Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul de Mediu privind Master Planul Zonei Costiere a fost supus dezbaterii publice

ro

22 Mar, 2012 23:51 1877 Marime text

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a supus ieri dezbaterii publice Raportul de Mediu privind Master Planul Zonei Costiere. In cadrul sedintei desfasurate la Hotel Ibis din Constanta, au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, ai institutiilor si autoritatilor locale din judetele Tulcea si Constanta, cercetatori, specialisti in domeniu, etc.

Raportul de mediu este un instrument important pentru integrarea consideratiilor de mediu in pregatirea si adoptarea planurilor si programelor deoarece asigura identificarea, descrierea, evaluarea si luarea in considerare in acest proces a potentialelor efecte semnificative asupra mediului. Elaborarea raportului de mediu si integrarea consideratiilor de mediu in pregatirea Master Planului reprezinta un proces iterativ care trebuie sa contribuie la luarea unor decizii durabile.

Documentul supus dezbaterii se doreste a fi unul de referinta pentru dezvoltarea zonei costiere in urmatorii 30 de ani. Master Planul cuprinde 11 mari capitole, care se refera, printre altele la Analiza situatiei actuale - starea zonei costiere a Marii Negre, Prognoze, Analiza optiunilor, Plan de implementare al Master Planului, Analiza financiara si socio-economica si Strategia pentru management costier viitor.

Principalul motiv pentru dezvoltarea acestui Master Plan este acela de a a pune in aplicare pe termen scurt, mediu si lung o abordare durabila si strategica pentru gestionarea si diminuarea riscurilor legate de eroziunea costiera pentru intreaga coasta romaneasca.

Master Planul ia in considerare interactiunile dintre factorii sociali, de mediu si economici in zona costiera si prezinta un program de implementare a masurilor pe termen scurt, mediu si lung.

Master Planul este fundamental pentru primirea de fonduri UE pentru reabilitarea coastei, deoarece demonstreaza ca:

 investitiile vor imbunatati calitatea mediului si vor oferi servicii mai bune pentru public

 investitiile propuse sunt parte a unui plan cost-eficienta pe termen lung pentru gestionarea coastei;

 investitiile propuse sunt durabile si vor fi mentinute in timp;

Investitiile propuse a fi realizate in prima faza a lucrarilor de combatere a eroziunii costiere, vor costa aproximativ 150 de milioane de euro, fonduri care vor proveni de la Uniunea Europeana, prin POS Mediu, Axa Prioritara 5.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii