Ședință CJ Constanța Închiderea Serviciului social cu cazare Centrul Plasament „Ovidiu” Constanța pe masa consilierilor județeni (DOCUMENT)
Ședință CJ Constanța: Închiderea Serviciului social cu cazare Centrul Plasament „Ovidiu” Constanța pe
28 Jul, 2024 15:05
ZIUA de Constanta
716
Marime text
Consiliul Județean Constanța este convocat în ședință ordinara pentru data de 31.07.2024, ora 10:00, in sala „Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ sedință ce se va desfășura în format fizic.
Pe ordinea de zi se află mai multe proiecte, printre care și proiectul nr. 155/ 01.07. 2024, privind închiderea Serviciului social cu cazare Centrul Plasament „Ovidiu” Constanța.
Inițiator este președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Potrivit proiectului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa este instituţia publică cu personalitate juridică infiinţată în subordinea consiliului judeţean cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi altor persoane, grupuri sau comunităţi aflate în nevoie socială, cu rol în administrarea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale.
Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014-2020 care isi propuneinchiderea de instituţii de tip vechi şi dezvoltarea de servicii comunitare care prin OS.8 isi propune Dezinstituţionalizarea şi prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi, concomitent cu dezvoltarea serviciilor altemative de sprijin pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate; Strategia judeteana in domeniul asistentei sociale si potectiei copilului pe anii 2016- 2020, aprobata prin HCJ Constanta, nr 277/2016.
Aceasta prevede inchiderea centrelor de plasament de mare capacitate si construirea de Case de Tip Familial si infiinţarea de Centre de Zi pentru copiii din sistemul rezidential si pentru cei din comunitate. Demararea procesului de dezinstitutionalizare in Romania si implicit in judetul Constanta, se înscrie intr-un amplu proces de reforma in domeniul social demarat de guvernul Romaniei. Pentru a oferi servicii cat mai optime si mai aproapiate de modul de viata familial, se impune ca centrele de plasament de tip vechi si de capacitate mare sa fie reorganizate. Aducerea beneficiarilor mai aproape de mediul familial, de comunitate este un obiectiv asumat de Guvemul Romaniei si reprezinte una dintre prioritatile institutiilor de protectie sociala de la nivelul fiecarui judet. Serviciile alternative care pot raspunde nevoilor copiilor proveniti din centrele de plasament, sunt module de tip familial de mici dimensiuni integrare in comunitate care sa asigure un climat socio-afectiv adecvat formarii personalitatii copiilor, cu nersonal care sa aiba in centrul preocuparilor
copilul și nevoile sale.
Avand in vedere tendinta DGASPC Constanta de a participa la reformele sistemului de protectie sociala, demonstrate de—a lungul timpului printr-o serie de proiecte menite sa duca la cresterea confortului beneficiarilor si a sanselor de integrare socio-profesionala, acest proiect se inscrie in obiectivele institutiei si ale autoritatilor romane.
În urma inchiderii CP "Ovidiu" au fost construite şi dotate 2 Case de Tip Familial, situate in vlunicipiul Medgidia, Judetul Constanta si a fost deschis un Centru de Zi pentru copii si tineri. )ezinstituţionalizarea şi prevenirea instituţionalizării copiilor si tinerilor aflati in situatie de risc, :oncomitent cu dezvoltarea serviciilor altemative de sprijin pentru viaţă independentă şi integrare n comunitate este in stransa concordanta cu Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea Irepturilor copilului 2014-2020 care isi propune închiderea de instituţii de tip vechi şi dezvoltarea le servicii comunitare. Ţinând cont de importanţa şi utilitatea pe care o au CTF în comunitate, de olul şi importanţa pe care modelul de tip familial îl joacă în ingrijirea, educaţia şi formarea copiilor, :onsiderăm că cele 2 CTF reprezintă altemativa cea mai optimă de protecţie a copiior/tinerilor si a celor care au nevoie de activitati educaţionale speciale.
Desi serviciile oferite in cadrul CP "Ovidiu" sunt de buna calitate, datorita numărului mare de beneficiari, nu toţi copiii au parte de îngrijirea si atentia necesară din punct de vedere psihologic, social, cognitiv, etc, aşa o demonstrează studiile de specialitate. Intr-o CTF fiecare copil are lucrul său personalizat, are dormitorul lui, participă la treburile casei,stie care sunt responsabilităţile si drepturile lui, lucruri care într-un centru mare se poate realiza mult mai greu. La varsta parasirii sistemului de protectie sociala, fiecare tanar va sti ce inseamna viata intr-o familie, va avea deprinderi de viata independenta si se va putea integra cu usurinta in comunitate. In cadrul CTF se vor oferi urmat servicii: cazare si îngrijire personala, educare, dezvoltare abilităji de viata independenta, consiliere psihosociala si suport emotional, reintegrare familială şi comunitară, socializare şi activităti culturale, hrana,etc.
De asemenea, prin închiderea Centrului de Plasament "Ovidiu" ca serviciu social pentru copii s-a infiintat un serviciu social pentru adulti respectiv Centrul de Abilitare şi Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităli (CAbR) Ovidiu.
Proiectul în integralitate poate fi consultat în secțiunea Document a materialului.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Ședință ordinară a Consiliului Județean Constanța! Lista proiectelor aflate pe ordinea de zi (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii