Consilierii locali municipali revocă parțial PUZ Peninsulă Judecătoria Constanţa va avea un sediu nou pe strada Traian! (DOCUMENT)
Consilierii locali municipali revocă parțial PUZ Peninsulă: Judecătoria Constanţa va avea un sediu nou pe
23 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2481
Marime text
sursă foto: google maps
- Consilierii locali au pe masă mai multe proiecte de hotărâre, printre care și proiect de hotărâre nr. 444/2024 privind revocarea reglementărilor urbanistice aplicabile terenului în suprafaţă de 2.350 mp, situat în municipiul Constanţa, identificat cu nr. cadastral 245451
- Pentru terenul situat în municipiul Constanța, în suprafață de 2.350 mp care aparține domeniului public al statului s-a constituit un drept de administrare în favoarea Ministerului Justitiei în vederea construirii sediului Judecătoriei Constanța prin HG nr. 808/2017
- Motivele emiterii actului normal stă în faptul că Judecătoria Constanța își desfășoară în prezent activitatea în imobilul situat în Municipiul Constanța, Str. Traian Nr. 33, Județul Constanța, care dispune de spații insuficiente și este lipsit în totalitate de săli de consiliu necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor noului Codul de procedură civilă, precum și de spații pentru alte activități necesare instanței
- În contextul deficitului de spații a devenit necesară construirea unui nou sediu pentru această instanță
- Noul sediu al Judecătoriei va fi situat în municipiul Constanța, pe strada Traian, lângă restaurant Colonadelor
Vineri, 25 octombrie a.c., de la ora 10:00, are loc ultima ședință ordinară a Consiliului local Constanța din mandatul 2020-2024. Aceasta se va ține în sala „Remus Opreanu”, în format fizic.
Consilierii locali au pe masă mai multe proiecte de hotărâre, printre care și proiect de hotărâre nr. 444/2024 privind revocarea reglementărilor urbanistice aplicabile terenului în suprafaţă de 2.350 mp, situat în municipiul Constanţa, identificat cu nr. cadastral 245451.
Proiectul de hotărâre are la bază art. 25 alin. (1) si art. 27^1 lit. c) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, republicată, cu modificările și completările ulterioare, - art. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, art. 19 și art. 32 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții aprobate prin Ordinul nr. 839/2009 emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, cu modifiăarile ulterioare; HCL nr. 653/1999 privind aprobarea documentației „Aspecte critice, premise de dezvoltare și regulament cadru" din PUG preliminar; HCL nr. 405/2023 privind prelungirea valabilității Planului urbanistic general al municipiului Constanța și a Regulamentului local de urbanism aferent; HCL nr. 416/2003 privind aprobarea Planului urbanistic zonal Reabilitarea și revitalizarea zonei peninsulare a municipiului Constanța; HCL nr. 293/2016 privind transmiterea unui imobil din domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului local al municipiului Constanța în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Justiției; HG nr. 525/1996 privind aprobarea Regulamentului local de urbanism, republicată, cu modificările și completarile ulterioare și HG nr. 808/2017 privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor.
Potrivit proiectului, consilierii locali municipali vor vota pentru revocarea reglementărilor aplicabile imobilului - teren identificat cu nr. cadastral 245451, stabilite prin documentația de urbanism PUZ aprobată prin HCL nr. 416/2003.
Terenul situat în municipiul Constanța, în suprafață de 2.350 mp (conform actelor de proprietate și măsurătorilor cadastrale), identificat cu nr. cadastral 245451, înscris în cartea funciara nr. 245451 a UAT municipiul Constanța, care aparține domeniului public al statului pentru care s-a constituit un drept de administrare în favoarea Ministerului Justitiei în vederea construirii sediului Judecătoriei Constanța adoptat prin HG nr. 808/2017.
Proiectul de hotărâre prevede revocarea reglementărilor aplicabile imobilului - teren identificat cu nr. cadastral 245451 menționat la art. 1 alin. (2), stabilite prin documentația de urbanism PUG aprobată prin HCL nr. 653/1999.
Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei hotărâri, terenul identificat cu nr. cadastral 245451 este supus reglementărilor stabilite de Regulamentul general de urbanism aprobat prin HG nr. 525/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Ce prevede hotărârea Guvernului nr. 808/2017
Hotărârea Guvernului nr. 808/2017 vizează înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Justiției.
Motivele emiterii actului normal stă în faptul că Judecătoria Constanța își desfășoară în prezent activitatea în imobilul situat în Municipiul Constanța, Str. Traian Nr. 33, Județul Constanța, care dispune de spații insuficiente (pentru sălile de ședință de judecată, birouri și arhivele curente) și este lipsit în totalitate de săli de consiliu necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor noului Codul de procedură civilă, precum și de spații pentru alte activități necesare instanței (depozitare materiale informatice și atelier depanare pentru informaticieni, cameră așteptare persoane vătămate, vulnerabile/martori sub acoperire, cameră audiere minori, compartiment documente clasificate, bibliotecă etc).
În contextul deficitului de spații a devenit necesară construirea unui nou sediu pentru această instanță.
În plus, Guvernul României a aprobat în ședința din data de 10.12.2014 Memorandumul inițiat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Justiției, cu tema “Programul Național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipii reședință de județ”, care prevede realizarea unor obiective de investiții - sedii pentru instanțele care în prezent își desfășoară activitatea în imobile necorespunzătoare sau închiriate. Lista acestor obiective include și obiectivul de investiții cu denumirea „Sediu Judecătoria Constanța”.
Având în vedere necesitatea edificării acestui obiectiv de investiții, s-a impus identificarea pe raza unității administrativ-teritoriale a unui imobil - teren liber de sarcini, care să corespundă cerințelor de amplasament al acestui obiectiv.
Datorită destinației sale viitoare, imobilul (teren) care va constitui amplasamentul acestui sediu de instanță va deveni bun de uz și interes public național.
Având în vedere prevederile legale mai sus amintite, Ministerul Justiției a întocmit Memorandumul cu tema „Aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unor cereri către Consiliul Local al Municipiului Brașov și Consiliul Local al Municipiului Constanța, privind emiterea unor hotărâri care au ca obiect transmiterea unor imobile din domeniul public al Municipiului Brașov și din domeniul public al Municipiului Constanța în domeniul public al statului, în vederea dării lor în administrarea Ministerului Justiției”, memorandum care a fost adoptat de Guvernul României în ședința din data de 14 septembrie 2016.
Ca urmare a solicitării Guvernului României, Consiliul Local al Municipiului Constanța a aprobat prin Hotărârea nr. 293 din 30 septembrie 2016 transmiterea din domeniul public al Municipiului Constanța și administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Justiției a terenului în suprafață de 2.350 mp, situat în Municipiul Constanța, Str. Traian, identificat cu nr. cadastral și carte funciară nr. 245451.
Imobilul care constituie obiectul prezentului act normativ nu face obiectul vreunei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau de restituire, depuse în temeiul actelor normative cu caracter special sau privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de statul roman în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, nu este grevat de sarcini și nu face obiectul vreunui litigiu.
Noul sediu al Judecătoriei va fi pe strada Traian lângă restaurant Colonadelor
Potrivit HCL nr.293/2016, privind transmiterea unui imobil din domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Justiției, adoptat în mandatul primarului Decebal Făgădău s-a aprobat transmiterea din domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului local al municipiului Constanța în domeniul public al statului și administrarea .Ministerului Justiției a terenului în suprafață de 2350 mp situat în municipiul Constanța, str. Traian, lângă restaurant Colonadelor, identificat cu nr. cadastral și carte funciară nr.245451.
Din martie 2007, Judecătoria Constanţa are sediul în Constanţa, pe strada Traian nr. 33
Potrivit datelor oficiale, de la 26 martie 2007, Judecătoria Constanţa are sediul în Constanţa, pe strada Traian nr. 33.
Competenţa teritorială cuprinde, potrivit HG nr. 337/1993, cu modificările ulterioare, localităţile: Agigea, Cogealac, Constanţa, Corbu, Cumpăna, Eforie, Fântânele, Grădina, Istria, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazu, Murfatlar (Basarabi), Năvodari, Ovidiu, Nicolae Bălcescu, Săcele, Târguşor, Techirghiol, Valu lui Traian.
Până la înfiinţarea Judecătoriei de ocol Constanţa în anul 1888, atribuţiile instanţei au fost îndeplinite, între 1886 şi 1888, de Tribunalul Judeţean Constanţa.
Comparativ cu instanţele similare din restul ţării, în ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră judecătoriile de ocol beneficiau de o competenţă mai largă. Tendinţa armonizării instituţionale s-a resimţit şi în justiţie, astfel încât, din 1894, şi judecătoriile de aici au fost reorganizate asemenea celor din întreaga ţară.
În baza Decretului nr. 1207 din 13 aprilie 1925, Judecătoria Urbană Constanţa a devenit judecătorie mixtă şi îşi va desfăşura activitatea până la 1 aprilie 1928, când primeşte din nou vechea denumire. Tot atunci însă lua fiinţă, în oraşul nostru, şi o judecătorie mixtă, de sine stătătoare.
Între anii 1935 şi 1939, Judecătoria Urbană Constanţa şi-a încetat activitatea, atribuţiile fiind preluate de judecătoria mixtă. Reînfiinţată în 1940, instanţa va suferi o serie de transformări şi în 1949 devine Judecătoria Populară Urbană Constanţa, pentru ca, din iunie 1952, să se transforme în Tribunalul Popular al Oraşului Constanţa, titulatură sub care va funcţiona până în 1968. Din acel moment îşi desfăşoară activitatea sub denumirea de Judecătoria Constanţa.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Judecătoria Constanţa îşi schimbă sediul! Sunt vizate 20 de localităţi din judeţ
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii