Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gara din Constanța devine piață urbană și va fi tranzitată de zeci de mii de turiști. Proiectul de peste 183 de milioane de lei, pe ordinea de zi a ședinței CLM Constanța (DOCUMENT)

ro

23 Jun, 2024 10:52 17824 Marime text
  •  Proiectul de hotărâre nr. 261/2024 privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici, pentru obiectivul de investiții „Amenajare piață urbană Gara Constanța și organizare de șantier – investiție realizată etapizat” este inclus pe ordinea de zi a CLM Constanșa din data de 27.06.2024.
  • Prin prezentul studiu se demareaza procesul de transformare a zonei prin amenajarea coerentă a spațiului urban ce deservește populația municipiului Constanța. 
  • Inițiatorul proiectului care are avizele Comisiilor de specialitate nr. 1, nr. 3 şi nr. 5 este primarul Vergil Chiţac.
  • Durata estimată de către proiectant privind lucrările de execuție a obiectivului de investiții este de 36 luni calendaristice, dintre care 28 luni pentru execuția lucrărilor de construcții și instalații și 8 luni pentu elaborarea documentațiilor proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire.

Consiliul local al municipiului Constanţa este convocat în ședință ordinară, joi, 27.06.2024, ora 14.00.  Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.  

Pe ordinea de zi se află mai multe proiecte printre care și Proiectul de hotărâre nr. 261/2024 privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici, pentru obiectivul de investiții „Amenajare piață urbană Gara Constanța și organizare de șantier – investiție realizată etapizat”. Inițiatorul proiectului care are avizele Comisiilor de specialitate nr. 1, nr. 3 şi nr. 5 este primarul Vergil Chiţac. Valoarea totală a investiției depășește 183 de milioane de lei.

Implementarea politicilor coordonate, așa cum sunt definite de către Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, conduce la obținerea a numeroase beneficil, cum ar fi atractivitatea spațiilor publice, îmbunătățirea siguranței circulației, a sănătăți, reducerea poluării aerului și a celei fonice. 
Zona Gării este un nod important de transport public, poziționat avantajos în cadrul contextului urban. 

În vederea îmbunătățirii mediului urban, în zonă este necesară reconversia și refuncționalizarea unei suprafețe de teren degradat prin amenajare spațiilor verzi; achiziția și montarea elementelor constructive de tipul foișoare, pergolă, grilaje, grupuri sanitare, spații pentru întreținere, vestiare, scene; realizare de alei pietonale, piste de bicicliști, creare trotuare, dotare cu mobilier urban; realizarea sistemului de iluminat irigat pe suprafețele supuse investiției; realizarea de sisteme de supraveghere video și/ sau wi-fi în spațiile publice; modenizarea străzilor urbane care asigura accesul direct catre terenurile supuse investiției; crearea de facilități de recreere pe suprafețele amenajate.


 
La această dată sunt aprobate: 

- studiul de prefezabilitate aprobat prin H.C.L. nr. 421/26.11.2021 aferent obiectivului de investiții "Amenajare piață urbană Gara Constanța - prin amenajare Parcare acoperita Autobuze și Autocare cu stații de încărcare și peron călători, amenajare parcare autoturisme, amenajare zona acces, amenajare zone de promenadă pietonală, reamenajare și extindere zonă pasaj pietonal subteran, amenajare peisagistică parțială Parc Gară, Construire parcare supraetajata construire centru comercial de tip strip mall; 
- Planul Urbanistic Zonal - „Amenajare piață Urbană Gara Constanța" aprobat prin nr. 316 din 31.07.2023.


Mai multe clădiri din zonă, cu caracter provizoriu și temporar, vor fi demolate
 

Prin prezentul studiu se demareaza procesul de transformare a zonei prin amenajarea coerentă a spațiului urban ce deservește populația municipiului Constanța.  În cadrul obiectivului de investiții se propune demolarea clădirilor cu caracter provizoriu și temporar existente, reamenajarea zonei urbane pietonale și carosabile, precum și amenajarea unei zone din Parcul GSM pentru a realiza o Piață Urbană a Gării Constanța care să beneficieze de o identitate arhitecturală funcțională. 

Proiectul propune crearea de facilități de circulație și transport urban, organizarea funcțională estetică a spațiilor pietonale în raport cu spațiile de circulație și în raport cu spațiile verzi, crearea de stații de autobuze și autocare dotate cu echipamente de ultima generație pentru încărcarea autovehiculelor electrice de transport urban, cu peroane și zone de așteptare acoperite și/ sau umbrite pentru populația ce utilizează sistemele de transport în comun, crearea de zone amenajate pentru parcarea autoturismelor pentru căIători/ navetiști sau transportatori, cu posibilitatea parării pe perioade lungi atât în parcarea amenajată la sol, cât și în parcarea supraetajată, crearea de zone de așteptare relaxare, de corner și de circulație pietonală, loisir și nu în ultimul rând crearea unei imagini reprezentative pentru fatada clădirii de interes municipal, Gara Constanța, prin intervenții minore din punct de vedere constructiv, dar majore din punct de vedere stilistic architectural. 



Proiectul susține dezvoltarea infrastructurii urbane


Prin realizarea  - Piața urbană Gara Constanța și organizare de șantier - invesiție realzată etapizat - se dorește soluționarea concomitentă a urmatoarelor:
-   Crearea unei alternative viabile pentru parcajele din zonă; 
- îmbunatățirea factorilor de mediu, prin reducerea gradului de poluare în localitate prin protejarea conservarea habitatului existent; 
- Crearea de spații de recreere petrecere a timpului liber. 




Oblectivul general al proiectului vizează reconversia funcțională a terenurilor și suprafețelor degradate în scopul revitalizării mediului urban al Municipilui Constanța creșterea oportunităților de petrecere a timpului liber pentru locuitorii municipiului și pentru turiști. 

Investiția reprezintă una din oportunitățile de revitalizare a peisajului urban din zonă și face parte din obiectivele prioritare de dezvoltare. 

Prin realizarea investiției se va asigura condiția tehnică în conformitate cu normativele privind siguranța circulației autovehiculelor și a pietonilor. Totodată acest proiect susține dezvoltarea infrastructurii urbane reprezentând creșterea calității suprafețelor verzi la nivelul orașului prin amenajarea peisagistică din Municiplul Constanța. 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:  

-  Creșterea intermodalității transportului public din municipiul Constanța. 
- Fluidizarea traficului. 
- Crearea unui nou reper urban prin structura de acoperire a terminalului de autobuze.
- Îmbunătățirea imaginii punctulul de reper clădirea Gară Constanța. 
- Îmunătățitrea imaginii urbane în arealul studiat. 
- Dotarea arealului Pieței Gării cu servicii modene și spații adecvate de comercializare mărfuri, alimentație publică, etc.
- Sistematizarea rațională a punctului terminus Gară Constanța - pas important în dezvoltarea și adoptarea transportului public de către un număr cât mai mare de utilizatori,
- Reducerea impactului poluării generate de transportul rutier, 
- Dezvoltarea fondurilor fixe în proprietate publică cu impact direct asupra calității  imaginii urbane și a calităii  experienței spațiului public urban pentru locuitorii și turiștii din Constanța,
- Creșterea eficienței energetice și a utilizării de resurse regenerabile de energie la nivelul infrastructurii publice a municipiului Constanța,
- Dezvoltarea infrastructurii Park-and-ride la nivelul municipiului Constanța,
- îmbunătățirea experienței pietonale în arealul studiat și zonele afectate,
- Cadru favorabil pentru dezvoltarea mijloacelor alternative de transport,
- Creșterea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități în spațiile publice din Piața Gara Constanța.
- Realizarea unei legături facile între Plata Gării și Parcul Gării,
- Îmbunătățirea spațiului public pietonal. 

Durata estimată de către proiectant privind lucrările de execuție a obiectivului de investiții este de 36 luni calendaristice, dintre care 28 luni pentru execuția lucrărilor de construcții și instalații și 8 luni pentu elaborarea documentațiilor proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire.

În temeiul prevederilor art. 136 alin. (1) si alin. (8) lit. a) din Ordonanta de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, a fost inițiat proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico - economici, pentru obiectivul de investiții "Amenajare piață urbană Gara Constanța și organizare de șantier - investiție realizată etapizat". 

Proiectul în integralitate poate fi studiat în secțiunea Document a materialului.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și:

A fost publicat raportul informării și consultării publicului: Pro și contra proiectului piață urbană Gara Constanța! (DOCUMENT)

Ședință CLM Constanța: Modernizarea intersecției bulevardelor Mamaia - Aurel Vlaicu, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

Ședință CLM Constanța: Consilierii locali dezbat modernizarea bulevardului Mamaia (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii