Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:45 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrari de investitii pentru diminuarea efectelor inundatiilor in Dobrogea

ro

19 Jul, 2010 17:34 1514 Marime text

Constanta, 16.07.2010

Lucrari de investitii pentru diminuarea efectelor inundatiilor in Dobrogea

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral realizeaza lucrari de protectie a localitatilor impotriva inundatiilor. Inacest sens, ABADL a promovat mai multe lucrari in judetele Constanta si Tulcea, lucrari necesare pentru a inlatura riscul la inundatii. O astfel de lucrare este aceea pentru regularizarea vailor Agigea si Lazu, privind lucrari de prevenire si inlaturare a efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii. Scopul acestor acumulări este de atenuare a undelor de viitură în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor Agigea şi Lazu. Lucrările de regularizare propuse sunt necesare şi oportune, deoarece în perioadele cu precipitaţii abundente, în intervale de timp reduse, se concentrează valori importante de debite care deversează malurile existente şi produc inundaţii în zonele joase ale comunei. Totodată, în zona construită, datorită inexistenţei unui sistem de colectare a apelor de ploaie (canalizare pluvială, rigole), acestea se scurg necontrolat, producând pagube în gospodăriile oamenilor. Podeţele din dreptul drumurilor comunale, în prezent, fie lipsesc, fie sunt necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei şi al capacităţii de transport.
O alta lucrare de investitii este cea privind regularizarea raului Casimcea. Perimetrul de interes este situat pe valea raului Casimcea a afluentilor acestuia, in zona localitatilor Casimcea, Calugareni, Nistoresti, Cheia, Gradina, Runcu si Pantelimonu de Jos. Din cauza faptului ca in zona localitatii Casimcea viiturile pe raul Casimcea au avut caracter torential, cu debite importante amplificate si de aportul de apa provenit din afluentii Pantelimon, Cartal, Ramnicu si Mucova, s-au produs pagube materiale insemnate. Oportunitatea lucrarilor este justificata de amploarea pagubelor materiale produse de viiturile inregistrate in ultimii 10ani si valoarea pagubelor potentiale care se pot produce ca urmare a nerealizarii lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor si de impactul pe care poate sa-l induca aceste calamitati asupra locuitorilor zonei.
Un alt obiectiv important este lucrarea privind Apararea impotriva inundatiilor a localitatii Tudor Vladimirescu, judetul Tulcea. Lucrarile promovate, au scopul de a proteja zona de pagubele produse de inundatiile ce se produceau anual primavara si toamna, fapt ce ducea la inundarea localitatii. Suprafata aparata include atat intravilanul cu cele 135 de gospodarii si obiective social – economice, culturale cat si o suprafata de teren agricol de 150 ha. Proiectul rezolva problema apararii localitatii la inundatii, dar avand in vedere ca localitatea Tudor Vladimirescu nu are canalizare, cele doua diguri care rezolva problema apararii impotriva inundatiilor, au creeat o incinta indiguita cu suprafata aprata de 255ha.  Se constata necesitatea amplasarii a cel putin unei statii de pompare, in zona cea mai joasa din partea sudica a localitatii, pentru evacuarea apelor pluviale si evitarea fenomenului de baltire.
Avand in vedere ca fenomenul de eroziune al malului are caracter agresiv si continuu, s-a constatat reanalizarea proiectului pe zona respectiva. Modernizarea senalului navigabil al Dunarii, proiect finantat de Uniunea Europeana- ISPA 2005/ RO/ 16/ P/ PA 002.01 „Asistenta tehnica pentru imbunatatirea conditiilor de navigatie pe sectorul comun roman bulgar al Dunarii si Studii Complementare”, impune retragerea spre uscat a cheului de acostare si a digului de aparare a localitatii Tudor Vladimirescu, astfel marindu-se raza de curbura a canalului navigabil.

Catalin Anton
Responsabil comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii