Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Imbunatatirea conditiilor de iernat pentru Branta ruficollis la lacul Techirghiol”-09.02.2009

ro

09 Feb, 2009 19:33 1117 Marime text

ADMINISTRATIA NATIONALA
“APELE ROMÂNE”
DIRECTIA APELOR DOBROGEA - LITORAL

Constanta, 9.02.2009

Directia Apelor Dobrogea Litoral si Societatea Ornitologica din Romania au finalizat proiectul “Imbunatatirea conditiilor de iernat pentru Branta ruficollis la lacul Techirghiol”. 
“Imbunatatirea conditiilor de iernat pentru Branta ruficollis la lacul Techirghiol” a fost un proiect in cadrul programului de finantare Life Natura. Scopul principal al proiectului a fost acela de a proteja specia Branta Rufficolis (gasca cu gat rosu) prin imbunatatirea calitatii apei Lacului Techirghiol. Valoarea proiectului este de 657.028 Euro, din care 75%, respectiv 492.771 Euro reprezinta fonduri comunitare. Proiectul a demarat in anul 2004 avand ca beneficiar Directia Apelor Dobrogea Litoral in parteneriat cu Societatea Ornitologica Romana si Primaria Orasului Techirghiol.
Branta ruficollis sau gasca cu gat rosu este una dintre cele mai rare specii de gâsca din lume. În prezent, zona de iernat a speciei cuprinde coasta Marii Negre: Delta Dunarii si Podisul Dobrogei din România, precum si lacurile Shabla si Durankulak din Bulgaria . În locurile de iernat din România si Bulgaria, gâstele se hranesc mai ales cu grâu de toamna, orz si seminte de porumb ramase în urma recoltarii. În decembrie, numarul maxim de gâste observate în Dobrogea (partea româna) în perioada 1998 – 2001 a fost de 56.500 de exemplare, ceea ce reprezinta 64% din populatia de B. ruficollis la nivel mondial. Numarul maxim de gâste observate pe Lacul Techirghiol a fost în luna ianuarie 2000 de 27.000 de exemplare (31% din populatia de B. ruficollis la nivel mondial). In zona lacului Techirghiol mai traiesc alte 30 de specii de pasari amenintate cu disparitia la nivel European.
Directia Apelor Dobrogea Litoral acorda o deosebita atentie protejarii calitatii apelor din lacul Techirghiol. Acesta reprezinta un ecosistem unic in Europa, intregul ansambu, reprezentat de lacul sarat propriu-zis si lacul dulce, fiind o zona de o importanta pentru biodiversitate, gazduind specii de fauna si flora deinteres mondial.
Activitatile de protectie a lacului Techirghiol au debutat cu mult inainte ca acesta sa fie declarat arie protejata. Masuri efective de protejare a lacului Techirghiol s-au impus cu incepere din anii 1972, cand irigatiile in exces au determinat un accentuat proces de indulcire a apei lacului, cu influenta negative asupra ecosistemului acvatic.
La ora actuala, monitorizare se face electronic cu ajutorul celor doua balize amplasate pe lacul Techirghiol. In acest sens se inregistreaza parametrii calitativi ai apei, salinitatea, precum si parametrii meteorologici. Datele sunt inregistrate si stocate la nivelul Directiei Apelor Dobrogea Litoral.
Lacul Techirghiol a devenit in 2006 cel de-al 5-lea sit Ramsar din Romania, fiind astfel inclus pe lista zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor de apa.

Catalin Anton
Purtator de cuvant

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii