Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:05 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea marinarilor Un primar solidar cu Forțele Navale. Vasile Berariu, Boroaia, Omul Anului

ro

29 Apr, 2024 17:00 1599 Marime text
Viceamiralul Mihai Panait oferind Emblema de Onoare a Forțelor Navale atașatului naval al Statelor Unite ale Americii, căpitan-comandorul Daniel Aranda
Admirabilă, emoționantă, armonios concepută și îndelung aplaudată, Gala “Omul Anului în Forțele Navale 2023” s-a dovedit o reconfortantă și pe deplin meritată recompensă pentru finaliști. Asezonată cu momente muzicale susținute de cadeții celor trei instituții reprezentative de pe moderna platformă de învățământ din Coiciu, ediția de anul acesta a avut toate ingredientele unui spectacol de gală. Preluat integral, de altfel, de Televiziunea Română, partener tradițional al Forțelor Navale.

Invitați de onoare la Gala „Omul Anului in Forțele Navale”. Foto: Ionuț Felea
Din postura de invitat, am revăzut în persoana viceamiralului Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, un amfitrion cald, calm și binevoitor cu toată asistența. Și care știe, dincolo de conduita protocolară, să răplătească pe toată lumea, chiar din podul palmei!
Este liantul afectiv de care avem tot mai mare nevoie și condescendența cu care onorează, consolidează și motivează discret dar sincer toate categoriile de personal din Forțele Navale, de la cadeții la liderii unităților, marilor unități și structurilor specializate distincte din subordine.
 
De remarcat și retrospectivele sintetic realizate de profesioniștii media. Și, ca de obicei, cireașa de pe tort, potpuriul autentic marinăresc oferit de jovialul colonel dr. Cornel Ignat, ultimul mare maestru al inspirat remodelatei fanfare a marinarilor.

Fanfara Forțelor Navale

Comuna cu marinari

Dacă până la Revoluția din decembrie 1989 Boroaia era arhicunoscută drept “Satul cu generali”, fiind reprezentantă timp de patru decenii în eșaloanele superioare ale armatei de generalii Traian Dafinescu, Gheorghe Lavric, Mircea Mocanu, Toader Nastasă, Nicolae Corduneanu și Constantin Onișor, în ultimele decenii balanța înclină în favoarea Marinei.



De altfel, prezența la Secțiunea „Alături de Forțele Navale”,  împreună cu alte personalități din societatea civilă care au susținut activitățile desfășurate de această categorie de forțe, în plan național și internațional, a destoinicului primar al comunei mele natale, inginerul Vasile Berariu, nu a fost deloc întâmplătoare. Ales primar în iulie 2004, în cele patru mandate vrednicul edil a adus localitățile componente la standarde europene, prin proiecte și investiții remarcabile. Mai mult, prin Școala gimnazială „Vasile Tomegea”, instituția-etalon a comunei, complet modernizată și utilată, care beneficiază și de o sală și un teren de sport multifuncționale și un centru de tip after school, precum și școlile și grădinițele integral reînnoite în toate satele, Boroaia a intrat în era educației moderne, fiind prima comună din zona Fălticeni cu o rețea de învățământ complet revizuită tehnic și estetic.


Viceamiralul Mihai Panait împreună cu primarul și marinari rezerviști ai comunei Boroaia

În anul 2019, la inițiativa contraamiralului de flotilă dr. Ion Condur, Primăria Boroaia și conducerea Școlii gimnaziale nr. 1 „Vasile Tomegea” au lansat proiectul educațional ”Să descoperim și să ne mândrim cu Forțele Navale Române. O poartă deschisă spre viitor”, dedicat elevilor cu rezultate remarcabile la învățătură. Încă din primul an, 14 elevi și două cadre didactice din Boroaia au fost oaspeții familiei Laura și Ion Condur și ai Forțelor Navale Române, vizitând obiective militare și instituții de învățământ din Baza Navală Constanța și Mangalia, Muzeul Național al Marinei Române Constanța, Centrul Medical „Medsim Center” Mangalia și alte obiective turistice.

Tot din 2019, contraamiralul de flotilă dr. Ion Condur, cetățean de onoare al comunei noastre natale,  a înființat o bursă de merit pentru cel mai bun absolvent al claselor V-VIII a Școlii gimnaziale „Vasile Tomegea”.

La ediția de anul acesta, derulată în perioada 24-28 aprilie a.c., inginerul Vasile Berariu s-a numărat printre invitații de onoare ai șefului Statului Major al Forțelor Navale, care i-a înmânat, în cadrul Galei “Omul Anului 2023” desfășurată în Aula „Amiral Petre Bărbuneanu” a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, o binemeritată distincție pentru promovarea tradițiilor și valorilor Forțelor Navale Române în rândul tinerilor care, în urma acestei intense și motivante campanii de promovare, au ales să urmeze cariera militară.
Inginerul Vasile Berariu alături de premianții la Secțiunea „Alături de Forțele Navale”. Foto: Ionuț Felea


 

Pe țărm și-n larg, boroienii servesc Patria cu drag!

Momente de neuitat am retrăit ieri, în compania primarului comunei Boroaia, la Muzeul Național al Marinei Române, unde i-am cunoscut și m-am întreținut cu cei 15 boroieni studioși ai Școlii gimnaziale “Vasile Tomegea”, însoțiți de învățătoarea Brândușa Drăniceru și profesoarele Andreea Onisie și Maria Berariu.
 
Elevi boroieni la Muzeul Național al Marinei Române
 
Ca urmare a acestei conclucrări fructuoase, în prezent la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” studiază trei boroieni: studentul sergent Constantin Bîgu, studentul caporal Kourdoughli Nasser și studenta fruntaș Alexandra Zaharia. Prima pe lista admișilor de anul trecut și care se menține în top și după prima sesiune de examene.

Studenta Alexandra Zaharia și locotenentul Marcel Condur, alături de inginerul Vasile Berariu și comandorul dr. Marian Moșneagu

Pe timpul escalei la instituția de cultură reprezentativă a Forțelor Navale, unde mi-am petrecut opt ani din carieră, am avut bucuria să-i felicit personal și să le împărtășesc din specificul și tradițiile noastre marinărești. Și, bineînțeles, să le evoc performanțele boroienilor care au slujit Marina, de-a lungul anilor, cu o admirabilă pasiune și performanțe dintre cele mai notabile: colonelul dr. Gheorghe Bîrleanu, fost medic militar în unități de nave și în Comandamentul Marinei Militare în perioada 1959-1966, contraamiralul de flotilă dr. Ion Condur, fost comandant al Flotei (2020) și actualul președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Viceamiral Grigore Marteș” Mangalia, ofițerul maritim Ion Nastasă - colegul meu de bancă din Liceul Militar de Marină “Alexandru Ioan Cuza”, locotenentul Marcel Condur, ofițer în echipajul fregatei “Mărășești”, precum și maiștrii militari principali Costel Florea, Victor Vasiliu, Pavel Ungureanu, Stelian Nechita și Ionel Vlas.

La Troița Marinarilor din parcul Muzeului Național al Marinei Române
 
Toți plecați din Boroaia, acolo unde școala a fost și reconfirmă faptul că este și prieten, și protector și modelator de caractere, spre a împlini testamentul spiritual al învățătorului veteran de război Vasile Tomegea (1882-1978), fost Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”, care patronează și veghează educația de pe frontispiciul acestei prestigioase instituții a învățământului sucevean.
 
La Mangalia, cu inițiatorul proiectului, contraamiralul de flotilă dr. Ion Condur
 
Pentru că la Boroaia EXCELENȚA a fost, este și va fi mereu la rang de virtute!

Post scriptum

Gala “Omului Anului 2023 în Forțele Navale Române” va putea fi vizionată miercuri, 1 mai, pe canalele TVR INFO și TVR Moldova - de la ora 15.00, joi, 2 mai pe TVR Internațional – de la ora 21.00 și sâmbătă, 4 mai, pe TVR1 - începând cu ora 14.30.
Bibliografie:
  1. Gheorghe Scripcaru, “Boroaia. O reîntoarcere în spirit“, Editura PshiOmnia, Iași, 1998
  2. Marian Moșneagu, “Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare”, Editura Farul, Constanța, 2022
Sursa foto: Ionuț Felea, Colecția Marian Moșneagu
 
 
Despre Marian Moşneagu
Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut la 29 iunie 1961, în comuna suceveană Boroaia, „în pridvorul Bucovinei”, însă în 1976 destinul i-a călăuzit pașii spre Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998), unde a finalizat și studiile aprofundate (1999). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). La numai 40 de ani a devenit cel mai tânăr director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi primul ofițer de marină şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).
Este autor al lucrărilor „Ziua Marinei la români” (2002), „Cultul apelor la români” (2004), „Politica navală postbelică a României (1944-1958)” (ediţia I 2005, ediţia a II-a 2006), „Odiseea navei-şcoală «Constanţa»” (2004), „Regele şi Regina Mării Negre. File din istoricul distrugătoarelor & fregatelor «Regele Ferdinand» şi «Regina Maria»” (2006), „O istorie tragică a Marinei Comerciale Române” (2006), „Dicţionarul marinarilor români” (2008), „Eroii Marinei Române” (2009), „Elita Marinei Regale Române în rezistenţa anticomunistă” (2010), „Presa Marinei Române. Dicţionar bibliografic” (2011), „Crucişătorul «Elisabeta» în campanie” (2012), „Serviciul Istoric al Armatei în slujba culturii naţionale” (2013), „Fregata-amiral «Mărăşeşti»” (2014), „Uniformele Forţelor Navale Române” (2016), „Şefii Statului Major al Forţelor Navale. Enciclopedie” (2016), „Amiralii României. Dicționar enciclopedic” (2017), „Cavalerii Mării Negre. Ofițeri de marină distinși cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul»” (2019), „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră” (2020) și „Legendele «Albatrosului»” (2021) și coautor al altor 30 de albume, ghiduri, dicționare, enciclopedii, monografii și culegeri de documente. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (1992) și al Comisiei Române de Istorie Militară (1999) și redactor-șef al revistelor „Cap Compas”, „Magazin Nautic” și „Misiunea”.

Citește și:
Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii