Lumea marinarilor Încă un albatros înrolat în corul îngerilor. In Memoriam Nicu Jigolea (galerie foto)
Lumea marinarilor: Încă un albatros înrolat în corul îngerilor. In Memoriam Nicu Jigolea (galerie foto)
31 Jan, 2022 13:12
ZIUA de Constanta
5823
Marime text
O veste tristă a șocat comunitatea foștilor membri ai Ansamblului artistic ostășesc „Albatrosul”, incontestabilul brand cultural al Marinei Militare din perioada anilor ΄80. În seara zilei de sâmbătă, 29 ianuarie a.c., camaradul lor, talentatul solist de muzică populară ieșean Nicu Jigolea a trecut prematur la cele veșnice.
Acest nefericit eveniment survine la doar câteva luni de la pierderea unui alt renumit „albatros”, camaradul și prietenul său drag Petrică Mîțu Stoian.
In Memoriam Nicu Jigolea
Nicu Jigolea s-a născut la 22 iulie 1964, în satul Hadâmbu, comuna Mogoșești, jud. Iași. A absolvit Liceul Industrial nr. 8 și în paralel, Școala Populară de Artă din Iași (1982).
Din acest an a colaborat cu orchestra „Doina Carpaților” din Iași și a cântat atât în restaurante cât și la nunți și alte petreceri private. Astfel, și-a lărgit aria cântului și în zona cântecului de petrecere: valsuri, tangouri, doine, romanțe și cântece de ascultare.
Până în anul 1989 a participat an de an la Festivalul „Cântarea României”, doar până în faza județeană.
Toată această perioadă intensă din punct de vedere artistic a fost întreruptă de interesanta perioadă a satisfacerii stagiului militar.
În anul 1988 s-a căsătorit cu frumoasa sa soție Gabriela. La 21 martie 1989 a venit pe lume primul lor băiat, Ștefănel, iar la 20 august 1997, cel de-al doilea băiat, Adrian. De altfel, în repertoriul său are un cântec compus special pentru ei: „Mi-ai dat, Doamne, doi băieți”.
De-a lungul fructuoasei sale cariere artistice, a avut numeroase colaborări cu Radio Iași, Radio Constanța, Radio „Pro Diaspora”, televiziunile locale dar și centrale naționale, și din Chișinău.
A cântat cu mare bucurie și a încântat inimile a mii de spectatori la numeroase spectacole dar și petreceri private în multe restaurante, precum „Rustic Onix”, terasa „Hanul Dacilor”, „Ciric”, „Bellaria” și „Casa Vânătorului”, alături de Carmen Șerban, Constantin Bahrin, maestrul Marin Cornea, Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Ionuț Dolănescu, Mioara Velicu și Irina Loghin.
Din anul 2005 și-a pregătit și înființat în Iași formația „Tonus Show”, cu care mergea la petreceri și în spectacolele comunale. În această formulă a înregistrat un prim CD cu muzică de petrecere.
„Perioade semnificative din viața omului rămân marcante pentru fiecare dintre noi – s-a confesat Nicu Jigolea în paginile albumului „Legendele «Albatrosului»”.
Toamna anului 1984 - octombrie, mi-a venit timpul pentru recrutare în vederea satisfacerii stagiului militar. Un domn ofițer superior din comisia Centrului Militar Județean Iași mă întreabă: „- Unde ți-ar plăcea să faci armata?”
Eu îi răspund: „- La Marină sau Aviație!”
Îmi zice: „- Bine, vei face armata unde îți va plăcea!”, după care îmi înmânează foaia de drum cu destinația Constanța.
Îmi fac perioada de instrucție la Centrul de Scafandri al Marinei Militare din Constanța, după care are loc deplasarea mea la U.M. 02196 în Mangalia (actuala Școală de Instruire Interarme a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” – n.n.), la Ansamblul artistic „Albatrosul” al Marinei Militare.
În acel moment am aflat și conștientizat că încă din Centrul Militar Județean Iași eu aveam "repartiția" la acest prestigios ansamblu, fiindcă terminasem Școala Populară de Artă, Canto popular.
Eram tare curios și nerăbdător să aflu ce se va întâmpla aici! Și vine un domn subofițer, slăbuț, bătrân, bolnăvior (am constatat aceasta pe întreg parcursul stagiului militar), bun la suflet dar foarte exigent, chiar extrem de sever când era vorba să-i dăm ascultare și să executăm ceea ce el ne indica, ceea ce el ne sfătuia și ce atitudine, ce comportament trebuia să adoptăm, cu tot ce ținea atât de partea artistică în sine cât și de partea socială.
Pe tot parcursul celor aproape doi ani am văzut cât de respectat este acest OM în unitatea militară respectivă dar și în Marina Militară, în ansamblu, și, mai mult, de la nivel de eșalon superior al Marinei până la nivel de Minister.
Acest OM se numește Marin Hudițeanu.
Acest prestigiu îl dobândise datorită talentului creativ de a compune lucrări muzicale pentru festivalurile de la acea vreme, compoziții pentru fanfara militară, marșuri ostășești, muzică patriotică, muzică ușoară, muzică de estradă, instrumentist și, nu ultimul rând, un mare dirijor.
Din toate aceste mari calități ne-a oferit cu multă sensibilitate învățăturile artei interpretative, atât nouă cât și multor generații care au trecut prin acest ansamblu, cu siguranță.
Momentele vesele, glumele, gesturile cu care ne atrăgea, aduceau o stare emoțională pozitivă pentru noi, militarii în termen. Toate aceste momente ne făceau bine, fiindcă noi, adolescenți fiind, poate ne mai fugeau gândurile prin alte părți, iar Maestrul Hudițeanu știa cum să ne susțină moralul.
Ansamblul artistic „Albatrosul” al Marinei Militare era un ansamblu de elită în zona artistică militară datorită Maestrului Hudițeanu: corul ostășesc, orchestra corului, orchestra de muzică populară, grupul folcloric, dansatorii – toți și toate erau la mare înălțime!
De foarte multe ori mi-am amintit și am și vorbit în diverse ocazii despre acest Ansamblu, iar Maestrul Hudițeanu întotdeauna mi-a rămas la suflet și în memoria mea.
Personal am învățat multe lucruri de la dumnealui, de la faptul că trebuie să iau în serios activitatea artistică și îndeosebi să fiu cât mai riguros cu mine însumi. Dacă ești născut cu acest talent artistic nu ai cum să treci peste faptul că trebuie să te prezinți impecabil în fața spectatorilor.
Un exemplu în acest sens am văzut cât de impecabil se prezenta Maestrul Hudițeanu cu Ansamblul „Albatrosul” în fața juriilor de specialitate din cadrul celor doua festivaluri de mare tradiție în armată - Festivalul cântecului ostășesc „Te apăr și te cânt, Patria mea” și Festivalul „Cântarea României”.
După această scurtă descriere a activității mele în Ansamblul „Albatrosul” ca membru în corul Marinei Militare, solist în grupul folcloric al Ansamblului și solist de muzica populară, pot spune cu toată sinceritatea că acel stagiu militar a fost o adevărată școală.
În 1986, spre final de octombrie, termin stagiul militar și mă întorc acasă, în Moldova mea frumoasă, Iașul meu drag și continui activitatea artistică. Am susținut zeci și sute de spectacole și am lansat două CD de muzica populară la Radio Iași, cu un fost membru al Ansamblului artistic „Albatrosul”, Petrică Mîțu Stoian.
Nu puține au fost emoțiile din vara anului 2019 când, pe 2 iunie, am revenit, după 35 de ani, în unitatea militară în cadrul căreia a ființat și Ansamblul „Albatrosul”.
Întâlnirea cu Maestrul Hudițeanu a fost de-a dreptul emoționantă. Deși este foarte bătrân și bolnav, în memoria mea rămâne un mare OM, un mare Maestru, a cărui frumoasă amintire cu mult drag și recunoștință o voi păstra în suflet tot restul vieții mele.”.
Nicu Jigolea lasă în urmă o familie minunată, soția și cei doi băieți, pe care îi iubea nespus, precum și imense regrete în sufletele camarazilor „albatroși”, ca și ale miilor de admiratori pe care i-a încântat și desfătat cu vocea și melodiile interpretate cu real talent și profundă trăire sufletească.
Pe 8 noiembrie 2021, Nicu îi transmitea iubitei sale consoarte:
Pe 8 noiembrie 2021, Nicu îi transmitea iubitei sale consoarte:
„Astăzi își sărbătorește ziua numelui o persoană dragă, cu o inimă bună. O mamă plină de iubire și o soție cu multă dragoste. Este soția mea, Gabi Jigolea, căreia îi urez multă sănătate, fericire și tot ceea ce-și dorește. La mulți ani frumoși și sănătoși!”.
La rândul său, pe 7 decembrie, doamna Jigolea nu a ezitat să-i întoarcă urările de suflet:
„Cu toată dragostea şi din toată inima te felicit pentru ziua ta onomastică. Pentru tine îmi doresc zâmbete şi sănătate. Să nu te îngrijorezi niciodată de vremurile rele pentru că, în orice circumstanță, în casă mereu te vor aştepta confortul şi căldura, iar în inima mea dragostea şi grija. La mulți ani, dragul meu soț! Te iubesc!”.
Zbor lin către stele, Nicu Jigolea!
DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!
Despre Marian Moşneagu
Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut la 29 iunie 1961, în comuna suceveană Boroaia, „în pridvorul Bucovinei”, însă în 1976 destinul i-a călăuzit pașii spre Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998), unde a finalizat și studiile aprofundate (1999). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). La numai 40 de ani a devenit cel mai tânăr director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi primul ofițer de marină şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).
Este autor al lucrărilor „Ziua Marinei la români” (2002), „Cultul apelor la români” (2004), „Politica navală postbelică a României (1944-1958)” (ediţia I 2005, ediţia a II-a 2006), „Odiseea navei-şcoală «Constanţa»” (2004), „Regele şi Regina Mării Negre. File din istoricul distrugătoarelor & fregatelor «Regele Ferdinand» şi «Regina Maria»” (2006), „O istorie tragică a Marinei Comerciale Române” (2006), „Dicţionarul marinarilor români” (2008), „Eroii Marinei Române” (2009), „Elita Marinei Regale Române în rezistenţa anticomunistă” (2010), „Presa Marinei Române. Dicţionar bibliografic” (2011), „Crucişătorul «Elisabeta» în campanie” (2012), „Serviciul Istoric al Armatei în slujba culturii naţionale” (2013), „Fregata-amiral «Mărăşeşti»” (2014), „Uniformele Forţelor Navale Române” (2016), „Şefii Statului Major al Forţelor Navale. Enciclopedie” (2016), „Amiralii României. Dicționar enciclopedic” (2017), „Cavalerii Mării Negre. Ofițeri de marină distinși cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul»” (2019), „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră” (2020) și „Legendele «Albatrosului»” (2021) și coautor al altor 30 de albume, ghiduri, dicționare, enciclopedii, monografii și culegeri de documente. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (1992) și al Comisiei Române de Istorie Militară (1999) și redactor-șef al revistelor „Cap Compas”, „Magazin Nautic” și „Misiunea”.
Citește și:
Lumea marinarilor: Toamna albatroșilor de cursă lungă. Jigolea, Magdal, Ștefan, Urziceanu et Co
Lumea marinarilor: O voce în corul îngerilor. In Memoriam, Livia Letca, „Albatrosul”
DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!
Despre Marian Moşneagu
Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut la 29 iunie 1961, în comuna suceveană Boroaia, „în pridvorul Bucovinei”, însă în 1976 destinul i-a călăuzit pașii spre Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998), unde a finalizat și studiile aprofundate (1999). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). La numai 40 de ani a devenit cel mai tânăr director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi primul ofițer de marină şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).
Este autor al lucrărilor „Ziua Marinei la români” (2002), „Cultul apelor la români” (2004), „Politica navală postbelică a României (1944-1958)” (ediţia I 2005, ediţia a II-a 2006), „Odiseea navei-şcoală «Constanţa»” (2004), „Regele şi Regina Mării Negre. File din istoricul distrugătoarelor & fregatelor «Regele Ferdinand» şi «Regina Maria»” (2006), „O istorie tragică a Marinei Comerciale Române” (2006), „Dicţionarul marinarilor români” (2008), „Eroii Marinei Române” (2009), „Elita Marinei Regale Române în rezistenţa anticomunistă” (2010), „Presa Marinei Române. Dicţionar bibliografic” (2011), „Crucişătorul «Elisabeta» în campanie” (2012), „Serviciul Istoric al Armatei în slujba culturii naţionale” (2013), „Fregata-amiral «Mărăşeşti»” (2014), „Uniformele Forţelor Navale Române” (2016), „Şefii Statului Major al Forţelor Navale. Enciclopedie” (2016), „Amiralii României. Dicționar enciclopedic” (2017), „Cavalerii Mării Negre. Ofițeri de marină distinși cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul»” (2019), „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră” (2020) și „Legendele «Albatrosului»” (2021) și coautor al altor 30 de albume, ghiduri, dicționare, enciclopedii, monografii și culegeri de documente. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (1992) și al Comisiei Române de Istorie Militară (1999) și redactor-șef al revistelor „Cap Compas”, „Magazin Nautic” și „Misiunea”.
Citește și:
Lumea marinarilor: Toamna albatroșilor de cursă lungă. Jigolea, Magdal, Ștefan, Urziceanu et Co
Lumea marinarilor: O voce în corul îngerilor. In Memoriam, Livia Letca, „Albatrosul”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii