Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:11 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință CLM Constanța Se modifică procedura de acordare a tichetelor valorice prin programul Respect (DOCUMENT)

ro

25 Aug, 2024 17:02 257 Marime text
Sursa foto: Primăria Constanța
  • Programul Respect constă în acordarea de tichete valorice în 8 transe în cursul unui an calendaristic, iar pentru anul 2024, tranșa a fost stabilită la 75 de lei pentru fiecare beneficiar.
  • Pentru persoanele identificate cu venituri mai mari decât  cele declarate, care au beneficiat de acordarea de tichete valorice pe suport electronic (card), se procedează la recuperarea prejudiciului în baza dispoziției emisă de Primar. 

Consiliul local al municipiului Constanţa  este convocat în şedinţă ordinară, joi,  29.08.2024, ora 12.00. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință. 

Pe ordinea de zi a fost inclus și proiectul de hotărâre nr. 356/2024 pentru modificarea H.C.L. nr. 24/2016 privind aprobarea Programului „RESPECT″, cu modificările și completările ulterioare. Inițiatorul proiectuliu care are avizele Comisiilor de specialitate nr. 1, nr. 4 şi nr. 5 este primarul Vergil Chiţac.

Prin HCL nr. 24/2016 a fost aprobat Programul „RESPECT" destinat sprijinirii unor categorii de persoane pentru depășirea unor situații de dificultate sau vulnerabilitate economică și socială. Acest program constă în acordarea de tichete valorice în 8 transe în cursul unui an calendaristic, iar pentru anul 2024, tranșa a fost stabilită la 75 de lei pentru fiecare beneficiar. Ulterior, prin HCL nr. 322/2021 a fost modificată procedura de acordare a tichetelor valorice acordate prin acest program. 

În fiecare an, în perioada octombrie-decembrie, potentialii beneficiari ai Programului „RESPECT" depun cereri însoțite de documente justificative pentru a beneficia de tichetele valorice pe suport electronic (card) în anul următor. Astfel, în fiecare an sunt depuse aproximativ 25.000 de cereri-declarații, cereri care implică un timp îndelungat de procesare de către funcționarii publici din cadrul Direcției de asistență socială Constanța.

Deoarece categoria de beneficiarii este reprezentată de persoane vârstnice, pentru a facilita obținerea tichetelor valorice pe suport electronic (card) în cadrul Programului „RESPECT" și pentru a eficientiza procedura de înscriere în Program, este suficientă depunerea unei singure cereri-declarație care va fi Iuată în considerare anual, prin preluarea bazei de date cu beneficiarii din anul precedent. 

Dreptul Ia acest beneficiu se va acorda anual, în urma verificării și îndeplinirii condițiilor de eligibilitate. În acest context și pentru a preveni acordarea unor beneficii necuvenite, în acord și cu punctul de vedere al Camerei de Conturi Constanța pentru a proceda Ia verificarea ex-post a veniturilor realizate de beneficiari, respectiv după efectuarea plăților anuale când sunt disponibile și veniturile anuale cumulate la A.N.A.F., precum și stabilirea mărimii plăților nelegale si recuperarea acestora, se impune efectuarea de not verificări ale beneficiarilor Programului „RESPECT" și după data de 15 iunie pentru veniturile obținute în anul precedent. 

Pentru persoanele identificate cu venituri mai mari decât  cele declarate, care au beneficiat de acordarea de tichete valorice pe suport electronic (card), se procedează la recuperarea prejudiciului în baza dispoziției emisă de Primar. 

În aceste condiții este necesară modificarea Procedurii de acordare a tichetelor valorice aprobată prin H.C.L. nr. 24/2016 cu modificăile și completăile ulterioare astfel: 

- Se completeaza punctul.2 "Cererea-declarație pe propria răspundere" cu două noi paragrafe cu următorul conținut: „Cererea-declarație pe propria răspundere pentru înscrierea în Programul „RESPECT" se depune o singura dată, iar beneficiul se acorda anual prin dispoziție a primarului". „La începutul fiecarui an, personalul Direcției generale de asistență socială Constanța efectueaza verificări ale condițiilor de eligibilitate ale tuturor beneficiarilor de tichete valorice pe suport electronic (card), preluați din baza de date aferentă lunii noiembrie a anului precedent".

- Se completează punctul 4 "Monitorizare și control" cu un nou paragraf, cu următorul cuprins: " Anual, după data de 15 iunie, se vor efectua verificări ale veniturilor beneficiarilor realizate în anul precedent. În situația în care sunt identificate persoane care au beneficiat de sume acordate necuvenit, se procedează la recuperarea prejudiciului în baza dispozitiei emisă de Primar".

Față de cele menționate, în temeiul art. 136 alin. (8) lit. b) din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, a fost inițiat proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 24/2016 privind aprobarea Programului „RESPECT", cu modificările și completăile ulterioare. 

În secțiunea Documente puteți consulta proiectul de hotărâre la care facem referire.

PRECIZĂRI:

PRECIZĂRI

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și: 

Ședință CLM Constanța: Sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 6 „Nicolae Titulescu, închiriată prin licitație publică. Ce condiții sunt impuse chiriașului (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii