Informare de presa
Informare de presaIn saptamana trecuta, pe fondul cutremurului inregistrat in Marea Neagra, a fost creata o hula de fund care a generat un grad ridicat de agitatie a marii. Valurile de intensitate mare au condus la ruperea vegetatiei marii si implicit aducerea unor cantitati mari de alge la linia tarmului.
Urmare a acestor fenomene pe plajele litorale s-a constatat din nou aparitia unor cantitati semnificative de alge.
Depunerile de alge se identifica si in zone greu accesibile, in care mijloacele de transport nu pot patrunde. Evacuarea algelor se face cu utilaje de incarcare care apoi se deplaseaza in zona in care pot stationa basculantele sau tractoarele, productivitatea de incarcare fiind redusa. Exemplificam in acest sens golful de la 2 Mai, unde plaja are o latime de 3 metri, si pe 80% din suprafata sunt amplasate corturi. Interventia cu utilaje in acesta zona, unde se semnaleaza depuneri mari de alge nu se poate face decat cu sprijinul politiei sau a autoritatilor locale.
In cazul statiunii Mamaia, nu se poate interveni decat in timpul noptii, pentru ca mijloacele de transport, trebuie sa strabata toata linia tarmului pentru a putea parasi plaja, singurul drumuri de acces pentru utilaje grele fiind situat in zona Pescarie, din sudul statiunii la limita cu Municipiul Constanta.
Directia Apelor Dobrogea Litoral a intervenit cu muncitorii si utilajele aflate in dotare si, in cursul noptii, a transportat 871 tone de alge de pe intreg litoralul. Fenomenul este unul de amploare, in urma monitorizarii de astazi constatandu-se cantitati mari de alge in zona statiunii Mamaia.
De la inceputul anului au fost inregistrate urmatoarele cantitati: 23.758 tone alge, fata de anul trecut cand la aceeasi data s-a inregistrat o cantitate de 16.000 tone alge
In tot anul 2008 cantitatea totala a fost de 25.041 tone.
In acest context, conducerea institutiei a luat decizia ca lucrarile de interventie privind colectarea algelor sa inceapa la ora 19.00, si nu la ora 22.00, cum se proceda pana acum. De asemenea, Directia Apelor Dobrogea Litoral a suplimentat numarul muncitorilor si utilajelor de interventie, pentru ca acest fenomen algal sa fie stopat cat mai curand si sa nu provoace un disconfort accentuat celor care vin pe litoral.
Totodata, Directia Apelor Dobrogea Litoral solicita intelegere din partea turistilor sa permita interventia utilajelor dupa ora 18.00 si sa elibereze zonele de plaja pe care se lucreaza. In acest mod se poate interveni eficient si intr-un timp cat mai scurt.
Cauzele aparitiei algelor
Eutrofizarea este un fenomen care apare in timpul verii, cand la temperaturi ridicate cresc si concentratiile de nutrienti din apa.
Procesul de eutrofizare este cauzat de cantitatile mari de substante nutritive prezente in apa, care, in asociere cu diferiti poluanti, au un efect negativ, de reducere a biodiversitatii.
Unul din primele semne ale prezentei unei cantitati mari de nutrienti este dezvoltarea abundenta a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "inflorire algala". Inflorirea algala si dezvoltarea plantelor acvatice determina, insa, reducerea transparentei apei si a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.
Nutrientii sunt compusi chimici ai azotului si fosforului de tipul azotitilor, azotatilor, azotului amoniacal, azotului total, fosforului dizolvat si fosforului total.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp