de personalul Forțelor Navale la împlinirea frumoasei vârste de 102 ani.

„Cuvintele sunt puține pentru a ne exprima recunoștința față de importantele servicii pe care le-ați adus țării noastre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și pentru vitejia și spiritul de sacrificiu de care ați dat dovadă în cariera militară avută la bordul navelor militare și în alte structuri ale Marinei Regale Române – se arată în mesajul de felicitare adresat de șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait.

Vă scriu aceste rânduri pentru a vă asigura de întreaga mea admirație pentru puterea exemplului pe care ați transmis-o generațiilor de marinari militari și pentru remarcabila dumneavoastră conduită civică, demnitatea și tăria de caracter cu care ați înfruntat, timp de peste șase decenii, vicisitudinile vieții, cu deosebire cele ulterioare trecerii în rezervă de către regimul comunist, în anul 1947.

Cu prilejul aniversării vârstei de 102 ani, în numele întregului personal al Forțelor Navale Române, vă urez multă sănătate și zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească.

LA MULȚI ANI!”.

Născut la 18 ianuarie 1919 în comuna Şelaru, judeţul Dâmboviţa, Mircea Caragea a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Sturdza” Craiova (1938), Şcoala Navală (1 iulie 1940) și Şcoala de Aplicaţie (1944).

În cei doar șapte ani de carieră militară, curmată pe criterii politice, a activat ca ofiţer la bord pe canoniera „Locotenent-comandor Stihi Eugen”, cu care în perioada iulie 1940-martie 1941 a executat patrulări şi ridicări topografice în Marea Neagră.


Ulterior a devenit subaltern (martie 1941-15 septembrie 1942) şi respectiv comandant (15 septembrie 1942-martie 1943) al bateriei de coastă „Vulturul” la Regimentul Artilerie Marină Constanţa

Ca ofiţer cu artileria antiaeriană la bordul distrugătorului „Mărăşti” (martie-septembrie 1943), a executat convoieri în Marea Neagră pe ruta Constanţa-Sevastopol iar în calitate de ajutor al ofiţerului cu artileria pe distrugătorul „Regina Maria” (15 aprilie-5 septembrie 1944), a participat cu succes la evacuarea trupelor române și germane de la Sevastopol.

După sechestrarea flotei de către aliatul sovietic, a îndeplinit diverse alte funcții, precum comandant militar al portului Măcin (noiembrie 1944-aprilie 1945), şef de birou la Sectorul 2 Fluvial Giurgiu (aprilie-octombrie 1945), şef al Secţiei Vedete Fluviale Galaţi (octombrie 1945-31 decembrie 1946) şi profesor de artilerie la Şcoala Navală, evacuată temporar la Turnu Măgurele (1 ianuarie-1 septembrie 1947).

Pe 1 septembrie 1947 a fost trecut în rezervă.

În semn de apreciere pentru vitejia și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru faptele sale de arme Mircea Caragea a fost distins cu Ordinele „Steaua României” și „Coroana României” iar la 16 ianuarie 2019, cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer cu însemn de pace, pentru militari.


La zi aniversară, petrecută anul acesta în cadrul restrâns al familiei, venerabilul veteran bucureștean Mircea Caragea a fost felicitat, alături de Amiralitate, de liderii „Clubului Amiralilor”, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Ligii Navale Române, Asociației Absolvenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și Careului Marinarilor „Căpitan-comandor Alexandru Dumbravă”.

La care se asociază, evident, și „Lumea marinarilor”, care l-a prezentat cititorilor cotidianului „Ziua de Constanța” și la centenar, cu sincere urări de sănătate și un călduros LA MULȚI ANI!

Sursa foto: Marina Samoilă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Papu 19 Jan, 2021 10:53 „AMIRALUL” Chițac (primarul care este) la felicitat pe acest viceamiral ??!! Nu, că îi este subordonat.