Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință CLM Constanța Se aprobă regulamentul de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate construite ale municipiului (DOCUMENT)

ro

24 Mar, 2024 14:58 897 Marime text


Consiliul local al municipiului Constanța este convocat joi, 28 martie 2024, în ședință ordinară, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța.
 
Printre proiectele de pe ordinea de zi se află și Proiect de hotărâre nr. 144 din 22 martie 2024 privind aprobarea „Regulamentului de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate construite ale municipiului Constanța” și a studiilor de fundamentare corespunzătoare: studiu istoric, studiu stilistic, studiu fotografic.
 
Activitatea constantă de protejare a monumentelor istorice este obligatorie indiferent de regimul de proprietate sau starea de conservare. Din acest deziderat, un regulament pentru zonele protejate facilitează evoluția armonioasă a acestora prin intermediul unei abordări specifice secolului al XXI-lea, fiind un instrument de lucru pentru locuitori, autoritățile locale, investitori etc.
Obiectivele acestui regulament sunt:
  • Inventarierea stilistică a construcțiilor din zona de studiu
  • Realizarea unor reguli clare privind posibilitățile de reabilitare/restaurare care să fie preluate la nivel de R.L.U. în P.U.Z-uri/P.U.Z.C.P., condiții de autorizare (odată cu aprobarea regulamentului prin HCL) la nivel intervenții de fațade, ferestre, uși, porți, vitrine, feronerie, împrejmuiri, firme, reclame, instalații și dispozitive tehnice, materiale utilizate, paletar cromatic după modelul istoric etc.
  • Prezenatrea de exemple de bune practici, imagini relavante (de tip „așa da/așa nu”)
  • Maparea monumentelor de clasă A și B și tratarea individuală în cuprinsul Regulamentului – la nivel de recomandări – orice intervenție asupra acestora va respecta normele în vigoare
 
Regulamentul elaborat cuprinde:
  • Scurt istoric al evoluției orașului
  • Prezentarea regulamentului
  • Monumentele istorice și zonele protejate din municipiul Constanța: listarea monumentelor de clasă A și B și interpretarea în mod individual în interiorul regulamentului, astfel încât orice intervenție asupra acestora să respecte normele în vigoare
  • Condiții și reguli generale privind intervențiile și lucrările de reabilitare asupra monumentelor din zona de studiu
  • Glosar de termeni utilizați, însoți de imagini
  • Exemple de bune practici, imagini relevante de tip „așa da/așa nu”, recomandări
  • Reguli care să fie preluate la nivel  de RLU/ condiții de autorizare, odată cu aprobarea regulamentului prin HCL, la nivel intervenții pentru: fațade, ferestre, uși, porți, vitrine, feronerie, împrejmuiri, firme, reclame, instalații și dispozitive tehnice, materiale utilizate, paletar cromatic după modelul istoric etc
  • Cadru legal
  • Reglementări monumente istorice și zone de protecție
  • Piese desenate: hărți, planuri, fotografii
 
Zonele de aplicare a prevederilor Regulamentului de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate construite ale municipiului Constanța (zona de aplicare) include în integralitate perimetrul celor trei situri urbane înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2015 și delimitate ca zone construite protejate. Zonele în cauză sunt:
  • Zona 1 – Zona Peninsulară (între str. Termele Romane , șos. Portului, str. Traian, bd. Elisabeta, Marea Neagră/Plaja Modern și bd. Ferdinand)
  • Zona 2 – Situl Urban  „Zona Comercială Centrală” (între bd. Ferdinand, Marea Neagră/Plaja Modern, str. Ștefan cel Mare)
  • Zona 3 – Situri urbane protejate din zona centrală (între str. Ștefan cel Mare, str. Mihai Eminescu, str. Eroilor, bd. Mamaia, str. I.G. Duca, str. Avram Iancu)
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii