Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Proiectul de reabilitare a litoralului romanesc al Marii Negre realizat in proportie de 90%

ro

30 Sep, 2015 17:16 2301 Marime text
Constanta, 30 septembrie 2015: Proiectul de reabilitare a litoralului romanesc al Marii Negre, unul dintre cele mai ambitioase proiecte din Romania, inregistreaza mari progrese, indeplinind cu succes obiectivele asumate. Proiectul de interes national, unic, este realizat in proportie de 90% si va fi finalizat la timp, pe 30 octombrie 2015.

In luna august 2015 a fost demarata prima etapa de innispare in zona Eforie Nord din cadrul proiectului - "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune”, primul pas in cadrul actiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe tarmul romanesc al Marii Negre.

ROMAIR Consulting, companie 100% romaneasca, in calitate de prestator al serviciilor de asistenta tehnica pentru managementul si supravegherea lucrarilor, coordoneaza cel mai ambitios proiect de protectie a litoralului românesc - "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune."

„Romair Consulting va finaliza cu succes un proiect unic, de interes national, prin care teritoriul Romaniei se mareste cu 33 de hectare ajungand la 72 de hectare de plaja la nivelul celor 5 loturi din proiect. Este un moment important pentru tara noastra ce a implicat o echipa de ingineri de top care a reusit sa modernizeze plajele litoralului romanesc cu peste 7,3 km si sa le largeasca in medie cu aproximativ 100 m. Mai mult de 3,5 milioane de metri cubi de nisip au fost aduse din mare pentru loturile Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord.
Ne bucuram ca suntem parte dintr-un proiect de mediu care vine in sprijinul populatiei, dar si un proiect in care facem apa mai curata si turistii mai fericiti. Astfel, peste 278.000 de locuitori vor fi protejati de efectele eroziunii costiere si peste 50.000 de turisti anual vor beneficia de plaje moderne.”, declara Gheorghe Boeru, Presedinte ROMAIR Consulting.  

Pana la aceasta data au fost executate 85% din lucrarile proiectate pentru lotul Mamaia Sud, 98% pentru lotul Tomis Nord, 99% din lotul Tomis Centru, 99% din lotul Tomis Sud si 75% din lotul Eforie Nord.

Valoarea totala a proiectului este de 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune este in valoare de 145.680.660 Euro. Investitiile finantate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administratia Natională "Apele Romane", in calitate de institutie nationala cu competente exclusiv in gestionarea zonei costiere a Romaniei, si vor fi exploatate de catre acesta prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral.
Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral, in calitate de Beneficiar, au depus toate eforturile pentru obtinerea finantarii celui mai mare proiect din Romania, iar din 2013 sunt alaturi de Antreprenori si de Supervizorul lucrarilor pentru a se asigura ca se ating obiectivele proiectului.

Despre proiect:

Comisia Europeana a aprobat in data de 22.03.2013 unul dintre cele mai ambitioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)”.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejati in urma reducerii riscului de inundare a proprietatilor, precum si peste 50.000 de turisti care se vor putea bucura de o plaja extinsa.
 
De asemenea, proiectul aduce avantaje majore in domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificati (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejati impotriva riscului de eroziune costiera.
Proiectul va genera 250 de locuri de munca temporare si 10 permanente.

Proiectul, finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, isi propune realizarea de masuri de protectie a plajei impotriva riscului de eroziune accelerate care afecteaza zonele Mamaia sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 km.
Proiectul consta in lucrari de reparatie a digurilor de larg existente, constructia de noi diguri de larg, reabilitarea si prelungirea digurilor de protecţie, constructia de diguri de protectie a zonei innisipate si a unor diguri ingropate (pinteni), demolarea unor structuri existente si lucrari de innisipare artificiala pentru largirea plajei litoralului romanesc cu peste 60 de metri.


Ca urmare a implementarii Proiectului, se urmaresc:
Protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania, urmarindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.
Respectarea in totalitate a Directivelor UE si a legislatiei romanesti in domeniul constructiei infrastructurii de protectie la eroziune a coastei Marii Negre din zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord;
Cresterea nivelului de protectie a bunurilor si cresterea sigurantei locuintelor din aceasta zona prin stoparea procesului de eroziune si crearea infrastructurii de prevenire a fenomenului in zona afectata de proiect;
Proiectul va contribui la cresterea capacitatii institutionale locale de implementare a proiectelor cu finantare publica europeana si nationala
Lucrarile prevad atat executia de structuri noi, reabilitarea/demolarea/extinderea celor existente, cat si reinnisiparea artificiala a plajelor, toate fiind proiectate pentru a asigura stabilitate pe o perioada de 50 ani.
 
Proiectul face parte dintr-o initiativa mai ampla, pe termen lung, in contextul Recomandarii privind managementul integrat al zonelor costiere si al Directivei-Cadru privind stategia UE pentru mediul marin.

Beneficiar: ANAR, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral
Antreprenor: Asocierea Porr Bau - Dinamica-Franco Giuseppe pentru lotul Mamaia Sud, respectiv Van Oord - Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti pentru loturile Tomis Nord, Centru si Sud si Eforie Nord
Romair Consulting – Coordonatorul proiectului Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului si Supervizarea Lucrarilor – „PROTECTIA SI REABILITAREA PARTII SUDICE A LITORALULUI ROMANESC AL MARII NEGRE IN ZONA Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord”

Despre Romair Consulting
Compania Romair Consulting este o companie 100% romaneasca, lider de piata in construirea si implementarea proiectelor finantate de Uniunea Europeana.

Infiintata in 1997, Compania Romair Consulting implementeaza astazi 147 de proiecte majore finantate de catre Uniunea Europeana, cu o valoare totala de investitie de peste 1,8 mld euro, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea Romaniei, in domenii prioritare precum: infrastructura, mediu si energie regenerabila, agricultura, GIS si topogeodezie, Program Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE).
ROMAIR a realizat aprox. 18% din proiectele cu care Romania a intrat in UE.

„De peste 18 ani construim proiecte de succes care demonstreaza ca Romania merita sa fie tara membra UE. In prezent, compania Romair Consulting are aprobate 109 proiecte majore de catre Comisia Uniunea Europeana, fiecare cu o valoare totala a investitiei mai mare de 50 milioane de euro, care schimba in fiecare zi viata locuitorilor Romaniei. Sunt mandru sa demonstrez cu fiecare proiect pe care il derulez alaturi de echipa Romair Consulting ca participam efectiv la gradul de absorbtie a banilor UE in Romania, iar munca noastra are un impact real pentru milioane de romani: fie ca sunt fermieri care invata sa scrie aplicatii pentru cereri de finantare; sateni care sunt protejati impotriva inundatiilor; locuitori care se bucura de centre istorice restaurate, parcuri reabilitate sau sunt protejati de inundatii;  sau tineri antreprenori romani care pun bazele unor branduri romanesti puternice, cu ajutorul nostru.”, declara Gheorghe Boeru, Presedinte ROMAIR Consulting.

Romair Consulting este singura companie romaneasca ce deruleaza proiecte pe 5 axe importante: Program Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), Program Operational Regional (POR), Program Operational Sectorial Transport,  Autoritatea de Management  Program Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si Planul National pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala (PNADR). De asemenea, Romair Consulting este singura companie romaneasca ce are expertiza si echipa competenta de a realiza intregul proiect de la faza intocmirii cererii de finantare, pana la implementarea fazelor de supervizare.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii