Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință CJC Centrul de plasament „Ovidiu” se închide. Beneficiarii vor locui în două case de tip familial și la Centrul de zi (DOCUMENT)

ro

25 Aug, 2024 12:47 245 Marime text
Centrul Ovidiu din Constanta. Sursa foto - google.maps
  • Proiectul de hotărâre nr.155/01.07.2024 privind închiderea serviciului social cu cazare Centrul de plasament „Ovidiu” Constanța. Inițiatorul proiectului este președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
  • În urma închiderii CP "Ovidiu" au lost construite și dotate 2 Case de Tip Familial, situate în Municipiul Medgidia, Județul Constanța și a fost deschis un Centru de Zi pentru copii și tineri.
 

Se convoaca Consiliul Județean Constanța în ședință ordinară pentru data de 29.08.2024, ora 10:00, ședință ce se va desfășura în format videoconferință.

Pe ordinea de zi se află și Proiectul de hotărâre nr.155/01.07.2024 privind închiderea serviciului social cu cazare Centrul de plasament „Ovidiu” Constanța. Inițiatorul proiectului este președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

În urma inchiderii CP "Ovidiu", situat în municipiul Constanța, strada Nicolae Grigorescu 91, au lost construite și dotate 2 Case de Tip Familial, situate în Municipiul Medgidia, Județul Constanța și a fost deschis un Centru de Zi pentru copii și tineri.

Dezinstituționalizarea și prevenirea institutionalizării copiilor și tinerilor aflați în situație de risc, concomitent cu dezvoltarea serviciilor alternative de sprijin pentru viața independentă integrare în comunitate este în strânsă concordanță cu Strategia națională pentru protecția promovarea drepturilor copilului 2014-2020 care își propune închiderea de instituții de tip vechi și dezvoltarea de servicii comunitare. 

Ținând cont de importanța și utilitatea pe care o au CTF în comunitate, de rolul și importanța pe care modelul de tip familial îl joacă în îngrijirea, educația și formarea copiilor, cele 2 CTF reprezintă alternativa cea mai optimă de protecție a copiior/tinerilor și a celor care au nevoie de activități educaționale speciale. 

Deși serviciile oferite în cadrul CP "Ovidiu" sunt de bună calitate, datorită numărului mare de beneficiari, nu toți copiii au parte de îngrijirea și atenția necesară din punct de vedere psihologic, social, cognitiv, cum demonstrează studiile de specialitate. 
Într-o CTF fiecare copil are lucrul său personalizat, are dormitorul lui, participă la treburile casei, știe care sunt responsabilitățile și drepturile lui, lucruri care într-un centru mare se poate realiza mult mai greu. 

La vârsta părăsirii sistemului de protecție socială, fiecare tânăr va ști ce înseamnă viația într-o familie, va avea deprinderi de viață independentă și se va putea integra cu ușurință în comunitate.

În cadrul CTF se vor oferi următoarele servicii: cazare și îngrijire personală, educare, dezvoltare abilități de viață independentă, consiliere psihosocială și suport emoțional, reintegrare comunitară, socializare și activități culturale, hrană. De asemenea, prin închiderea Centrului de Plasament "Ovidiu" ca serviciu social pentru copii s-a înființat un serviciu social pentru adulți respectiv Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CAbR) Ovidiu.

Având în vedere cele prezenlate, se va supune dezbaterii și aprobarii Consiliului Județean Constanta, proiectul de hotarare privind inchiderea serviciului social cu cazare Centrul de plasament „Ovidiu" Constanța. 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

În secțiunea „Documente” a acestui articol puteți vizualiza proiectul de hotărâre care care facem referire.


Citește și:

Ședință CJ Constanța: Consilierii județeni trebuie să-și dea acordul pentru proiectul desfășurat de Asociața „Arca Magică“ pe un teren proprietate publică a judeţului  (DOCUMENT)

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii