Atributii si responsabilitati pe plaje
Atributii si responsabilitati pe plajeConstanta, 17.08.2010
Atributii si responsabilitati pe plaje
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral administreaza plajele litorale. Pentru a asigura o administrare eficienta a acestor suprafete de plaja, Sistemul de Gospodarire a Apelor Constanta (SGA), subunitate din cadrul ABA Dobrogea Litoral, are organizate echipe si utilaje de interventie in zona de nord (Navodari – Mamaia – Constanta), zona de centru (Eforie – Costinesti) si zona de sud (Olimp – Vama Veche). Echipele Sistemului de Gospodarire a Apelor intervin in fiecare seara pe plaje pentru a strange algele, scoicile sau pentru a face curatenie pe suprafetele de plaja neinchiriate. De asemenea, in caz de urgenta, cum a fost cel privind mortalitatea piscicola, SGA Constanta s-a mobilizat pentru a strange in timp cat mai scurt pestii de pe plajele litorale, fiind necesar sa se lucreze ziua in mod manual iar noaptea cu utilaje.
Pe de alta parte, plajele litorale sunt monitorizate in permanenta de catre inspectorii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral. Acestia verifica zilnic aspectul plajelor de pe litoral. Totodata inspectorii ABA Dobrogea Litoral raspund reclamatiilor turistilor referitoare la accesul pe plaja, la starea de curatenie, dotarea plajelor cu cosuri de gunoi, prezenta algelor, prezenta corpurilor ascuţite şi dure - cioburi, sticle sparte, sârmă, pietre, lemn, bucăţi de metal, etc.
Sunt si reclamatii care nu sunt de competenta ABA Dobrogea Litoral. Aceste reclamatii referitoare la comertul ambulant, deseurile pe care le arunca turistii pe plaja, etc, nu sunt de competenta inspectorilor ABADL si nu putem interveni in mod eficient. De aceea, in astfel de cazuri, turistii sunt indreptati catre autoritatile competente sa rezolve aceste probleme.
In conformitate cu legea autoritatile administratiei publice locale, pe a caror raza administrativ teritoriala se afla plajele cu destinatie turistica au urmatoarele obligatii:
a) sa organizeze si sa asigure servicii publice de salvare si posturi de prim ajutor
b) sa asigure lucrarile de canalizare si alimentare cu apa pana la zona limitrofa plajei turistice
c) sa asigure ordinea si linistea publica prin intermediul politiei, jandarmeriei, gardienilor publici
De asemenea, operatorii de plaje au următoarele obligaţii:
• să întreţină şi să igienizeze zilnic suprafaţa de plajă închiriată
• să menţină în bună stare de funcţionare dotările de pe plajă, inclusiv cele de agrement
• să asigure condiţiile sanitare şi de protecţie a mediului în zonele de îmbăiere şi pe plajă şi să îndepărteze obiectele periculoase
• să sesizeze autorităţile responsabile în cazul prezenţei în apa mării a substanţelor poluante
• să permită accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei
• să nu permită comerţul ambulant şi camparea pe plajă
Responsabil comunicare
Catalin Anton
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp