Navigator printre stele
Navigator printre stele
17 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
16042
Marime text
In memoriam Varvara Toma
„Ieri tata a suferit o intervenție foarte grea. Este pe terapie intensivă și are nevoie urgentă de sânge! Cine mă poate ajuta în aceste momente grele, îl rog să doneze la Centrul de recoltare Dr. Felix 89, Piața Victoriei, București - pacient Varvara Toma, Spital C.C. Iliescu, ATI 1... Vă rog distribuiți! anunța disperată, miercuri, 15 iulie a.c., pe o rețea de socializare, Ana-Cristina, fiica celui care a fost până în zorii zilei de 16 iulie 2020 comandorul Toma Varvara.
Și tot ea avea să revină peste câteva ore cu vestea atât de tristă: „În miez de noapte sufletul tatălui meu a plecat către ceruri. Te voi păstra mereu în sufletul meu .... Te iubesc, tăticule!.
Mi-e atât de greu fără tine!”.
„Adio, soțul meu iubit! Ai plecat într-o lume mai bună, într-o noapte plină de stele. Stelele pe care le iubeai atât de mult ți-au călăuzit sufletul spre ceruri.
Ne-ai lăsat cu inima frântă pe toți.
Te plângem și nu te vom uita niciodată, Tomiță! – anunța sfâșiată de durere soția sa, Ana.
Fiul Elenei și al lui Vasile Varvara, atât de bunul și jovialul soț, tată, prieten și camarad Toma Varvara, s-a născut pe 26 aprilie 1955 la Mangalia.
După absolvirea Liceului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în anul 1974 a fost admis la Facultatea Navigație a Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța, pe care a absolvit-o în 1978, al 11-lea din cei 151 de absolvenți ai promoției sale.
În perioada martie – august 1976 a făcut parte din echipajul de cadeți ambarcați la bordul navei-școală „Mircea” care a efectuat prima traversadă a Oceanului Atlantic în drum spre cele două Americi, participând la manifestările organizate cu prilejul bicentenarului Statelor Unite ale Americii.
Și-a început cariera de ofițer de marină la 21 august 1978, cu gradul de locotenent, în calitate de comandant de vedetă torpiloare la Divizionul 81 Vedete Torpiloare din Brigada 29 Vedete Mangalia.
La 19 octombrie 1979 s-a căsătorit cu Ana Mureșanu (chiar de ziua alesei inimii sale!), cu care are doi copii minunați, Toma-Alexandru și Ana-Cristina.
După numai doi ani, la 5 iunie 1980 a fost promovat ca ofițer secund și comandant al Unității de Luptă Navigație pe o vedetă torpiloare din Divizionul 93 Vedete Torpiloare.
După absolvirea Cursului de specialiști cu Navigația la divizionul de nave, în cadrul Centrului de Instrucție al Marinei Militare din Mangalia, la 23 august 1982 a fost înaintat în gradul de locotenent major.
La 10 septembrie 1983 a fost admis ca ofițer-elev la Facultatea Arme, Secția Marină din cadrul Academiei Militare Generale din București, pe care a absolvit-o la 23 august 1985.
Numit ofițer 2 la Colectivul de elaborare programe tactic-operative din Centrul de calcul nr. 21 al Marinei Militare, ulterior s-a specializat în acest domeniu de avangardă. Astfel, în semestrul I/1988 a urmat Cursul postacademic de automatizare a conduceriii trupelor, analiști de stat major, profil Marină organizat în cadrul Academiei Militare din Capitală.
La 23 august 1987 a fost avansat la gradul de căpitan-locotenent.
La 20 martie 1991 a fost numit șef al Atelierului Proiectare Analiză și Programe din cadrul Centrului de Calcul nr. 21.
La 15 aprilie 1993 a fost promovat șef al Centrului de Calcul nr. 53 al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” iar la 30 iulie 1993 a fost înaintat la gradul de căpitan de rangul 3.
S-a preocupat permanent de perfecționarea pregătirii sale de specialitate în acest domeniu vital pentru modernizarea și eficientizarea managementului învățământului superior tehnic de marină, prin absolvirea cu succes a Cursului de rețele Novell (1995), Cursului de utilizatori sistem Unix (1997) și a Cursului Oracle (1997).
La 31 iulie 1998 a fost înaintat la gradul de căpitan-comandor.
Ofițer inteligent, conștiincios, cu imaginație și creativitate, elegant și distins în relația cu subalternii, cu spirit de observație dezvoltat, o memorie remarcabilă și o gândire flexibilă, în întreaga sa carieră a fost apreciat de șefii săi ierarhici la superlativ.
A asigurat conectarea Academiei Navale la Internet, în cadrul Programului RoEduNet și a instalat sistemul informatic pentru managementul financiar, în cadrul Programului Phare-Her RO 9601.
De asemenea, a realizat o aplicație informatică performantă în domeniul gestiunii la Compartimentul financiar-contabil și a participat la numeroase aplicații de comandament pe hartă.
Vestea trecerii sale premature la cele veșnice i-a șocat deopotrivă pe colegii săi de promoție, camarazi și colaboratori. „Tomiță nu mai este printre noi. A plecat să navige printre stele.
Dumnezeu să-l aibă în pază!
Sincere regrete familiei îndurerate!” transmitea colegul său de promoție, comandorul în retragere brăilean Rudolf Istrate.
„Dumnezeu să-l odihnească pe Tomiță, un om deosebit, cu un suflet mare, un coleg excepțional. Suntem alături de familie în aceste momente grele. Sincere condoleanțe” – a reacționat cu tristețe și comandorul în retragere Constantin Boruzi.
În numele Consiliului Director al Asociației Absolvenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” – ALUMNI, suntem solidari cu familia, colegii, rudele și apropiații comandorului Toma Varvara și le trasmitem întreaga noastră compasiune.
Drum lin către stele, camarade!
DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!
Despre Marian Moşneagu
Comandor (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut în Bucovina, însă destinul l-a trimis la Liceul Militar de Marină din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). A fost director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).
Citește și:
Măicuțele (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii