Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Dunarii sunt in scadere

ro

15 Jul, 2010 17:16 1212 Marime text

Apele Dunarii sunt in scadere

Din cauza schimbarilor climatice in Europa Centrala si de Est in cursul lunilor iunie si iulie au cazut mari cantitati de precipitatii, ceea ce a dus la cresterea exceptionala a debitelor fluviului Dunarea.
In mod normal, in aceasta perioada debitul Dunarii la intrarea in tara ar fi trebuit sa se situeze la 5.500 de mc/s. In aceasta luna, urmare a precipitatiilor cazute, debitul Dunarii a fost mai mult decat dublu, atingand 13.100 de mc/s.
Ca urmare, Dunarea a depasit cotele de pericol la toate cotele aferente judetului Constanta. Spre exemplu, la cota Cernavoda s-a depasit cu 50 de cm cota de pericol, si cu peste 2 metri de cota de atentionare.
In cazul acestor niveluri exceptionale, au fost depasite digurile Topalu I, Topalu II si Ostrov care apara incinte agricole. Toate lucrarile hidrotehnice care apartin ABADL au rezistat presiunii apei.
Alaturi de alte institutii ale statului, ABADL a realizat consolidari si suprainaltari, folosind 15.000 de saci, 300 de kg de folie polietilena, 2000 de fascine si 100 de pari de lemn.
In data de 10 iulie, un dig care apara incinta Ciobanu – Garliciu, apartinand ANIF, a cedat si a inundat incinta agricola de 4000 de hectare, fiind necesara evacuarea persoanelor din zona. Sub coordonarea prefectului Claudiu Palaz, s-au luat toate masurile necesare si s-a dispus construirea in regim de urgenta a unui dig de 700 de metri cu intaltime de 3 metri, pentru a apara localitatea Ciobanu. Specialistii ABADL au acordat consultanta tehnica privind constructia acestui dig.
La ora actuala se constata o scadere accentuata a nivelul Dunarii, de la nivelul maxim de 700 de cm la mira Cernavoda, astazi se intregistreaza 532 de cm iar pentru data de 21 iulie se prognozeaza nivelul de 403 cm. In aceste conditii, datoritat scaderii nivelului Dunarii, se va produce si retragerea apelor din incinta inundata Garliciu – Ciobanu. In ultiumele 2 zile apa din aceasta incinta a scazut cu 20 de cm.
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral va continua monitorizarea constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor din linia de aparare a fluviului Dunarea.

Catalin Anton
Responsabil comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii