Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directia Apelor Dobrogea Litoral a finalizat pregatirea plajelor pentru inceperea sezonului estival

ro

14 Apr, 2009 19:17 1045 Marime text

Constanta, 14.04.2009

Directia Apelor Dobrogea Litoral a finalizat pregatirea plajelor pentru inceperea sezonului estival. Actiunea a inceput pe data de 2 martie, si au fost realizate lucrari de pregatire a plajelor pentru sezonul estival 2009. Astfel, la aceasta ora, plajele sunt pregatite sa gazduiasca toate manifestarile din perioada sarbatorilor de Paste, fie ca vorbim de Slujbele de Inviere din Constanta si Mangalia, sau de alte evenimente care vor fi organizate in aceste zile.

Lucrarile de pregatire au fost realizate in paralel pe toate suprafetele de plaja aferente Litoralului marii Negre de la Navodari la Vama Veche.

In aceasta perioada au fost realizate urmatoarele categorii de lucrari :
Igienizarea manuala a suprafetelor de plaja prin colectarea corpurilor straine si a deseurilor deorice natura , depuse pe plaja ca urmare a trecerii sezonului rece.
In urma actiunilor desfasurate pe intreaga suprafata a plajei (aprox 150 ha), a rezultat  o cantitate de 675 to deseuri.  Aceste activitati se desfasoara in continuare avand in vedere ca la linia tarmului in urma furtunilor de pe mare care se inregistreaza in aceasta perioada sunt depuse numeroase materiale lemnoase si deseuri.

Indepartarea manuala a nisipului depus la zidurile de sprijin din vecinatatea aleilor de promenada,  ca urmare a actiunii vantului in sezonul rece.

Demontarea panourilor de stuf (garduri de protectie montate in sezonul rece anterior) – Au fost demontate panouri de stuf in lungime de 8500 ml, amplasate in statiunile in care s-a constatat o eroziune mai mare in perioada sezonului rece (Mamaia, Eforie Nord, Costinesti, Neptun, Jupiter).

Lucrarile manuale au fost realizate cu echipe totalizand 60 de muncitori.
Lucrarile de demontare a gardurilor au fost precedate de lucrari de indepartare a depozitelor de nisip acumulate in dreptul gardurilor de stuf. In total a fost realizat un volum de terasamente de 19.000 metri cubi de nisip.

Lucrari specifice de amenajare a  suprafetelor de plaja
- Au fost realizate lucrari de nivelare a tuturor suprafetelor de plaja realizate cu utilaje specifice : buldozere si autogredere.

Evacuarea depozitelor de scoica din zonele cu depuneri si transportul acestora pentru amenajarea drumurilor tehnologice . 

A fost realizat un transfer de 79 curse basculanta si 81 curse de tractor, totalizand  aproximativ 1200 to. Transferul a fost realizat cu  4 tractoare cu remorca si o autobasculanta de 16 to si s-a realizat in statiunile Eforie Sud, Olimp, Jupiter, Cap Aurora.
O parte din scoica depusa la linia tarmului a fost macinata cu utilajul specializat  de concasare a scoicilor . Acesata activitate a fost realizata in statiunile din sudul litoralui, unde se constata o depunere mai mare .

O activitate importanta realizata in aceasta perioada a fost reabilitarea suprafetelor de plaja erodate ( deficitare in stratul de nisip ) prin transfer de nisip din zonele cu acumulari sau din depozitele de nisip realizate in perioada de pregatire a sezonului rece (zonele Neptun si Jupiter). Aceste lucrari s-au executat in urmatoarele statiuni : : Eforie Nord ( Acapulco, Steaua de mare ), Eforie Sud ( Zona Capul Turcului – Plaja Flamingo ), Costinesti ( zona epava si Forum ), Olimp ( Amfitetru ), Jupiter ( golful Delta ), Cap Aurora ( toata statiunea ), Venus ( plaja Esplanada ), Mangalia ( plaja Siemens ). Cantitatea totala de nisip  transferata a fost de 6 mii to.

Au fost executate lucrari de discuire pe toate suprafetele si lucrari de ecologizare in statiunea Mamaia  pe 80% din toata suprafata.

A inceput sa se manifeste fenomenul de depunere la mal a algelor preponderent in statiunile din sudul litoralului. Pana la aceasta data a fost evacuata o cantitate de 350 to.

Utilaje si mijloace de transport proprii folosite :
 - buldoexcavatoare – 3 buc
-  incarcatoare de mare capacitate -2 buc
-  buldozer  - 3 buc
-  tractoare cu remorca – 4 buc

Utilaje si mijloace de transport – terti
- autogreder – 3 buc
- incarcator – 1 buc
- basculante – 6 buc

Pana pe data de 17.04.2009 vor fi finalizate toate lucrarile , urmand a fi efecuate in continuare lucrari de intretinere a acestora constand in lucrari manuale si lucrari mecanizate daca acestea vor mai fi necesare avand in vedere ca in lunile aprilie - mai sunt carcaterizate de vanturi puternice si un grad ridicat de agitatie a marii. In aceste conditii, Directia Apelor Dobrogea Litoral are in permanenta mobilizate toate fortele umane si utilajele din dotare, pentru a interveni in caz de urgenta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii