Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:15 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mamaia Sud – zona prioritara de interventie pentru reabilitarea zonei costiere

ro

25 Aug, 2011 13:18 1712 Marime text

Mamaia Sud – zona prioritara de interventie pentru reabilitarea zonei costiere

Mamaia Sud este una din primele zone pe care se va interveni pentru reabilitarea zonei costiere. Plaja este mentinuta artificial printr-o serie de diguri in larg si diferite structuri conectate la tarm, insa plajele din aceasta zona sunt inguste si se erodeaza. Aria de interventie se situeaza intre zona Pescarie si zona hotelului Sulina.
Mamaia este una din principalele statiuni ale Romaniei si exista active socio-economice semnificative supuse riscului inclusiv hotelurile si restaurantele si infrastructura asociata. Optiunea „fara interventie” are potentialul de a afecta semnificativ integritatea sitului Natura 2000 la Lacul Siutghiol dar poate aduce beneficii SAP Marea Neagra. Nu este considerata potrivita pentru a permite proceselor naturale sa continue de-a lungul acestui front mentinut artificial si semnificativ din punct de vedere economic datorita pierderii potentiale a activelor socio-economice.
Sistemele de aparare curente sunt in stare precara si se asteapta sa cedeze in circa 5 ani. O politica de mentinere a liniei tarmului ar putea insemna ca sistemele de aparare existente sunt reabilitate. Insa, deoarece sunt ineficiente, este mai probabil ca noi sisteme de aparare sa fie construite sa se recurga la innisiparea artificiala a plajei pentru a asigura protectia impotriva eroziunii costiere. Constructia sistemelor aparare grele ar trebui luata in considerare strategic data fiind lungimea totale a plajei bariera, deoarece orice sisteme de aparare construite aici pot afecta bariera in calea sedimentelor dinspre nord. Deoarece plaja este de o mare valoare socio-economica pentru statiune, optiunile usoare de creare si retinere a plajei sunt recomandate, posibil in asociere cu sistemele de aparare grele. Digurile de larg au avantajul oferirii unui mediu stabil pentru cresterea crustaceelor, o alta sursa de sediment a plajei.

Investitiile propuse a fi realizate in prima faza a lucrarilor de combatere a eroziunii costiere se vor realiza cu fonduri care vor proveni de la Uniunea Europeana, prin POS Mediu, Axa Prioritara 5.

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea – Litoral

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii