Consiliul local al municipiului Constanţa a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru mai multe proiecte. Sala Polivalentă, peste 10 milioane de euro (VIDEO)
Consiliul local al municipiului Constanţa a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru mai multe proiecte. Sala
27 Feb, 2024 09:54
ZIUA de Constanta
963
Marime text
Marți, 27 februarie 2024, ora 13.00, se convoacă Consiliul local al municipiului Constanţa în ședinţă extraordinară.
Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.
Sunt prezenți 25 de consilieri. Ședința este condusă de consilierul local PNL, Adriana Arghirescu.
Proiectul ordinii de zi:
1. Proiect de hotărâre nr. 95/2024 privind aprobarea participării Municipiului Constanța în calitate de partener în cadrul proiectului GREENCITIES: Acting Together for Greener Cities (Acționând împreună pentru orașe mai verzi), cu acronimul Greener Cities, cu nr. de înregistrare BSB-460, a cheltuielilor legate de proiect în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Intereg Next Bazinul Mării Negre 2021-2027 și a acordului de parteneriat; - APROBAT
iniţiator: primar Vergil Chițac
- aviz Comisia de specialitate nr. 1
Proiectul GREENCITIES: Acting Together for Greener Cities (Acționând împreună pentru oraşe mai verzi), cu acronimul Green Cities și de înregistrare BSB-460 a fost notificat spre contractare.
Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte amenajarea zonei verzi a scuarului amplasat în intersecţia străzilor Ștefăniță Vodă și Tulcei, în scopul îmbunătăţirii calităţii mediului prin reducerea tuturor formelor de poluare.
Luând în considerare notificarea către aplicanți transmisă de Secretariatul tehnic comun al Programului Intereg Next Bazinul Mării Negre și înregistrată la Primăria Municipiului Constanța sub nr.21657/01.02.2024, prin care se stabilesc pașii pentru semnarea contractului de finanţare.
În temeiul prevederilor art. 136 alin. (1) și alin. (8) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, iniţiez proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Constanţa în calitate de partener în cadrul proiectului GREENCITIES: Acting Together for Greener Cities (Acționând împreună pentru orașe mai verzi), cu acronimul Green Cities, număr de înregistrare BSB-460, a cheltuielilor legate de proiect în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului Intereg Next Bazinul Mării Negre 2021-2027 și a acordului de parteneriat.
2. Proiect de hotărâre nr. 96/2024 privind aprobarea proiectului tehnic și a principalilor indicatori tehnico–economici pentru obiectivul de investiții Lucrări tehnico– edilitare, inclusiv proiectare, aferente obiectivului de investiții „Sală de sport Polivalentă 5000 locuri – zona Badea Cârțan; - APROBAT
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4
Valoarea totală estimativă a investiției este de 43.299.868, 23 de lei cu TVA (peste 10 milioane de euro la cursul actual), din care C+M este 34.733.592,10 lei cu TVA.
Conform O.G. nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții C.N.I. SA, cu modificările și completările ulterioare, se derulează obiectivul de investiții „Sală sport Polivalentă 5000 locuri – zona Badea Cârțan”, obiectiv predat conform protocolului nr. MDRAP 10885/20.02.2015, nr. CNI 203/18.12.2014 și înregistrat la Primăria Municipiului Constanța sub nr. 166105/18.12.2014.
Având în vedere autorizația de construire nr. 1904/20.10.2019 și ordinul de începere lucrări din data de 11.05.2020 obiectivul menționat mai sus se află în stadiul de execuție.
Ținând cont în cadrul obiectivului de investiții sus menționat a fost elaborat proiectul tehnic, este necesară aprobarea acestuia și a indicatorilor tehnico – economici rezultați din devizul general.
Municipiul Constanța are obligația să realizeze lucrări de viabilizare (proiectare și execuție sistematizare pe verticală, parcări, alei, trotuare, spații verzi, racorduri utilități, canalizații pentru telefonie, internet și TV).
Sala Polivalentă trebuia să fie gata la sfârșitul anului trecut
Amplasată pe strada Badea Cârțan nr. 254, Constanța, Sala Polivalentă trebuia să fie gata la data de 31 decembrie 2023, după ce lucrările au fost demarate oficial pe 1 noiembrie 2022.
Pe pagina de Facebook denumită „Sala Polivalentă Constanța”, la data de 18 decembrie 2023, a fost anunțat faptul că lucrările sunt finalizate în proporție de 62%, conform Companiei Naționale de Investiții.
În acest context, este evident că termenul de finalizare a lucrărilor a fost decalat, vehiculându-se că la sfârșitul lunii martie 2024 acestea vor fi duse la bun sfârșit.
Totuși, într-o conferință de presă susținută în decembrie anul trecut, Vergil Chițac a dat de înțeles că nici în martie 2024 Sala Polivalentă nu va fi gata.
„La Sala Polivalentă, cred că lucrările or să întârzie, pentru că se reevaluează acum sumele și, probabil, va trebuie să se scoată, din nou, la licitație, pentru lucrări suplimentare, cum s-a întâmplat la Cazino, dar nu sunt sigur. Părerea mea este că lucrările vor întârzia, dar doar CNI-ul poate da un răspuns. Noi trebuie să fim onești, pentru că banii sunt câți sunt, iar deficitul bugetar nu poți să îl încalci și, atunci, prioritatea mea pentru Constanța, anul viitor, înseamnă Cazinoul, Stadionul «Gheorghe Hagi» și Sala Polivalentă“, a declarat primarul Vergil Chițac.
Potrivit datelor din proiect suprafața terenului pentru amplasarea sălii polivalente este de 18.150 mp, suprafața construită la sol = 9.820mp, iar regimul de înălțime propus este D+P+E.
Obiectivul proiectului îl reprezintă realizarea unei construcții moderne pentru desfășurarea de competiții sportive.
Valoarea totală a lucrărilor este de 96.718.270 lei, din care 83.087.940 lei sunt asigurați de Compania Națională de Investiții.
În data de 2 ianuarie 2024, reporterii ZIUA de Constanța au surprins în imagini și video stadiul lucrărilor de la sala de 5.000 de locuri.
3. Proiect de hotărâre nr. 97/2024 privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico – economici pentru obiectivul de investiţii „Creșterea eficienței energetice a imobilului Grădinița cu program prelungit nr. 33, Constanța”; - APROBAT
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate 1 și nr. 4
Consilierii locali vor aproba indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Creșterea eficienței energetice a imobilului Grădinița cu program prelungit nr. 33, Constanța”. Valoarea totală pentru obiectivul de investiții este în cuantul de 6.184.234,84 de lei fără TVA, respectiv 7.347.340,59 lei cu TVA, din cae constucții + montav - 2.982.173,72 de lei, respectiv 3.548.786,73 lei cu TVA. Finanțarea obiectuvului de investiții se va face ăn cadrul Programului Regional 2021-2027, obiectiv specific - Promovarea eficienței energetice și reduceraea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Grădinița cu Program prelungit, nr. 33 a fost edificată în anul 1976 și are regimul de înălțime P+1E. Construcția este amplasată în intravilanul municipiului Constanța, mai concret în strada Liliacului, nr. 12A.
Clădirea a fost construită cu materiale, tehnologii și concepții arhitecturale în care nu au existat reglementări privind protecția termică a clădirilor și a elementelor perimetrale de închidere, care nu mai sunt adecvate scopului pentru care au fost construite.
Având în vedere faptul că durata de exploatare a clădirii în care funcționează Gradinita cu Program Prelungit, nr. 33 este mare, performanțele clădirii și ale instalațiilor au
fost puternic afectate astfel încât s-a ajuns la o degradare care continuă și la ora actuală. Deficiențele prezentate conduc la asigurarea unui nivel scăzut de eficiență energetică și la o funcționare a clădirii cu consumuri energetice însemnate.
Iată ce propune proiectul de reabilitare termică
Prin proiect se propune creșterea eficienței energetice a imobilului, ce se va realiza prin reabilitarea termică a clădirii. La cerința beneficiarului se vor realiza și lucrări de recompartimentare care nu implică modificări asupra sistemului structural al clădirii.
Obiectul programului vizează reabilitarea și modernizarea clădirii instituției de învățământ preșcolar menționată pentru asigurarea facilităților necesare desfășurării actului educațional și a activităților educative în condiții moderne și europene, precum și amenajarea spațiului exterior, respectiv:
a) îmbunătăţirea izolaţiei termice a clădirii (pereţi exteriori, ferestre şi uşi exterioare, planşeu peste ultimul nivel, planşeu peste sol/subsol), precum şi a altor elemente de anvelopă care închid spaţiul condiţionat al clădirii;
b) introducerea, reabilitarea şi modernizarea, după caz, a instalaţiilor pentru prepararea, distribuţia şi utilizarea agentului termic pentru încălzire şi a apei calde de consum, a sistemelor de ventilare şi climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv a sistemelor de răcire pasivă, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor aferente şi racordarea la sistemele urbane de încălzire/răcire, după caz;
c) utilizarea surselor regenerabile de energie (energia solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală, biomasa, eoliană);
d) implementarea sistemelor de management energetic având ca scop îmbunătăţirea eficienţei energetice şi monitorizarea consumurilor de energie (de exemplu,
achiziţionarea, instalarea sistemelor inteligente pentru gestionarea şi monitorizarea oricărui tip de energie pentru asigurarea condiţiilor de confort interior);
e) înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, tehnologie LED, cu respectarea normelor şi reglementărilor tehnice în vigoare;
f) respectarea cerinţelor privind calitatea aerului interior prin ventilare mecanică cu unităţi individuale sau centralizate, după caz, cu recuperare de energie termică pentru asigurarea necesarului de aer proaspăt şi a nivelului de umiditate;
g) orice alte activităţi care conduc la îndeplinirea realizării scopului proiectului (înlocuirea circuitelor electrice de iluminat, lucrări de demontare/montare a instalaţiilor şi echipamentelor montate consumatoare de energie, lucrări de reparaţii şi etanşări la nivelul îmbinărilor şi străpungerilor la faţade etc.).
4. Proiect de hotărâre nr. 98/2024 privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico – economici pentru obiectivul de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Şcoala Gimnazială nr. 11, Dr. Constantin Angelescu, Constanţa”, CORP C1+C2 și C3; - APROBAT
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate 1 și nr. 4
Valoarea totală pentru obiectivul „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Şcoala Gimnazială nr. 11, Dr. Constantin Angelescu, Constanţa, CORP C1+C2” este în cuantum de 27.430.600,59 lei fără TVA, respectiv 32.597.275,12 lei cu TVA.
Valoarea totală pentru obiectivul de investiții „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Şcoala Gimnazială nr. 11, Dr. Constantin Angelescu, Constanţa, corp C3” este în cuantum de 1.463.666,84 lei fără TVA, respectiv 1.733.319,81 TVA. Finanțarea obiectivului de investiții se va face în candrul Programului Regional 2021-2027, Obiectiv specific - Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, apelul de proiecte nr. PRSE /2.1/B/1/2023.
Școala Gimnaziala nr 11 „Dr Constantin Anghelescu“ a fost edificată în anul 1921 și are regimul de înălțime D+P+1E. Construcția este amplasată în intravilanul municipiului Constanța, mai concret în strada Călărași, nr. 48.
Având în vedere durata îndelungată de exploatare a clădirii în care funcționează Școala Gimnaziala și Grădinița nr. 23, performanțele clădirii și ale instalațiilor au fost puternic afectate astfel încât s‐a ajuns la o degradare care continuă și la ora actuală. Deficiențele prezentate conduc la asigurarea unui nivel scăzut de eficiență energetică și la o funcționare a clădirii cu consumuri energetice ridicate.
Obiectivul principal preconizat a fi atins prin lucrările de intervenții vizează următoarele tipuri de lucrări:
‐ lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii precum lucrări de izolare termică a fațadei (la interior), izolarea spațiului către pod, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu una cu rezistență termică ridicată, alte lucrări care sunt necesare în vederea realizării celor de mai sus;
‐ lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/ furnizare a apei de consum – repararea sau înlocuirea instalației de distribuție, inclusiv izolarea termică a acesteia, precum și montarea robinetelor de presiune diferențială, în scopul creșterii eficienței sistemului de încălzire prin autoreglarea termohidraulică a rețelei;
‐ lucrări de instalare a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice
pentru consum propriu ‐ se va propune introducerea de panouri fotovoltaice care vor asigura iluminatul
artificial interior, aportul de încălzire, aport la prepararea apei calde menajere, răcirea spațiilor, ventilarea
spațiilor. Aportul necesar, conform auditului energetic, este de 415 mp de panouri fotovoltaice și o putere
de aproximativ 83kW;
‐ lucrări de modernizare a sistemului de climatizare, ventilare naturală și mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
‐ lucrări de modernizare a instalației de iluminat aferente clădirii – modernizarea instalației de iluminat existente, prin înlocuirea circuitelor deteriorate sau subdimensionate;
‐ sisteme de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la realizarea obiectivelor proiectului, inclusiv activități necesare pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente – se va propune sistem de tip BMS.
Printre obiectivele secundare se numără:
‐ măsuri de reparații structurală, consolidare prin cămășuire cu mortart de ciment a pereților interiori – consolidarea pereților din piatră din demisol cu o grosime de 10cm la interior, respectiv consolidarea la interior prin cămășuire a tuturor pereților de la nivelul parterului și a etajului cu strat de 6 cm grosime;
‐ lucrări de refacere a caracteristicilor arhitectonice originare de pe fațade (deoarece clădirea este amplasată într‐o zonă de protecței se recomandă conservarea elementelor decorative existente);
‐ repararea elementelor structurale ale șarpantei care se consideră a fi în pericol; inclusiv repararea sistemului de scurgere al apelor pluviale, dacă se constată că nu este funcțional;
‐ demontarea echipamentelor și a instalațiilor aparente pe fațade precum și reomntarea acestora după realizarea lucrărilor de intervenție propuse;
‐ repararea tencuielii existente pe fațade și finisarea cu un strat de zugrăveală care va respecta paletarul de culori al clădirii originare;
‐ refacerea finisajelor interioare;
‐ lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare;
‐ adaptarea clădirii la nevoile persoanelor cu dizabilități – organizarea unui grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, dimensionat și mobilat conform normelor în vigoare, montarea unei platforme mecanizate pe balustrada scării de acces în vederea asigurării accesului în clădire a persoanelor din această categorie;
‐ lucrări de recompartimentare interioară care vizează numărul necesar de grupuri sanitare, cât și dimensionarea corectă a acestora și respectarea;
‐ lucrări specifice din categoria lucrărilor necesare obținerii avizului ISU sau lucrări aferente amplasare unui rezervor de incendiu, din motive de securitate la incendiu, reorganizarea căilor de circulații, astfel încât să îndeplinească lățimile de evacuare necesare, lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare astfel încât să îndeplinească rezistențele la foc specificate în normele de ândeplinire a
securității la incendiu.
5. Proiect de hotărâre nr. 99/2024 privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico–economici pentru obiectivul de investiţii «Creşterea eficienţei energetice a imobilelor Grădinița cu program normal „Zubeyde Hanim”, Constanța și Grădinița cu program normal „Tom Degețel”, Constanța» - APROBAT
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate 1 și nr. 4
Clădirea expertizată grădinița „Tom Degețel“ este un imobil aflat la adresa strada Delfinului, nr. 2, municipiul Constanța, nr. cad. 249375. Construcţia a fost proiectată şi executată în anul 1920.
Clădire corp C2 - Grădinița „Zubeyde Hanim“ este un imobil aflat la adresa strada Delfinului, nr. 2, municipiului Constanța, nr. cad. 249375. Construcţia a fost proiectată şi executată în anul 2008.
Valoarea totală pentru Grădinița cu Program nornal Zubeyde Hanim este în cunatum de 8.376.078,91 de lei fără TVA, respectiv 9.943.428,62 lei cu TVA.
De asemenea, valoarea totală pentu Grădinița „Tom Degețel“ este în cuantum de 5.605.078,91 lei fără TVA, rescetiv 6.649.407,81 lei cu TVA.
Proiectul va fi finantat prin programul Corrigendumul nr. 1, Acțiunea 2.1 - Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice (inclusiv a celor cu statut de monument istoric) și a clădirilor rezidențiale în funcție de potențialul de reducere a consumului, respectiv reducerea
emisiilor de carbon, inclusiv consolidarea acestora în funcție de riscurile identificate (inclusiv seismice), Operațiunea B - Sprijinirea eficienței energetice în clădiri publice si buget local.
Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investitiei publice
Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, care înregistrează consumuri energetice mari, dar și lucrări conexe de reabilitare și modernizare. Țințnd cont de aspectele descrise mai sus realizareă investiției de reabilitare integrată este necesară și utilă. Realizarea investitiei va duce la îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a programului de învățământ, dar și obținerea unui aspect modern.
Obiectivul specific presupune creșterea eficienței energetice a construcției C1 – Gradinița cu program normal “Tom Degețel”, Constanța și a construcției C2 - Grădinița cu program normal “Zubeyde Hanim”, Constanța.
„Sintetizând informațiile mai sus prezentate, putem concluzionă că proiectul de față se încadrează atât în contextul local, cel județean, regional cât și în cel national și european, obiectivele acestuia pliindu-se pe obiectivele strategiilor, planurilor și politicilor de dezvoltare pentru aceasta perioada. În aceste condiții, realizarea proiectului este mai mult decat oportună întrucât investiția de față va concura alături de alte proiecte atât la creșterea eficientei energetice a clădirilor de învățământ, cât și la dezvoltarea capacității sistemului public de învățământ românesc“, se spune în proiectul de hotărâre.
VIDEO:
Citește și:
Mai multe terenuri, radiate din inventarul bunurilor care aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii