Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:34 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cote istorice depasite pe Dunare la Braila (cu 20 cm), Galati (cu 13 cm) si Fetesti (cu 22 cm)

ro

05 Jul, 2010 17:15 1649 Marime text


Cote istorice depasite pe Dunare la Braila (cu 20 cm), Galati (cu 13 cm) si Fetesti (cu 22 cm)

1450 de oameni de la Apele Romane actioneaza in 5 bazine hidrografice Siret, Prut, Buzau, Dobrogea-Litoral, Arges-Vedea

Viitura de pe Siret se atenueaza prin salba de lacuri, detinute de S.C. Hidroelectrica S.A. debitul evacuat din acumularea Movileni fiind redus in acest moment la 1860 mc/s. In acumularile Hidroelectrica: Racaciuni-Galbeni-Calimanesti si Movileni sunt atenuate si tranzitate 116 mil. mc de apa. Echipele Apelor Romane intervin in continuare operativ pentru tranzitarea viiturilor. Se efectueaza operatiuni de suprainaltari ale digurilor pe sectoarele Cosmesti-Namoloasa, cu 400 de oameni de la Apele Romane, alaturi de IJSU, Jandarmerie si Armata.
Atenuarea viiturii de pe Siret este resimtita in aval, in zonele Lungoci (in scadere cu 4 cm fata de nivelul maxim atins) si Sendreni. La Sendreni, nivelul Siretului este stationar fata de ora 6.00, dar in crestere cu 4 cm, fata de ziua precedenta, cu un nivel de 729 cm cu 79 cm peste cota de pericol, intrucat aici se resimte si efectul de remuu de pe Dunare. In aceasta zona, echipele Apelor Romane suprainalta digul cu 1,2 km, iar directorul general al Apelor Romane, David Csaba, coordoneaza actiunea de realizare a digului de la Galati din interiorul orasului, pe o lungime de 4,5 km. Pentru acest dig, au fost adusi peste 200 de oameni de la ABA Prut, ABA Mures, ABA Dobrogea Litoral si ABA Buzau. Au fost adusi 50 mii de saci (ABA Dobrogea Litoral), 2000 mp de geotextil (de la ABA Buzau si ABA Prut) si 11 motopompe si 2000 ml de hidrobaraje (300 metri liniari de la ABA Arges-Vedea, 800 ml de la ABA Mures, 500 ml ABA Dobrogea Litoral, 200 ml de la ABA Banat si ABA Crisuri).
In continuare, echipele Apelor Romane isi concentreaza eforturile si pentru consolidarea digurilor de la Dunare, pe sectorul Fetesti-Braila-Galati, Tulcea si Delta Dunarii. Echipele Apelor Romane Dobrogea Litoral (ABADL) intervin operativ pe digurile de pe Dunare si Delta Dunarii din administrare din judetele Constanta si Tulcea pe circa 90 km, alaturi de IJSU, Jandarmerie si Armata. De asemenea, echipele ABADL coordoneaza realizarea digului inelar de la localitatea Grindu. De asemenea, echipele ABADL suprainalta si consolideaza taluzul interior al digului local al localitatii Macin cu 3000 de saci, 3 utilaje si o wolla. De asemenea, echipele ABADL alaturi de IJSU, Jandarmerie si Armata, suprainalta cu saci de nisip digul de Crisan, precum si suprainaltarea si consolidarea digurilor din zona Deltei Dunarii la km 14,8, 37 si 41, actionand cu 8 tractoare, 2 buldozere si 15 oameni. Totalul personalului implicat de la ABADL in aceasta zona sunt 80 de oameni.
In total, sunt mobilizati 1450 de oameni din cadrul Apelor Romane (de la ABA Siret, ABA Prut, ABA Arges-Vedea, ABA Mures, ABA Dobrogea Litoral, ABA Buzau, ABA Crisuri, ABA Banat- 8 Administratii Bazinale de Apa din totalul de 11), echipele care actioneaza in cinci bazine hidrografice, Siret, Prut, Buzau, Dobrogea Litoral si Arges Vedea si se montorizeaza peste 300 de sectiuni de pe toate cursurile de apa aflate sub avertizari.
In acumularea Stanca-Costesti, au fost atenuate 459 mil mc de apa, reprezentand atenuarea a trei viituri cu debite maxime de 1750 mc/s, 2020 mc/s si 2170 mc/s, in conditiile in care debitele maxime evacuate din acumulare au fost de 850 mc/s. Ca urmare a precipitatiilor cazute in judetele Botosani si Suceava, raul Jijia se afla la cota de atentie, pe sectorul Dangeni-Chiperesti. Conform avertizarii INHGA, raul Prut, pe sectorul Ungheni-Prisacani, vor fi depasite cotele de pericol (echivalent cu faza III zona indiguita).
Astazi, la intrarea in tara, Dunarea este intr-o usoara scadere, cu un debit de 12230 mc/s, fiind in scadere, comparativ cu maximul atins de 13300 mc/s (al doilea debit maxim atins pe Dunare in ultima perioada) .
Pe sectoarele aval Portile de Fier, nivelele sunt intr-o usoara crestere, cu 2-3 cm/zi. Astfel, Dunarea se situeaza peste cotele de pericol la statiile: Bechet cu un nivel de 735 cm (+ 35 cm peste CP), Corabia cu un nivel de 665 cm (+15 cm peste CP)- stationar la cele doua statii si in usoara crestere cu 2-3 cm in sectiunile: Turnu Magurele cu un nivel de 691 cm (+ 41 cm peste CP), Fetesti cu un nivel de 742 cm (+ 32 cm peste CP), Cernavoda cu un nivel de 685 cm (+ 35 cm peste CP), Harsova cu un nivel de 729 cm (+ 69 cm peste CP), Braila cu un nivel 709 de cm (+ 49 cm peste CP), Galati cu un nivel de 677 cm (+ 17 cm peste CP), Isaccea cu un nivel 534 de cm (+ 14 peste CP), Grindu cu un nivel de 656 cm (+ 26 cm peste CP) si peste cotele de inundatie, la restul statiilor hidrometrice. Dunarea depaseste  cotele istorice din anul 2006 in trei sectiuni: Braila cu 20 cm, Galati cu 13 cm si Fetesti cu 22 cm.
Presiunea apei asupra digurilor se va mentine o lunga perioada de timp, putand aparea evenimente neprevazute.
De aceea, Administratia Nationala Apele Romane reia recomandarile catre populatie sa se conformeze intrutotul indicatiilor reprezentantilor ISU, Jandarmeriei si Armatei, intrucat viata oamenilor trebuie cu prioritate sa fie protejata. Toate zonele avertizate trebuie sa fie in continuare in stare de alerta maxima si vigilenta. De asemenea, specialistii Apelor Romane fac un apel catre autoritatile locale si echipele de voluntari sa acorde sprijin in continuare in operatiunile de suprainaltare a digurilor.
În funcţie de evoluţia situaţiei hidrologice, vom reveni cu informaţii suplimentare.

Biroul de presă
Ana-Maria Tănase, purtător de cuvânt ANAR,

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii