Ședință CLM Consilierii locali discută despre Cazinou și Galeria de Artă Fondul Plastic (DOCUMENT)
Ședință CLM: Consilierii locali discută despre Cazinou și Galeria de Artă Fondul Plastic (DOCUMENT)
22 Dec, 2024 12:28
ZIUA de Constanta
217
Marime text
- Consiliul Local Constanța va discuta pe 23 decembrie 2024, proiectul de hotărâre nr. 511/2024 pentru delegarea gestiunii serviciului de administrare și întreținere a unor obiective de investiții culturale, precum Cazinoul Constanța și Galeria de Artă Fondul Plastic
Consiliul Local Constanța va organiza o ședință extraordinară pe 23 decembrie 2024, la ora 14:00, pentru a discuta proiectul de hotărâre nr. 511/2024. Inițiat de primarul Vergil Chițac, proiectul vizează aprobarea Studiului de oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de administrare și întreținere a unor obiective de investiții culturale, precum Cazinoul Constanța și Galeria de Artă Fondul Plastic. Avizele necesare provin de la Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5.
Cazinoul constănțean a fost inaugurat în 1910 și încă de pe atunci era un simbol al opulenței și rafinamentului, iar acum este pe cale să își recapete strălucirea de odinioară.
Patrimoniu Constanța Litoral SRL- o societate comercială va fi înființată pentru administrarea celor două obiective culturale importante
Consiliul Local Constanța aproba, în ședința extraordinară de luni, 23 decembrie 2024, înființarea unei societăți comerciale cu capital public menită să se ocupe de administrarea, întreținerea și exploatarea Cazinoului, dar și a Galeriilor de Artă.
Compania ce va fi controlată de administrația publică locală se va denumi Patrimoniu Constanța Litoral SRL.
Astfel, atât Cazinoul, cât și Galeriile de Artă, obiecte de investiții de interes cultural din municipiu, vor fi administrate de societatea nou înființată.
Lucrările de restaurare și consolidare la Cazinoul din Constanța sunt aproape de finalizare și în curând constănțenii, dar și turiștii se pot bucura de clădirea Cazinoului renovată și readusă la strălucirea pe care a avut-o odinioară.
Interiorul emblematicei clădiri este finalizat în totalitate, mai sunt de pus la punct doar câteva detalii minore, iar la exterior, intervențiile sunt foarte aproape de finalizare.
Redeschiderea Cazinoului Constanța, un eveniment important în istoria orașului
Redeschiderea Cazinoului Constanța reprezintă un eveniment important în istoria orașului și a cetățenilor săi. Istoria și semnificația Cazinoului, alături de personalitățile care l-au marcat, merită să fie celebrate și valorificate la adevăratul lor potențial.
Restaurarea și redeschiderea componentelor expoziționale ale Cazinoului contribuie la promovarea culturii autohtone și la consolidarea identității locale și naționale. Cazinoul va deveni un centru cultural vibrant, cu muzee, cafenea elegantă și spații multifuncționale, atrăgând turiști și generând venituri pentru economia orașului.
Ce spune Ionuț Rusu despre Cazinoul din Constanța
Ionuț Rusu a vorbit despre progresul lucrărilor Cazinoului din Constanța, subliniind ambiția acestuia de a deveni unul dintre cele mai frumoase muzee din Europa, dar cu scopul de a ajunge la nivel mondial.
„Suntem în golul mare și de aici începe extraordinara călătorie în ceea ce va fi unul dintre cele mai frumoase muzee din Europa și, cu ajutorul profesioniștilor, sperăm să fie unul dintre cele mai frumoase muzee din lume!”, a punctat Rusu.
Vizita în proiectul muzeului a continuat cu descrierea primei săli de la parter, un spațiu multifuncțional, care va oferi vizitatorilor o priveliște impresionantă asupra mării. „Veți rămâne înmărmuriți de cât de frumos se vede marea de la parter. Această sală va fi un loc unde se vor desfășura o mulțime de evenimente, de la expoziții la lansări de carte, iar oamenii vor trăi experiențe extraordinare”, a continuat consilierul local.
De asemenea, Rusu a menționat că muzeul va dispune de o terasă, loc ideal pentru organizarea de evenimente, iar recepția va fi transformată într-un ghiftshop pentru vizitatori. „Această sală va fi pregătită și pentru evenimente, iar din acest loc se va putea ieși pe terasă pentru diverse activități. Va fi un spațiu deschis și multifuncțional”, a adăugat el.
La subsol, vizitatorii vor pătrunde într-un „univers subacvatic”, care va adânci conexiunea cu istoria și cu experiențele unice oferite. „Acest subsol va intra într-un alt univers, un univers al istoriei și al subacvaticului, astfel încât tot ceea ce nu v-ați gândit că veți trăi vreodată în România, veți trăi aici, în Cazinoul din Constanța”, a mai precizat Ionuț Rusu.
Galeria nou renovată va participa la imaginea urbană a pietonalului Ştefan cel Mare
Privitor la Galeria de Artă, impactul social si cultural al realuenajăril. modernizării galeriei de artă va fi unul benefic pentru viaţa urbană a municiplului Constanța.
În primul rând, galeria nou renovată va participa la imaginea urbană a pietonalului Ştefan cel Mare unde lucrerile de amenajare au fost fmalizate la sfârșitul anului 2023. Zona pietonală nou creată va aduce un flux de vizitatori semnificativ, fiind adiacent par-cului, licrului Mircea cel Bătrân, precum și obiectivelor culturale şi comerciale din zonă.
Galeria va crea un cadru de viaţă urbană agreabil, valoros ca imagine şi accesibil tot timpul anului. În primul rând locuitorilor Constanţei şi în acelaşi timp turiştilor. În al doilea rând, galeria va acorda o maximă vizibilitate artiştilor Constanţei, care vor avea expoziţii personale și colective. Spaţiul este organizat astfel încât să găzduiască expoziţii de pictură, sculptură, arte vizuale, instalații artistice, prezentări, inclusiv evenimente literare, proiceţii şi "happeninguri", fiind pregătit şi pentru manifestările artistice neconvenţionale ale viitorului. Amenajarea interioară este optimizată pentru a maximiza spaţiul de expunere, permite versatilitatea scenariilor de funcționare ale galeriei și de asemenea, pentru a asigura un flux de public constant şi divers, atras de funcțiunea nou propusă - micul magazin de artă aplicată.
Panourile amovibile au întrebuințări multiple și au rolul de a maximiza exploatarea spațiului la cote maxime.
Acestea pot fi strânse la perete astfel încât să elibereze spațiul pentru evenimente și prezentări, sau pot culisate astfel incât să compartimenteze spatiul şi să maximizeze suprafața de expunere.
Spațiul interior al galeriei de arta cuprinde următoarele zone functionale: galeria;magazinul; zona de depozitare;recepție garderobă; oficiu.
Magazinul va funcționa tot timpul anului, inclusiv seara, şi va comercializa artă aplicată, bijuterie contemporană, design vestimentar, tricouri cu printuri de obiecte decorative, bijuterii, devenind o destinație cunoscută atât pentru locuitorii Constanței cât şi pentru turiştii în căuturea unor obiecte de calitate artistică autentică.
În perioadele sărbătorilor pot fi organizate târguri de cadouri de artă. Galeria de arta poate găzdui ateliere de creație, ateliere meșteșugărești tradiționale, expoziții ale micilor artisti din cadrul Liceului de Artă și Universității Ovidius Constanța. Se pot organiza expoziții ale artiștilor constănțeni și punct de vânzare al operelor de artă. De asemenea, pot fi organizate vernisaje, editare de cărți și publicații de interes local cu caracter cultural, evenimente culturale cu rol educativ și/sau divertisment, workshop-uri, cursuri și concursuri, activități de natură culturală și educațională.
În secțiunea DOCUMENTE găsiți proiectul de hotărâre nr. 511/2024.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ședință CLMSe înființează Patrimoniu Constanța Litoral SRL care va administra Cazinoul și Galeriile de Artă (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii