Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WATMAN proiect reper al secolului 21 in domeniul gospodaririi apelor - 04.03.2009

ro

04 Mar, 2009 17:08 1385 Marime text

                                                   Constanta, 4.03.2009

I. WATMAN  proiect reper al secolului 21 in domeniul gospodaririi apelor

Romania a fost afectata in ultimul deceniu de fenomene hidrologice extreme, de inundatii pe un fond de seceta severa precum si de poluari accidentale. Doar in perioada 1997-2006 valoarea totala a pagubelor produse de inundatii a depasit  709.554.000 Eur. In contextul in care pagubele produse de acestea genereaza pierderi anuale de ordinul sutelor de mii de euro, investitiile in sensul reducerii acestor pagube constituie o prioritate pentru politica de actiune a Ministerului Mediului si a Administratie Nationale „Apele Romane”.  Aceasta politica este in conformitate si cu recomandarile Directivei Parlamentului si Consiliului Europei privind stabilirea cadrului pentru actiunea comunitatii in domeniul politicii apei.
Pentru a realiza acest obiectiv prioritar, Ministerul Mediului prin intermediul Administratiei Nationale „Apele Romane” are in vedere elaborarea si implementarea unei strategii privind investitiile necesare in domeniul gospodaririi apelor mari . In acest context,  realizarea unui sistem informational decizional integrat la nivelul intregii tari, pentru prevenirea si reducerea efectelor dezastrelor (inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice, poluarii accidentale ale cursurilor de apa cu substante periculoase) este o prioritate a Programului National de Management al  Crizelor.
Astfel  autorităţile locale vor putea afla în timp util cât de mare este pericolul de inundaţii şi când se va atinge punctul de maxim al viiturilor. Sistemele de avertizare WATMAN şi DESWAT puse în funcţiune de Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) vor oferi în timp real date din bazinele hidrografice, diminuând astfel posibilitatea ca autorităţile locale să mai fie luate prin surprindere.
Intr-o prima etapa, Proiectul DESWAT – are ca obiectiv modernizarea sistemului informational hidrologic, plecand de la colectarea datelor prin 600 statii automate pe rauri, 250 statii automate pluvio, 64 statii automate de calitatea apelor, continand cu suportul de transmisie care va ingloba alaturi de sistemul clasic radio, cele GSM si satelitare. Procesarea primara a datelor va fi semiautomata, ca si validarea spatiala a acestora, folosind produse program de reprezentare spatiala bazate pe un sistem informational geografic (SIG) care va cuprinde plane informationale specifice hidrologiei si de urmarire a calitatii datelor. Pachetul de programe de prognoza hidrologica va fi modernizat si largit si va cuprinde proceduri semiautomate de elaborare a avertizarilor, prognozelor si produselor de informare a diversilor factori de decizie, mass media si populatie.

WATMAN este titlul unui alt proiect prin care se va crea un sistem integrat de management al resurselor de apa, prin realizarea de centre de interventie rapida in fiecare judet , modernizarea actualului sistem informational din domeniul apelor si interconectarea cu cel al administratiei publice locale si centrale
Din punct de vedere social, prin realizarea acestui proiect vor fi diminuate efectele negative ale inundatiilor asupra vietilor omenesti si a obiectivelor social-economice si de asemenea, se vor diminua efectele poluarilor accidentale asupra sanatatii populatiei.
Din punct de vedere al protectiei mediului, prin aplicarea masurilor propuse in acest proiect mediul acvatic va fi protejat si conservat pentru generatiile viitoare.

Pentru atingerea obiectivelor avute in vedere s-a propus asigurarea urmatoarelor dotari specifice activitatii in caz de pericol:
1. Infiintarea unui Centru de interventie rapida  (CIR) amplasat in fiecare judet
2. Dotarea CIR cu mijloace de transport rapide si  performante
3. Dotarea adecvata a unor spatii dispecer pentru activitatea personalului in caz de veghe si interventie
4. Construirea unor depozite de materiale si echipamente care vor avea in stoc:
- echipamente pentru apararea in cazul inundatiilor
- mijloace de interventie pentru apararea in cazul inundatiilor
- sisteme de comunicatii moderne
- sisteme de masurare hidro-topometrice


5. Dotarea cu echipamente de interventie in caz de poluari accidentale:
- depozite pentru substante absorbante
- baraje plutitoare pentru retinerea substantelor poluante
- echipament mobil de absorbtie a substantelor poluante
6. Amenajarea unor puncte fixe de interventie aval de marii poluatori pentru un numar de 60 de sectiuni pentru toate bazinele hidrografice
7. Crearea unui instrument operational (sistem expert) pentru exploatarea resurselor de apa la nivel bazinal si national, care va gestiona:
- stocurile de apa monitorizate in bazinul hidrografic
- volumele de apa utilizate in bazin
- regulamentele de exploatare si autorizatiile de alocarea debitelor pentru asigurarea optima a resurselor necesare tuturor utilizatorilor de apa, in special in perioadele de restrictie
8. Dezvoltarea unui sistem expert de managementul apelor in perioade de viituri si poluari accidentale, care sa stabileasca
- modul si locul optim de interventie
- stocurile necesare de materiale pentru interventie si posibilitatile de redistribuire din inventarul altor depozite in cazul unor cereri peste cele prevazute pentru asigurarea necesarului in zonele calamitate
9. Integrarea retelei de comunicatii a AN Apele Romane cu cea apartinand autoritatilor locale si celorlalte institutii participante in caz de dezastre
Proiectul WATMAN va fi sustinut financiar de guvernul american iar implementarea sa se estimeaza la o valoare total de cca. 80 milioane USD.
Birou presa DADL

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii