Știați că? La 7 octombrie 1883 a avut loc inaugurarea Castelului Peleș. Au fost prezenţi Regele Carol I şi Regina Elisabeta
Știați că?: La 7 octombrie 1883 a avut loc inaugurarea Castelului Peleș. Au fost prezenţi Regele Carol I
07 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3268
Marime text
- În anul 1883, în după-amiaza zilei de 7 octombrie, în cadrul unei ceremonii, a fost inaugurat Castelul Peleş.
- Castelul Peleș este un palat din Sinaia, construit între anii 1873 și 1914.
După Castelul Bran, Peleșul este considerat al doilea muzeu din țară căutat de turiști. Numai în anul 2006 i-au trecut pragul peste 250.000 de vizitatori din țară dar și din SUA, Australia, Japonia și Noua Zeelandă. În primele șase luni din 2010, 80.000 de turiști au vizitat castelul Peleș, conform wikipedia.org.
În anul 1883, în după-amiaza zilei de 7 octombrie, în cadrul unei ceremonii, a fost inaugurat Castelul Peleş, poziţionat în peisajul idilic al Munţilor Carpaţi.
Ceremonia inaugurării a fost deschisă cu o slujbă religioasă. Au fost prezenţi Regele Carol I şi Regina Elisabeta, dar şi 50 de invitaţi din toate corpurile statului, precum şi un public numeros din Sinaia şi Bucureşti. Pe turnul cel mare al Castelului a fost ridicat Tricolorul şi s-a intonat imnul naţional.
Castelul Peleş, unul dintre cele mai importante monumente din ţara noastră, dar şi din Europa, a fost construit la iniţiativa Regelui Carol I al României, care era impresionat de locurile pitoreşti din satul de munte Podul Neagului. Din acest motiv, a cumpărat terenul din vecinătatea Mănăstirii Sinaia, pentru a construi o reşedinţă regală de vară. La 10 august 1875, a fost pusă piatra de temelie a reşedinţei. Conformându-se tradiţiei, Regele Carol a aşezat la temelia Peleşului 100 de monede, dintr-o emisiune monetară din anul 1868.
Construcţia a fost finanţată atât din conturile particulare ale principelui, cât şi din fonduri publice. Planurile castelului au fost realizate de arhitectul german Johannes Schultz, în timp ce la conducerea lucrărilor, ulterior, a fost numit arhitectul ceh Karel Liman, sub coordonarea căruia au fost amenajate Capela Reginei Elisabeta de la etaj, apartamentele principeselor de Wied şi Hohenzollern de pe latura de nord şi mezaninul.
Castelul avea dotări moderne pentru perioada în care a fost construit. Mai târziu, i-au fost aduse modificări şi îmbunătăţiri. În anul 1884, a fost instalată reţeaua electrică, castelul dispunând de un grup electrogen propriu. Între 1906-1914, s-au desfăşurat lucrările de amenajare a teraselor exterioare. Totodată, au fost amenajate Sala veche de muzică, Sala Florentină şi Sala Coloanelor, pe locul primei Camere de Şah, iar Sufrageria Regală a fost extinsă. La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală.
După Revoluția din decembrie 1989, Castelul Peleș și Pelișorul au fost reintegrate în circuitul turistic. Începând cu anul 1990, și Pelișorul este deschis publicului spre vizitare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii