Ședință CLM Constanța Consilierii aprobă proiectul tehnic și devizul pentru noul CET. Valoarea este de aproape 700 milioane lei cu TVA (DOCUMENT)
Ședință CLM Constanța: Consilierii aprobă proiectul tehnic și devizul pentru noul CET. Valoarea este de aproape
22 Dec, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
233
Marime text
- Se aprobă proiectul tehnic și devizul general
- Este vorba de proiectul „Sursă de producere energie utilă termică și electric prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”.
- Contractul de finanțare pentru această investiție extrem de importantă pentru municipiul Constanța a fost semnat în decembrie 2022
A fost convocat, în ședință extraordinară, Consiliul local al municipiului Constanţa, care va avea loc luni, 23 decembrie 2024, la ora 14:00, prin videoconferință.
Printre proiectele stipulate pe ordinea de zi a ședinței se află și proiectul de hotărâre nr. 518 din data de 19 decembrie 2024 privind aprobarea proiectului tehnic și a devizului general pentru obiectivul de investiții „Sursă de producere energie utilă termică și electric prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”.
Se aprobă proiectul tehnic și devizul general. Valoarea totală estimativă a investiției este în cuantum de 581.311.113 lei fără TVA, respectiv 691.760.224,47 lei cu TVA.
Prin CU 2037 din 12 august 2024, se dorește implementarea proiectului – „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul constanța - lucrări la racorduri si retele in incinta (gaze naturale, apa tratata, apa bruta, agent termic primar si abur, ape uzate si ape meteorice, apa de stingere incendiu, energie electrica, etc), foraje de apa si lucrari conexe”. Documentul este valabil 24 de luni.
Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“ este primul proiect din țară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Contractul de finanțare pentru această investiție extrem de importantă pentru municipiul Constanța a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” au fost trecute din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța.
Achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET nu a fost lipsită de peripeții. În urma unei contestații depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) prin care a fost contestată achiziția, procedura a fost întârziată cu aproximativ o lună. CNSC a respins contestația, iar după analizarea amănunțită a ofertelor, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câștigătorul licitației. Astfel că vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrări.
Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.
Investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului:
- economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;
- sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;
- de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.
Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.
Despre Elsaco Electronic SRL
Elsaco Electronic SRL a fost înființată în anul 1995, are adresa în Botoșani, este în stare de funcționare la Registrul Comerțului, iar activitatea principală a firmei este „Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide“.
În 2022, Elsaco Electronic SRL a avut o cifră de afaceri de 344.403.264 lei, un profit net de 21.982.655 lei și 229 de angajați.
Asociați în firmă sunt Valeriu Iftime (cu 40%), Petru Parfenov (20%), Doru Popa (20%) și Ovidiu Jitaru (20%).
Calitatea de administrator o au Valeriu Iftime (care e și patronul echipei de fotbal din Superligă FC Botoșani) și Ovidiu Jitaru.
Valeriu Iftime mai apare în 13 firme, în funcțiune fiind șapte dintre ele: Elsaco International SRL Botoșani – asociat (40%), Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (40%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (40%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (36%), administrator și Smart Eco Plus SRL București - asociat (20%).
În 13 firme mai apare și Petru Parfenov, șapte fiind în stare de funcționare: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%) și Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%), administrator.
Doru Popa mai apare în firmele aflate în funcțiune: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%) și Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%).
Firmele în stare de funcționare în care mai apare Ovidiu Jitaru sunt: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%), Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%) și Biziteam SRL București – asociat (30%).
Elsaco Electronic SRL a încheiat 254 de contracte de achiziții publice, în valoare totală de 954.318.706,90 lei.
Compania și-a adjudecat în 2022 și contractul de reabilitare a rețelelor de termoficare din municipiul Constanța - Etapa III”, respectiv refacerea a 3 porțiuni de tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare ce însumează 4,030 km de traseu și porţiuni din rețeaua termică secundară aferente a 11 puncte termice, ce însumează 3,025 km traseu, în valoare de 45.587.000 lei.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Certificat de Urbanism, eliberat de municipalitate, pentru desființarea unor clădiri pentru construirea noului CET Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii